Στο όνομα υποτίθεται της διαγραφής βίντεο που διασπείρουν «ψευδές θεωρίες», το you tube διαγράφει κατά εκατοντάδες τα βίντεο επί καθημερινής βάσης τα οποία μπορεί μια άλλη διαφορετική άποψη.

Ο Ρώσος απεσταλμένος στον ΟΑΣΕ, Αλέξανδρος Λουκασίσιτς δήλωσε ότι “το Facebook, το YouTube και η Google λογοκρίνουν με «ανεπιθύμητα» μέσα”.

Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, με το πρόσχημα των συνθημάτων για την δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου, υπάρχει μια συστηματική λογοκρισία του παγκόσμιου χώρου των πληροφοριών από ελεγχόμενες από τις ΗΠΑ διαδικτυακές πλατφόρμες και αυτό ονομάζεται ‘‘δημοκρατία αμερικανικού τύπου”, αναφέρει μεγάλο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων

“Οι εταιρείες του Facebook, του YouTube και της Google έχουν μεταβάλει την πλήρη ελευθερία σε ένα σκληρό σύστημα ελέγχου των πληροφοριών, με λογοκρισία των “ανεπιθύμητων” μέσων μαζικής ενημέρωσης”, δήλωσε ο απεσταλμένος της Ρωσίας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνάντησης της μόνιμης επιτροπής του ΟΑΣΕ.

«Πριν από 15 περίπου χρόνια, όταν το Facebook, το YouTube και η Google άρχισαν να μπαίνουν στο πεδίο των πληροφοριών και να κερδίζουν συνδρομητές, ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι κάποια στιγμή αργότερα αυτές οι εταιρείες θα άλλαζαν την πολιτική της πλήρους ελευθερίας, σε ένα αυστηρό σύστημα ελέγχου της ροής πληροφοριών και λογοκρισίας ανεπιθύμητων μέσων ενημέρωσης", δήλωσε ο Λουκασίτβιτς.

Ο Ρώσος απεσταλμένος σημείωσε ότι “στις 20 Μαΐου η πλατφόρμα βίντεο του YouTube που ελέγχεται εκ των πραγμάτων από τις ΗΠΑ, διέγραψε τους λογαριασμούς του τηλεοπτικού καναλιού της Κριμαίας “Krym-24”, καθώς και δύο ρωσικών πρακτορείων ειδήσεων, του Anna News και του News Front.’’

“Τονίζω ότι αυτό έγινε χωρίς προειδοποίηση και εξήγηση των λόγων του αποκλεισμού. Ξαφνικά, χιλιάδες συνδρομητές δεν είχαν πρόσβαση σε βίντεο που είχαν δεκάδες εκατομμύρια προβολές.

Αυτή η πολιτική αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων για διασφάλιση δωρεάν και ανεμπόδιστης πρόσβασης σε πληροφορίες, ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και έκφραση απόψεων.

ΠΗΓΗ