Όργιο αυθαιρεσίας και καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων σε καφέ - παντοπωλεία

Για όργιο αυθαιρεσίας από την πλευρά των εργοδοτών, σε ό,τι αφορά τα εργασιακά δικαιώματα στα σύγχρονα καφέ - παντοπωλεία, που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια τη χώρα, κάνουν λόγο εκπρόσωποι των εργαζομένων.

Η κάθε μορφής καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων αποτελεί ιδιαίτερα σύνηθες φαινόμενο, με περισσότερους από τους μισούς εργοδότες, όπως υποστηρίζει ο Νίκος Κτενάς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Θεσσαλονίκης, να αποκομίζουν παράνομα οφέλη σε βάρος του μόχθου των εργαζομένων, μην τηρώντας τη συλλογική σύμβαση και άλλες υποχρεώσεις τους.

«Περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις αυτού του κλάδου στη χώρα δεν τηρούν την ισχύουσα συλλογική σύμβαση εργασίας, η εφαρμογή της οποία είναι υποχρεωτική, από τη στιγμή που δραστηριοποιούνται και στην παραγωγή καφέ και άρα εντάσσονται στον χώρο του τουρισμού. Αντί να πληρώσουν τους εργαζόμενους με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, τους αμείβουν με τον κατώτατο μισθό, χρησιμοποιώντας διάφορα νομικά τερτίπια», σημειώνει στο ethnos.gr ο κ. Κτενάς.

Κατά τον ίδιο, σε πολλές περιπτώσεις οι εργοδότες έχουν στην κατοχή τους την κάρτα εργασίας του εργαζόμενου και την χτυπούν λίγα λεπτά αργότερα από την προσέλευση στην εργασία και λίγα λεπτά νωρίτερα από την αποχώρησή του. Αυτό, κατά τον κ. Κτενά, όταν γίνεται σε μόνιμη βάση, ο εργαζόμενος χάνει σημαντικό μέρος των δεδουλευμένων του, αφού φαίνεται ότι δουλεύει λιγότερες ώρες.

«Σύνηθες γεγονός αποτελούν η εντατικοποίηση της εργασίας, αφού το προσωπικό είναι λιγότερο από το απαιτούμενο. Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις σε εργαζόμενους κολλούνται μισά ένσημα και δίνονται μισά δώρα. Σοβαρή καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων με λιγότερα ένσημα υπάρχει και σε βάρος των διανομέων καταστημάτων εστίασης, αφού δουλεύουν εκτός του καταστήματος και δεν μπορούν εύκολα να αποδείξουν πόσες ώρες εργάζονται», σημειώνει ο κ. Κτενάς.

Ο ίδιος αναφέρει και ένα αίτημα του κλάδου, το οποίο είναι σε περιόδους καύσωνα, στις ώρες που η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 36-37 βαθμούς, οι διανομείς να μην πηγαίνουν παραγγελίες, χωρίς, ωστόσο, να χάνουν την αμοιβή τους γι' αυτές τις ώρες. Όπως υποστηρίζει, η διανομή μέσα στον καύσωνα προκαλεί τεράστια καταπόνηση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται σημαντικά ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος.

«Διεκδικούσα εργασιακά δικαιώματα και βρέθηκα στο κρατητήριο»

Σε κρατητήριο αστυνομικού τμήματος της Θεσσαλονίκης πέρασε ένα από τα προηγούμενα βράδια ο κ. Κτενάς, όπως υποστηρίζει, στο πλαίσιο εκτέλεσης του συνδικαλιστικού του ρόλου, διεκδικώντας την εφαρμογή των εργασιακών δικαιωμάτων υπαλλήλου καφέ - παντοπωλείου της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ισχυρισμό του, ο 27χρονος συνάδελφός του, παρανόμως δεν αμοιβόταν με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας αλλά με τον κατώτατο μισθό.

«Όταν ο συνάδελφος διαμαρτυρήθηκε, βρέθηκε αντιμέτωπος με την εκδικητικότητα του εργοδότη, ο οποίος αυθαίρετα και χωρίς τη συναίνεσή του, τού μείωσε τις μέρες εργασίας από τρεις σε δύο εβδομαδιαίως. Ο συνάδελφος προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας, τον παρέπεμψε στα αστικά δικαστήρια», λέει ο κ. Κτενάς.

Το γεγονός έγινε τον Φεβρουάριο του 2025 και από τότε ξεκίνησαν κινητοποιήσεις έξω από το κατάστημα.

«Συγκεντρωνόμασταν μία φορά την εβδομάδα, φωνάζαμε συνθήματα και μοιράζαμε προκηρύξεις. Σχεδόν κάθε φορά περνούσε η αστυνομία αλλά δεν επενέβαινε, διότι δεν προχωρούσαμε σε κάτι παράνομο, αλλά απλώς διαμαρτυρόμασταν. Στόχος μας ήταν να πείσουμε τον εργοδότη, να δώσει στον εργαζόμενο αυτά που θα έπρεπε, αν τηρούσε τη συλλογική σύμβαση εργασίας και αν δεν του έκοβε αυθαίρετα μία ημέρα εργασίας την εβδομάδα, γεγονός που αποτελεί βλαπτική μεταβολή των εργασιακών συνθηκών. Το ποσό έφτασε συνολικά τις 4.000 ευρώ», ισχυρίζεται ο κ. Κτενάς.

Τελικά, ο εργοδότης, σύμφωνα με τον κ. Κτενά, συμφώνησε να δώσει τα χρήματα που ζητούσε ο εργαζόμενος και τον κάλεσε να βρεθούν την Τετάρτη 18 Ιουνίου.

«Πήγα και εγώ μαζί με το συνάδελφο και του έδωσε το ποσό. Μόλις βγήκαμε από το κατάστημα, μας συνέλαβε το σώμα εκβιαστών της αστυνομίας. Στο πλαίσιο του αυτοφώρου περάσαμε ένα βράδυ στο κρατητήριο και η εκδίκαση της υπόθεσης θα γίνει την Πέμπτη 26 Ιουνίου», καταλήγει ο κ. Κτενάς. 

Τα σχολιά σας δημοσιεύονται άμεσα με δική σας ευθύνη. Το ΕΘΝΟΣ θα παρεμβαίνει και τα προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονταικαταχώρησηΔιαβάστε ακόμη

Το μυστικό «πυρηνικό βουνό» του Ιράν και η προσπάθεια του Ισραήλ να το διαλύσει

e9513318-e421-48c4-9fd4-e38fe6648844.jpg

Ανησυχία στην Κρήτη: Στο 50% των δειγμάτων νερού βρέθηκε το βακτήριο της λεγιονέλλας

ee814f8e-57f7-4783-b9fd-cc0c21190971.jpg

Πούτιν: Ό,τι πατάει το πόδι ενός Ρώσου στρατιώτη, είναι δικό μας

1487d446-f8e9-4d0d-a768-5767906d6ed5.jpg

Η Γιούλικα Σκαφιδά καταγγέλλει το Ιατρικό Κέντρο Μεσσήνης: Απειλούν την ανιψιά της

3e936691-fa43-4862-abae-701ce6e036c3.jpg