Στις 15 Φεβρουαρίου 1952 πραγματοποιήθηκε, στο Λονδίνο, η δημόσια κηδεία του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’. Ο Βασιλιάς πέθανε νωρίς το πρωί της 6ης Φεβρουαρίου στο Sandringham House στο Νόρφολκ από καρκίνο. Ο θάνατος του σηματοδότησε την αρχή της περιόδου εθνικού πένθους και νέα μονάρχης ανακηρύχθηκε, από το Συμβούλιο Προσχώρησης, η μεγαλύτερη κόρη του και διάδοχός του, πριγκίπισσα Ελισάβετ Β'.

Μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, η σορός του λαοφιλούς Βασιλιά βρισκόταν στην εκκλησία της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής στο Σάντριγχαμ, όταν και μεταφέρθηκε με πομπή στον κοντινό σιδηροδρομικό σταθμό του Γούλφερτον. Το φέρετρο μεταφέρθηκε με τρένο στο σιδηροδρομικό σταθμό King’s Cross του Λονδίνου, όπου μια άλλη επίσημη πομπή το μετέφερε στο Westminster Hall. Εκεί εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες. Υπολογίζεται ότι περίπου 304.000 άνθρωποι πέρασαν από το Westminster Hall για να αποτίνουν φόρο τιμής στον μονάρχη, με τις ουρές να φτάνουν τα 6,4 χλμ.

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Η κηδεία πραγματοποιήθηκε με μία άλλη επίσημη πομπή, από τον σταθμό του Πάντινγκτον. Η σορός του Βασιλιά μεταφέρθηκε σε μία άμαξα πυροβόλου, την οποία έσερναν μέλη του Βασιλικού Ναυτικού, σύμφωνα με την παράδοση. Την πομπή συνόδευαν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας: η Ελισάβετ Β΄, η σύζυγος του Γεωργίου ΣΤ΄, βασίλισσα Ελισάβετ, η πριγκίπισσα Μαργαρίτα και τέσσερις βασιλικοί δούκες. Παρέστησαν, ακόμη, πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών άλλων χωρών. Μετά την άφιξη στον σταθμό του Πάντινγκτον η σορός φορτώθηκε σε τρένο προς το Ουίνδσορ. Από εκεί, μεταφέρθηκε στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο, όπου τελέστηκε λειτουργία και ο βασιλιάς ενταφιάστηκε στο βασιλικό οστεοφυλάκιο. Ήταν η πρώτη κηδεία Βρετανού μονάρχη η οποία μεταδόθηκε και από την τηλεόραση η οποία, μάλιστα, εικάζεται ότι μπορεί να οδήγησε στη μαζική αγορά τηλεοπτικών συσκευών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο θάνατος του Γεωργίου ΣΤ'

Ο Βασιλιάς είχε υποβληθεί σε εγχείρηση πνεύμονα τον Σεπτέμβριο του 1951, από την οποία δε συνήλθε ποτέ πλήρως. Πέθανε στον ύπνο του στο Sandringham House στις 6 Φεβρουαρίου 1952 σε ηλικία 56 ετών. Τον ανακάλυψε ο βαλές του στις 7:30 π.μ. και η είδηση μεταφέρθηκε στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέσω τηλεφώνου, χρησιμοποιώντας τον κωδικό «Hyde Park Corner» για να μην ειδοποιηθούν οι τηλεφωνητές για την είδηση, η οποία ανακοινώθηκε τους πολίτες στις 11:15 π.μ., το ίδιο πρωί. «Με τη μεγαλύτερη θλίψη κάνουμε την ακόλουθη ανακοίνωση…», ξεκίνησε το (ραδιοφωνικό) δελτίο ειδήσεων του BBC εκείνη τη μέρα, με την είδηση να ανακοινώνεται κάθε δεκαπέντε λεπτά.

Σε ένδειξη πένθους, η καμπάνα Great Tom στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου χτυπούσε κάθε λεπτό για δύο ώρες, όπως και οι καμπάνες στο Αβαείο του Ουέστμινστερ. Η καμπάνα της Σεβαστούπολης, του τροπαίου του Κριμαϊκού Πολέμου στο Κάστρο του Ουίνδσορ, που χτυπά μόνο σε περίπτωση βασιλικού θανάτου, χτυπήθηκε 56 φορές, μία για κάθε έτος της ζωής του Γεωργίου ΣΤ’, μεταξύ 13:27 και 14:22.

Long live the Queen

Στις 11:58 π.μ συνεδρίασε η Βουλή των Κοινοτήτων, για να εκφράσει τη θλίψη της, πριν διακόψει για την απόφαση του Συμβουλίου Προσχώρησης σχετικά με την επόμενη μονάρχη. Το Συμβούλιο συνεδρίασε στις 5 το απόγευμα στο παλάτι του St. James, ώστε να επικυρώσει την διάδοχο του Γεωργίου, Ελισάβετ Β'.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ