Οι σχέσεις μεταξύ της Σουηδίας και της Ουγγαρίας βρίσκονται σε χαμηλό σημείο, δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, ζητώντας από τη Στοκχόλμη να κάνει βήματα για να ενισχύσει την εμπιστοσύνη καθώς ζητεί τη στήριξη της Βουδαπέστης για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Η Φινλανδία και η γειτονική της Σουηδία υπέβαλαν μαζί αίτημα για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ πέρυσι, όμως η εισδοχή της Στοκχόλμης στη Συμμαχία καθυστερεί λόγω των διαφωνιών της Τουρκίας και της Ουγγαρίας.

Η Ουγγαρία παραπονιέται ότι η Σουηδία επικρίνει τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου.

Η Φινλανδία έγινε επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ την Τρίτη. Χαιρετίζοντας την εξέλιξη αυτή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Άγκυρα και τη Βουδαπέστη να ολοκληρώσουν τη διαδικασία επικύρωσης του αιτήματος ένταξης της Σουηδίας «χωρίς καθυστέρηση».

Ο Γκεργκέλι Γκούλιας, προσωπάρχης του Όρμπαν, επανέλαβε τις ανησυχίες του κυβερνώντος κόμματος Fidesz αναφορικά με την υποψηφιότητα της Σουηδίας, τις οποίες, όπως δήλωσε, συμμερίζεται η κυβέρνηση Όρμπαν.

Οι ανησυχίες αυτές επιδεινώθηκαν όταν η Σουηδία και η Φινλανδία συμμετείχαν σε προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον της Ουγγαρίας, επισήμανε ο Γκούλιας.

«Οι τρέχουσες σχέσεις Σουηδίας- Ουγγαρίας (…), και λόγω της παρέμβασης αυτής υπέρ της Επιτροπής, βρίσκονται σε χαμηλό σημείο και χρειάζονται μέτρα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη», τόνισε.

«Σε μια τέτοια κατάσταση η ενότητα του ΝΑΤΟ είναι ύψιστης σημασίας και δεν βοηθά να εισάγουμε διμερείς διαφωνίες στο ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Γκούλιας.