Υψηλόβαθμα στελέχη της ρωσικής κυβέρνησης περιλαμβάνει η λίστα του πρώτου πακέτου με κυρώσεις που υιοθέτησε η Ε.Ε. κατά της Ρωσίας μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εγκρίθηκε σήμερα Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου μια δέσμη μέτρων ως απάντηση στην απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να προχωρήσει στην αναγνώριση περιοχών του Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας ως ανεξάρτητες οντότητες, καθώς και στην αποστολή ρωσικών στρατευμάτων σε αυτές τις περιοχές.

Συγκεκριμένα επιβάλλονται κυρώσεις:

Η σημερινή απόφαση θα θεσπίσει ειδικότερα απαγόρευση εισαγωγής αγαθών από τις μη κυβερνητικά ελεγχόμενες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ, περιορισμούς στο εμπόριο και τις επενδύσεις που σχετίζονται με ορισμένους οικονομικούς τομείς, απαγόρευση παροχής τουριστικών υπηρεσιών και απαγόρευση εξαγωγών για ορισμένα αγαθά και τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι σχετικές νομικές πράξεις, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων, στα οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις, θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ποιοι θα βρίσκονται στη λίστα

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που επικαλείται το BBC, είναι αναμενόμενο ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου και η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είναι μεταξύ των ονομάτων στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι ανάμεσα σε αυτούς που θα υπόκεινται σε ταξιδιωτική απαγόρευση στην ΕΕ, ενώ θα δεσμευτούν και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Για τις εξελίξεις στην Ουκρανία συγκλήθηκε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Πέμπτη.

Στην επιστολή πρόσκλησής του για την αυριανή σύνοδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, αναφέρει:

Russia’s actions against Ukraine are illegal & unacceptable, violate international law, Ukraine’s territorial integrity & sovereignty, Russia’s own international commitments & further escalate the crisis.

Today, the EU responds with a package of measures. https://t.co/PGEze9OBu1

— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) February 23, 2022

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 23.02.2022 17:10Νέα επίθεση Ελλήνων χάκερ στη Βόρεια Μακεδονία έριξε το τραπεζικό σύστημαΚόσμος | 23.02.2022 16:26Ερντογάν σε Πούτιν: «Δεν αναγνωρίζω τα βήματα κατά της Ουκρανίας»Πολιτική | 23.02.2022 18:15Έκτακτα μέτρα στήριξης για την ακρίβεια ζητά από τους Ευρωπαίους ο Μητσοτάκης - Θα το θέσω στην επόμενη Σύνοδο ΚορυφήςΚόσμος | 23.02.2022 18:27Το προσφυγικό και το Ισραήλ στο επίκεντρο της συνάντησης Ερντογάν με τον Γερμανό πρόεδροΠολιτική | 23.02.2022 17:18Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη για την ΟυκρανίαΚόσμος | 23.02.2022 17:54Μπαμπατζάν σε Ερντογάν: «Ο Πούτιν θα ερχόταν στην Τουρκία, πού είναι;»Κόσμος | 23.02.2022 18:36Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ουκρανία - Κυβερνοεπιθέσεις σε κυβερνητικούς ιστότοπους και τράπεζεςΚόσμος | 23.02.2022 19:16 Ουκρανία: Επίθεση δέχτηκε τηλεοπτικό συνεργείο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας