Ουκρανία: Το ΓΕΕΘΑ και η πολιτική ηγεσία είναι σε εγρήγορση για την πιθανότητα να παραστεί ανάγκη απομάκρυνσης Ελλήνων πολιτών από τις «καυτές» περιοχές. Το ενδεχόμενο της ρωσικής εισβολής και η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας» που μπορεί να αποτελέσει τον «οδηγό» για το σήμερα.

Κλιμακώνονται οι διπλωματικές προσπάθειες έτσι ώστε να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που όλο και περισσότερες χώρες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα. Ανάμεσα σε αυτές που προετοιμάζονται για ανάλογες κινήσεις, στο ενδεχόμενο της έναρξης συρράξεων, βρίσκεται και η Ελλάδα. Άλλωστε, πολλοί Έλληνες υπήκοοι αλλά και ομογενείς βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές και είναι δεδομένο ότι αν η διπλωματική κρίση μετατραπεί σε εμπόλεμη κατάσταση θα θελήσουν να εγκαταλείψουν το σημείο και να μετακινηθούν σε ασφαλή τόπο. Όπως δήλωσε, μάλιστα, στο Newsbomb.gr ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, Διεθνολόγος, Ερευνητής στο τμήμα Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών σε περίπτωση ρωσικής εισβολής οι Έλληνες της περιοχής θα βρεθούν στη ζώνη πυρός.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΤΩΡΑ- gazt.jpg### Ο πιο στυγνός εκτελεστής στην Ελλάδα τσιμεντώθηκε από τους ίδιους τους συνεργάτες του

Η απομάκρυνσή τους με ασφάλεια, συνεπώς, αποτελεί υποχρέωση και προτεραιότητα για τη χώρα. Στο πλαίσιο αυτό έχει ήδη καταρτιστεί ένα πολυεπίπεδο σχέδιο το οποίο θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση που αρχίσουν οι εχθροπραξίες. Στο σχέδιο αυτό εμπλέκονται άμεσα τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και το υπουργείο Άμυνας, με το ΓΕΕΘΑ και τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου να έχουν καθοριστικό ρόλο. Είναι εξαιρετικά πιθανό, στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, να ζητηθεί και η συνδρομή του υπουργείου Ναυτιλίας για τυχόν μεταφορές πολιτών ή για τη χρησιμοποίηση πλοίων ως πλωτά ξενοδοχεία.

Στην επίμαχη περιοχή εκτιμάται ότι ζουν περίπου 100.000 Έλληνες ομογενείς και η ασφάλειά τους είναι μια από τις προτεραιότητες της χώρας σε περίπτωση εμπόλεμης κατάστασης. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οδηγός για το νέο αυτό σχέδιο αναφορικά με την Ουκρανία, θα είναι η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας». Η επιχείρηση αυτή είχε εκπονηθεί και εκτελεστεί τον Αύγουστο του 1993 έτσι ώστε να απομακρυνθούν με ασφάλεια οι Έλληνες της Αμπχαζίας και είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας»

Ήταν ξημέρωμα 15ης Αυγούστου 1993 ένα τμήμα Ειδικών Δυνάμεων έγραφε τη δική του ιστορία εκτός συνόρων. Τέτοιες ώρες εκείνη την ημέρα η επιχείρηση ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΟ ΔΕΡΑΣ, έμπαινε στην τελική της φάση! Επικεφαλής ο Αντιπλοίαρχος Βασίλης Ντερτιλής, ο οποίος καθοδήγησε μια ομάδα Ελλήνων βατραχανθρώπων στην πιο γνωστή-άγνωστη ειδική επιχείρηση των ελληνικών ΕΔ.Την εκκένωση 2000 ομογενών μας από το Σοχούμι!

Η επιχείρηση είχε την πολιτική κάλυψη και εποπτεία της τότε υφυπουργού Εξωτερικών Βιργινίας Τσουδερού. Ο Ντερτιλής, άριστος αξιωματικός, είχε αναλάβει την επιλογή των ανδρών, τη σχεδίαση και την εκτέλεση της επιχείρησης που δεν ήταν διόλου εύκολη.

Η πρώτη δυσκολία που αντιμετώπισε ο Ντερτιλής; Οι συνδικαλιστές των ελεγκτών κυκλοφορίας στο τότε αεροδρόμιο του Ελληνικού. Μέσα στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής,έτοιμος να πετάξει και να πάει να συναντήσει την ομάδα βατραχανθρώπων που ήδη είχαν φθάσει στο Σοχούμι. Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ενημερώνει ότι θα υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην πτήση λόγω στάσης εργασίας των ελεγκτών. Ο Ντερτιλής πάντα ψύχραιμος,σηκώθηκε από τη θέση του και είπε στον κυβερνήτη του αεροσκάφους να επικοινωνήσει με το ΥΠΕΞ. Οι σχετικές επικοινωνίες έγιναν και ίσως για μια και μόνη φορά στην ιστορία το ισχυρότατο συνδικαλιστικό όργανο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας έκανε πίσω! Το αεροπλάνο απογειώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και οι υπολοιποι επιβάτες δεν μπορούσαν να πιστέψουν στο θαύμα.Δεν γνώριζαν ότι μαζί τους πετουσε ο Αντιπλοίαρχος που είχε αναλάβει την σοβαρότερη ειδική αποστολή των ΕΔ τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο Ντερτιλής έφθασε στο Σοχούμι,βρήκε τους άνδρες τους και εκτίμησε την κατάσταση. Από τις πολεμικές συγκρούσεις Γεωργιανών και Αμπχάζιων είχαν χάσει τη ζωή τους ήδη 200 ομογενείς! Δεν υπήρχε χρόνος για τους 2000 που είχαν απομείνει.

Με τη βοήθεια πολιτικών υπαλλήλων είχε οργανωθεί η συγκέντρωση των στοιχείων για τη διανομή διαβατηρίων μιας χρήσεως (της πρώην ΕΣΣΔ) για την εκκένωση των ελληνικών χωριών από την ορεινή Αμπχαζία.

Ξημέρωμα 15 Αυγούστου ο Ντερτιλής και οι άνδρες του είχαν έτοιμους όχι μόνο τους 2000 ομογενείς για επιβίβαση σε ελληνικό επιβατηγό πλοίο που ανέμενε έξω από το λιμάνι. Ο Ντερτιλής είχε εξασφαλίσει την ανοχή για να μην πούμε την προστασία ενός ρωσικού συντάγματος, που πολιορκούσε με τις αποσχιστικές δυνάμεις την πόλη του Σοχούμι.

Παρόλα αυτά μάχες γίνονταν και ο καπετάνιος του ελληνικού πλοίου δίσταζε να μπει στο λιμάνι. Ο θρύλος λέει ότι ο Ντερτιλής με ταχύπλοο πήγε στο πλοίο και το έβαλε ο ίδιος στο λιμάνι. Στο πλοίο υπήρχε και ομάδα αλεξιπτωτιστών που παρίσταναν το πλήρωμα.

Οι ομογενείς επιβιβάστηκαν κλείνοντας οριστικά την ιστορία 3.000 χρόνων της παρουσίας των Ελλήνων στην περιοχή.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από έναν από τους βατραχανθρώπους που συμμετείχαν σ΄ αυτή την εξαιρετική στρατιωτική επιχείρηση. Η οποία αποτελεί μια μόνο απόδειξη της εφευρητικότητας και αποτελεσματικότητας των Ελλήνων στρατιωτικών. Όταν τους αφήνουν να κάνουν τη δουλειά τους. Η Βιργινία Τσουδερού εμπιστευόταν τυφλά τον Βασίλη Ντερτιλή. Το ίδιο και ο Γεράσιμος Αρσένης όταν έγινε ΥΕΘΑ. Ο τότε Α/ΓΕΕΘΑ Χρίστος Λυμπέρης είχε πολλά χρόνια πριν διαγνώσει το ταλέντο και τις ικανότητες του Ντερτιλή.

Δείτε το σπάνιο φωτογραφικό υλικό από το militaire.gr

PHOTO GALLERY deras13.jpg Photo 1/14 Πηγή: militaire.gr deras8.jpg Photo 2/14 Πηγή: militaire.gr deras12.jpg Photo 3/14 Πηγή: militaire.gr deras11.jpg Photo 4/14 Πηγή: militaire.gr deras7.jpg Photo 5/14 Πηγή: militaire.gr deras14.jpg Photo 6/14 Πηγή: militaire.gr deras17.jpg Photo 7/14 Πηγή: militaire.gr deras16.jpg Photo 8/14 Πηγή: militaire.gr deras18.jpg Photo 9/14 Πηγή: militaire.gr deras19.jpg Photo 10/14 Πηγή: militaire.gr deras30.jpg Photo 11/14 Πηγή: militaire.gr deras40.jpg Photo 12/14 Πηγή: militaire.gr deras50.jpg Photo 13/14 Πηγή: militaire.gr deras20.jpg Photo 14/14 Πηγή: militaire.gr

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Το χρονικό της κρίσης και οι κινήσεις στη γεωπολιτική σκακιέρα

Δεσποτόπουλος στο Newsbomb.gr: Αν οι Ρώσοι εισβάλουν οι Έλληνες της Ουκρανίας θα είναι σε ζώνη πυρός