Στο σκοτάδι της «πολικής νυχτάς» βυθίστηκε η πόλη των 4.000 κατοίκων Ούτκιαγκβικ στην Αλάσκα πριν από λίγες μέρες, στο οποίο θα παραμείνει έως τις 22 Ιανουαρίου.

Yesterday, the sun rose over Utqiaġvik (formerly Barrow), Alaska at 12:40pm. It set for the last time in 2018 at 1:45pm.

It will not rise again over the town until January 23rd. (66 days) Here is yesterday’s timelapse, including the brief daylight. pic.twitter.com/TPrWroWvcZ

— Paul Britton (@paulstorms) November 19, 2018

Πρόκειται για ένα φυσιολογικό φαινόμενο, σύμφωνα με τους ειδικούς, στις περιοχές που βρίσκονται βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Το φαινόμενο υποδέχεται πρώτη η πόλη Ούτκιαγκβικ και ακολουθούν οι πόλεις Κάκτοβικ, Πόιντ Χόουπ και Ανάκτουβουκ Πας, και συβαίνει λόγω της κλίσης του άξονα της Γης στο σημείο. «Αυτή η κλίση σημαίνει ότι κανένας από τους δίσκους του Ήλιου δεν είναι ορατός πάνω από τον ορίζοντα», εξηγεί η μετεωρολόγος του CNN, Άλιστον Τσίνκαρ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η πόλη θα είναι εντελώς σκοτεινή. Τις περισσότερες ώρες της ημέρας θα υπάρχει ένα διακριτικό φως που είναι γνωστό ως «αστικό λυκόφως». «Σκεφτείτε πώς μοιάζει ο ουρανός λίγο πριν την ανατολή ή αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα», πρόσθεσε η μετεωρολόγος «Αυτό θα βλέπουν για αρκετές ώρες την ημέρα οι κάτοικοι, ώσπου ο Ήλιος να επιστρέψει επίσημα ξανά».

Αξίζει να σημειωθεί πως το καλοκαίρι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με το φαινόμενο της «πολικής ημέρας», όπου επί 24ωρου υπάρχει ηλιακό φως.

Ειδήσεις σήμερα:

Star Wars: Πέθανε ο πρώτος ηθοποιός που φόρεσε την στολή του Darth Vader - Γιατί είχε «κοπεί» στο μοντάζ η φωνή του

Κορωνοϊός - Ζέρβας: «Όχι» στο άνοιγμα των δημοτικών μέσα στον Δεκέμβριο

«Νέρωνας» πυρπόλησε 11 κάδους στους Αγίους Θεοδώρους

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr