Του Ηλία Προύφα Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, προσδοκώντας σε δήλωση στήριξης, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσ…

Του Ηλία Προύφα
Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, προσδοκώντας σε δήλωση στήριξης, αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που θα έχει αύριο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός από τη Φλόριντα, πρώτο σταθμό της περιοδείας του, όπου μίλησε σε εκδήλωση των ΑΧΕΠΑ, ‘‘Θα συζητήσω μαζί του τους σοβαρούς κινδύνους που εγείρει για την ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή η επιθετική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας. Θα επαναλάβω πως δεν θα ανεχτούμε οποιαδήποτε παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας. Θα συζητήσουμε επίσης τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτοί είναι καιροί με αναταράξεις που δεν έχουν προηγούμενο. Πρέπει πάντοτε να θυμόμαστε πως η χώρα μας αποτελεί πυλώνα σταθερότητας σε μία περιοχή όλο και περισσότερο ασταθή. Είμαστε, επίσης, ένας μακροπρόθεσμος, αξιόπιστος αλλά και προβλέψιμος σύμμαχος της σπουδαίας χώρας που αποκαλείτε νέο σπίτι σας. Και είμαι βέβαιος πως η στρατηγική σχέση μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών μόνο θα δυναμώσει’', είπε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην αυριανή συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, στον Λευκό Οίκο.
Κοντά στον Πρωθυπουργό στην κρίσιμη αυτή συνάντηση στο Λευκό Οίκο, θα βρίσκεται ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έχει αποδειχθεί ένας από τους καλύτερους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, που απολαμβάνει και της καθολικής στήριξης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.Όπως και στην πρόσφατη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, έτσι και αύριο στη δίωρη συνάντηση στο Οβάλ γραφείο, ο Πρωθυπουργός έχοντας δίπλα του τον ΥΠΕΘΑ, θα εκθέσει όλη τη διαμορφωθείσα κατάσταση με την Τουρκία και όχι μόνο…

Να σημειώσουμε ότι το ραντεβού των δύο ηγετών γίνεται σε μία κρίσιμη περίοδο μετά τις εξελίξεις με το Ιράν, όπου στην αμερικανική πρωτεύουσα κυριαρχεί πολεμικός πυρετός.