Ο πόλεμος στην Ουκρανία θέτει σοβαρές προκλήσεις ασφαλείας, τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει συλλογικά και με υψηλό αίσθημα ευθύνης η ΕΕ, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συμμετείχε χθες, Πέμπτη 3 Μαρτίου, σε συνάντηση στη Γαλλική Πρεσβεία, που συνεκλήθη από τον πρέσβη της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονάβ, στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ, σχετικά με την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνεται ότι στη συνάντηση συμμετείχαν πρέσβεις των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Παναγιωτόπουλος χαρακτήρισε ως πρωτοφανή την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία ενώ τόνισε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θεώρησε πως αποτελεί σημείο καμπής για την ΕΕ.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επεσήμανε ότι τα μέλη της ΕΕ καλούνται να την αντιμετωπίσουν ενισχύοντας ουσιαστικά την άμυνα και την ασφάλειά τους. Χαιρέτισε, δε, την πρόσφατη απόφαση των κρατών-μελών της ΕΕ να αυξήσουν τον αμυντικό προϋπολογισμό τους.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι είναι αδικαιολόγητη και παράνομη η επίθεση, ενώ αποτελεί ιδιαίτερα σοβαρό πλήγμα κατά της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας. Πρόσθεσε, επίσης, ότι μέσω της υιοθέτησης της «Στρατηγικής Πυξίδας» πρέπει να αντιμετωπιστούν συνολικά οι απειλές και προκλήσεις, εναντίον όλων των κρατών-μελών της, ώστε να αποθαρρυνθούν παρόμοιες αναθεωρητικές και παράνομες ενέργειες, και να επιδιωχθεί η ουσιαστική προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά προς το ΝΑΤΟ.

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΕΕ έλαβε αμέσως αποφάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας με αμυντικό υλικό και επέβαλε σκληρές κυρώσεις στη Ρωσία, η αποτελεσματικότητα των οποίων θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή τους από όλα τα κράτη, χωρίς εξαιρέσεις.

Στη συνάντηση έλαβε μέρος, μέσω τηλεδιάσκεψης, και ο πρέσβης της Ουκρανίας, Σ. Σουτένκο. ενημερώνοντας για την κατάσταση στη χώρα του. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και οι πρέσβεις που συμμετείχαν στη συνάντηση εξέφρασαν την αλληλεγγύη και υποστήριξή τους στην Ουκρανία, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ειδήσεις σήμερα:
Ελεύθερος ο Γιώργος Κυπαρίσσης - Οι απαγωγείς τον άφησαν στην Τατοΐου και πήρε ταξί για τη ΓΑΔΑ
Ξεκίνησε από την πόλη Ουμάν το κονβόι των Ελλήνων - Στον δρόμο της εξόδου από την Ουκρανία

Φωτιά στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια: Ο Τζόνσον κατηγορεί τη Ρωσία ότι απειλεί «την ασφάλεια όλης της Ευρώπης»

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr