Πανηγυρίζει ο δήμος Μαλεβιζίου μετά τις εξαγγελίες του Υπουργού αλλά και τις γραπτές δεσμεύσεις του ΑΔΜΗΕ για τη δέσμη αναποδοτικών οφελών. Σε ανακοίνωσή της η δημοτική αρχη κάνει λόγο για “Δικαίωση”.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Δικαίωση σήμερα για το Μαλεβίζι που αλλάζει εποχή, καθώς απέσπασε εγγράφως από τον ΑΔΜΗΕ ένα γενναίο πακέτο ανταποδοτικών οφελών συνολικού ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να προσαιγιαλωθεί το μεγάλο καλώδιο στην Κορακιά. Πρόκειται για ένα σύνολο έργων και παρεμβάσεων που πλέον καθιστούν το Μαλεβίζι πρωταγωνιστή, αφού για πρώτη φορά μια τοπική κοινωνία κερδίζει αντισταθμιστικά οφέλη τέτοιου ύψους!

Πιστός στις δεσμεύσεις του προς τους Μαλεβιζιώτες ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας δήλωνε από την πρώτη στιγμή «θέλουμε το Μαλεβίζι να διαμορφώνει τις εξελίξεις, όχι να τις ακολουθεί», «με ρόλο καταλύτη στις μεγάλες αποφάσεις ως ισότιμος συνομιλητής». Μετά τη δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για οριστικό κλείσιμο του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων τον περασμένο Οκτώβρη, η Δημοτική Αρχή ακολούθησε μια στρατηγική πορεία διεκδίκησης, που οδήγησε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Νέα εποχή για το Μαλεβίζι – Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο

Λίγο πριν την έλευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ στο Ηράκλειο, ενόψει της υπογραφής των συμβάσεων του έργου της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου συνεδρίασε εκτάκτως. Ο Μενέλαος Μποκέας ενημέρωσε για την πορεία της διαπραγμάτευσης και το αποτέλεσμα – σταθμό για το Μαλεβίζι της επόμενης μέρας, έχοντας στα χέρια του τις έγγραφες υπογεγραμμένες δεσμεύσεις της Διοίκησης του ΑΔΜΗΕ. Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο επικύρωσε το αποτέλεσμα, που οδηγεί το Μαλεβίζι σε μια νέα εποχή.

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας υπογράμμισε:

«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Από την πρώτη στιγμή κάναμε πράξη την υπόσχεσή μας να αποκτήσει το Μαλεβίζι το ρόλο που του αναλογεί και να δικαιωθεί τόσο για το φορτίο που σηκώνει ως σήμερα, όσο και για το σπουδαίο ρόλο που πλέον διαδραματίζει στο ενεργειακό μέλλον του νησιού.

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα, καθώς αφενός με την Ηλεκτρική Διασύνδεση τα ρυπογόνα Λινοπεράματα κλείνουν και αφετέρου αποδίδονται στο Μαλεβίζι ανταποδοτικά οφέλη που φτάνουν τα 46 εκατομμύρια ευρώ. 35 εκατομμύρια ευρώ για ουσιαστικές βελτιώσεις στο έργο που καθιστούν τον τόπο μας βιώσιμο και 11 εκατομμύρια ευρώ για έργα στο Δήμο μας με σπουδαίο αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει. Το Μαλεβίζι, ενωμένο. Το Μαλεβίζι στη νέα εποχή! Προχωράμε στην επόμενη μέρα, εγκαινιάζοντας μια αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας και τον ΑΔΜΗΕ».

Τα ανταποδοτικά οφέλη που κέρδισε το Μαλεβίζι για το Μεγάλο Καλώδιο

Α) 35.000.000,00 € για βελτιωτικές αλλαγές της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η οπτική ή άλλη όχληση.

1. Υπογειοποίηση της γραμμής μεταφοράς από την Κορακιά μέχρι τη Δαμάστα, εκμηδενίζοντας την οπτική όχληση στην ευρύτερη περιοχή του Φόδελε και της Δαμάστας.

2. Μείωση της οπτικής όχλησης του Σταθμού Μετατροπής από τον οικισμό της Δαμάστας

3. Κατασκευή νέου ασφαλτοστρωμένου δρόμου (μήκους ~2km), για την πρόσβαση στο Σταθμό Μετατροπής Δαμάστας, για την ελαχιστοποίηση της όχλησης στον οικισμό Δαμάστας κατά τη φάση κατασκευής.

Β) 11.000.000,00€ για έργα με αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα:

Ανάπλαση κεντρικής οδικής αρτηρίας Δήμου Μαλεβιζίου (Λεωφόρος Ελευθερίου Βενιζέλου στο Γάζι)

Κατασκευή και Ανακαίνιση Σχολικών Μονάδων

Κατασκευή Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 1 MW

Προμήθεια ενός minibus και ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου για την ενίσχυση της δημοτικής συγκοινωνίας και των πράσινων μεταφορών του Δήμου Μαλεβιζίου.

Εξοπλισμός αγροτικών ιατρείων στην ευρύτερη περιοχή για την εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού.

Βελτίωση αθλητικών υποδομών Δαμάστας

Βελτίωση/συντήρηση αγροτικής οδοποιίας Δαμάστας

Επεκτάσεις δημοτικού φωτισμού Μαλεβιζίου