ΣΗΤΕΙΑ Δευτέρα 21 Ιουνίου , Άλσος Χλουβεράκη,ώρα 21:15

Η πρώτη παραγωγή τουΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κρήτης για το καλοκαίρι 2021 είναιη «Πανώρια»του ΓεωργίουΧορτάτση, τοπιο ερωτικό έργο της κρητικής δραματουργίας,μέσα από την ανανεωτική σκηνοθετικήματιά του ΜάνουΒαβαδάκη.

Η Πανώριαδιαδραματίζεται στο βουνό της Ίδης καιαφορά στον παράφορο έρωτα δύο βοσκών,του Γύπαρη και του Αλέξη, για δυοβοσκοπούλες, την Πανώρια και την Αθούσααντίστοιχα, οι οποίες πεισματικάαρνούνται τον γάμο και κάθε δέσμευσηπου θα τις κρατά σπίτι και θα τις αποτρέπειαπό την απόλαυση των βουνών και τουκυνηγιού. Ούτε οι συμβουλές της προξενήτραςΦροσύνης κι η νουθεσία του Γιαννούλη,πατέρα της Πανώριας, κατορθώνουν νακάμψουν την απόφαση των δύο κοριτσιών.Μόνο η παρέμβαση του θεού Έρωτα, μετάαπό δέηση που πραγματοποιούν οι νέοιστον ναό της Αφροδίτης απάνω στην Ίδη,θα καταφέρει τις δύο βοσκοπούλες νατους αγαπήσουν, οδηγώντας την κωμωδίασε ένα ευτυχισμένο ανθόσπαρτο τέλος.

Ο Γεώργιος Χορτάτσηςσυγγράφει την Πανώρια,ένα από τα τρία σωζόμενα έργα του, στηντελευταία δεκαετία του 16ουαιώνα και σύμφωνα με τον ΕμμανουήλΚριαρά αποτελεί έργο «σταθμό για τηνεοελληνική δραματουργία». Λαμπρόςχειριστής του δεκαπεντασύλλαβου, πλέκειστο κρητικό ιδίωμα ένα εξαιρετικό δείγμαποιμενικής κωμωδίας, στη ειδυλλιακήατμόσφαιρα του οποίου, εμφανίζονταιιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νεοελληνικούπολιτισμού. Στην άγρια ομορφιά τουκρητικού ορεινού περιβάλλοντος, πουαποπνέει μυστήριο και δέος, συντελείταιμία ενδιαφέρουσα σύγκλιση λαϊκών καιαναγεννησιακών αντιλήψεων για τη ζωή,για τη σχέση της με τον θάνατο, για τονανιμισμό της φύσης, για τη θέση τηςγυναίκας στην κοινωνία και για τη φυσικήανάγκη του ανθρώπου για συνύπαρξη. Αυτήη σύζευξη πολιτιστικών στοιχείων,καταδεικνύει την πλούσια πολιτισμικήώσμωση που συντελέστηκε στο νησί κατάτην περίοδο της Βενετοκρατίας.

Σκηνοθετικό σημείωμα

Ο Έρωτας. Ο αιώνιος,ο ανίκητος, ο ατελέσφορος, ο βίαιος, οεγωιστικός, ο κρυφός, ο παθητικός, οπικρός, ο υπαρξιακός, ο υπέροχος. ΟΈρωτας, ένα από τα δύο αιώνια αινίγματατης ύπαρξης, μαζί με το θάνατο, βρίσκειστο Χορτάτση την ιδανική φωνή.

Στο ειδυλλιακόεπίπλαστο τοπίο του Ψηλορείτη, τα πάθηκαι ο πόνος κάθε ερωτευμένου, ακουμπούνστους στίχους του, βρίσκοντας την χαμένηειλικρίνεια της

παιδικής μας ηλικίας.Σε ένα ονειρικό περιβάλλον, όπου οιαρχαίες δοξασίες συνταιριάζουν με τηνχριστιανική αντίληψη της δημιουργίας,κάθε τι είναι γιγαντωμένο, σαν τουςορεινούς όγκους που τρυπούν τον ουρανό.Στην παράσταση επιχειρείται μιαεπαναπροσέγγιση της κρητικής λογοτεχνίας,μιας βαθιάς κατανόησης της ρίζας τηςπαράδοσης στον λόγο, επενδύοντας στηνποιότητα του χιούμορ, που προβάλλει τηνδιασκεδαστική και παράδοξη όψη τηςπραγματικότητας.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Διασκευή, Σκηνοθεσία:Μάνος Βαβαδάκης

Σκηνικά, Κοστούμια:ΚωνσταντίνοςΣκουρλέτης

Μουσική: ΜιχάληςΠαρασκάκης

Φωτισμοί: ΣτέλλαΚάλτσου

Κίνηση: ΈλεναΣταυροπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη:ΕυτυχίαΦραντζεσκάκη

Παίζουν οι ηθοποιοί(με σειρά εμφάνισης): ΜάνοςΣτεφανάκης, Λάμπρος Κωνσταντέας, ΕυτυχίαΦραντζεσκάκη, Νικόλας Χανακούλας, ΣτέλλαΒογιατζάκη, Μαρίνα Πανηγυράκη, ΜάνοςΒαβαδάκης.

Φωτογραφίες: ΓιώργοςΑναστασάκης

Trailer-Video:Πάρης Χαμουρίκος

Σχεδιασμός αφίσας:Γκέλυ Καλαμπάκα

Σητεία, Δευτέρα 21 Ιουνίου, 21:15

ΆλσοςΧλουβεράκη

Τιμέςεισιτηρίων:

12€ κανονικό

10€ μαθητικό,φοιτητικό, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι,άνεργοι, άνω των 65, ΑΜΕΑ 67%

Ηλεκτρονική προπώληση:Viva.grκαι στο ταμείο του θεάτρου 2 ώρες πριναπό κάθε παράσταση αποκλειστικάμε ανέπαφησυναλλαγή POS

Πληροφορίες:Γραφεία Θεάτρου (τηλ. 2821044256 – 2821023333)

Η ηλεκτρονικήπροπώληση των εισιτηρίων είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗσύμφωνα με τις «Οδηγίες ασφαλούςδιεξαγωγής ζωντανών θεαμάτων ακροαμάτωνκαι λοιπών παραστατικών τεχνών σεανοιχτούς (υπαίθριους) χώρους», πουεξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού στις24/5/2021 μετά από απόφαση της ΕθνικήςΕπιτροπής Προστασίας της ΔημόσιαςΥγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19και της ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.31950 (ΦΕΚ2141/Β’/22-5-2021)