Παραμένουμε στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών

Παραμένουμε στο μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών

Αναλυτικά η ανακοίνωση των αγροτών

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ολιγόλεπτος αποκλεισμός της Εθνική Οδού στο ύψος των Μεγάλων Χωραφιών.

Ακολούθησε Γενική Συνέλευση του Μπλόκου, όπου συμμετείχαν αγρότες από όλο τον Νομό Χανίων, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων του Νομού και το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων.

Στην συνέλευση πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου στο Πολιτιστικού κέντρο Κιλλελέρ με την συμμετοχή εκατοντάδων εκπροσώπων από τα πάνω από 40 μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη την χώρα.

Τον λόγο πήρε ο Κώστας Λιλικάκης , πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κρυονερίδας ο οποίος μετέφερε το αγωνιστικό κλίμα από την Πανελλαδική Σύσκεψη των Μπλόκων.

Τόνισε ότι σαν Μπλόκο των Χανίων συντονιζόμαστε με τους συναδέλφους μας από όλη την Ελλάδα. Ο αγώνας των αγροτών είναι δίκαιος και αφορά την επιβίωσή μας. Όπως τόνισε η Πανελλαδική Σύσκεψη αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αποκλεισμό δρόμων, κινητοποιήσεις στις πόλεις και προετοιμασία για Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα.

Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι ψίχουλα και δεν μας ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο!

Οι βιοπαλαιστές αγρότες των Χανίων καταδικάζουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ενεργοποιήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, να στρέψει τους αγρότες της μιας γεωργαφικής περιοχής απέναντι στην άλλη. Ο Πανελλαδικός Συντονισμός μας, μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποδεικνύει ότι ο αγώνας μας είναι κοινός. Ότι τα προβλήματα είναι τα ίδια από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη!

Η Γενική Συνέλευση του Μπλόκου στα Μεγάλα Χωράφια αποφάσισε:

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων!

  • Καλούμε τους βιοπαλαιστές αγρότες του Νομού μας, τους κτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους σε αγωνιστικό ραντεβού κάθε απόγευμα στις 5:30 μ.μ στο Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια και συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού!
  • Καλούμε τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, όλους τους φορείς των Χανίων να δείξουν την αλληλεγγύη τους και να στηρίξουν με όλους τους τρόπους τον δίκαιο αγώνα μας.
  • Στηρίζουμε το συλλαλητήριο που οργανώνουν οι Υγειονομικοί του Νομού Χανίων. Όλοι την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου στις 6:00 μ.μ στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς! Δίνουμε ραντεβού στις 5:00 μ.μ στα Μεγάλα Χωράφια ώστε με μηχανοκίνητη πορεία να κατευθυνθούμε στα Χανιά!
  • Καλούμε τους μαζικούς φορείς των Χανίων, τον λαό και την νεολαία σε συγκέντρωση την Κυριακή 11/2 στις 12:00μ.μ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι στο Μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια.
  • Το μπλόκο των Μεγάλων Χωραφιών στα Χανιά θα συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στην Αθήνα. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας.

Διεκδικούμε:

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για την ακαρπία στην ελιά με 200 ευρώ το στρέμμα αλλά και τα άλλα προϊόντα που έχουν πληγεί από τις καιρικές συνθήκες, από ασθένειες και μύκητες όπως τα εσπεριδοειδή και τα κάστανα.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

• Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.

• Ολοκληρωμένο πρόγραμμα δακοκτονίας με ευθύνη του κράτους, με την απαραίτητη χρηματοδότηση και προσωπικό.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Όχι στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στις ιδιωτικές εταιρείες.

• Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή στη γεωργία και με το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία. Έγκαιρη χορήγηση των ενισχύσεων, σε μία δόση, χωρίς παρακρατήσεις.

• Αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τζίρο έως 40.000 ευρώ.

• Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης. Κανένα σπίτι και γεώτρηση χωρίς ρεύμα.