Παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ στον Υπουργό Υγείας κατά τη συνάντηση με φορείς της Σητείας

Παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ στον Υπουργό Υγείας κατά τη συνάντηση με φορείς της Σητείας

Παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ στον Υπουργό Υγείας κατά τη συνάντηση με φορείς της Σητείας

Μετά από αίτημα του Δήμου Σητείας πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Υγείας συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Χρυσοχοϊδη, της αναπληρώτριας υπουργού Αγαπηδάκη, του υφυπουργού Θεμιστοκλέους, του Βουλευτή Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλη Συντυχάκη, του Δημάρχου Σητείας Ζερβάκη, του διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων Λασιθίου Ανδρεαδάκη, του μέλους του Ιατρικού Συλλόγου Καταξάκη, του αντιπροέδρου φίλων Νοσοκομείου Συλλιγνάκη, του εκπροσώπου του Συλλόγου των εργαζομένων του Νοσοκομείου Σητείας Κ. Μπαμπανάρα και του προέδρου της δημοτικής κοινότητας Παλαικάστρου Χατζηδάκη.

Στην παρέμβαση του ο Μανώλης Συντυχάκης είπε τα εξής :

«Όλα όσα είπε ο Υπουργός περί μη υποβάθμισης του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας αλλά σε αναβάθμιση δεν έχουν κανένα αντίκρισμα γιατί την ίδια στιγμή το Νοσοκομείο είναι ήδη υποβαθμισμένο αφού υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις προσωπικού για τις οποίες δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για να αντιμετωπιστούν. Αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει και σε κλείσιμο του Νοσοκομείου.

Δεν μπορεί επίσης να αξιοποιείται το επιχείρημα ότι βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για την κάλυψη θέσεων γιατρών και προσωπικού λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος γιατί αυτό έχει να κάνει με την έλλειψη κινήτρων αφού οι αμοιβές είναι πολύ μικρές και οι συνθήκες εργασίας άσχημες με εντατικοποίηση εργασίας, πολλές εφημερίες και ελάχιστα ρεπό.

Αυτή η υποβάθμιση είναι συνειδητή πολιτική επιλογή που πάει χέρι-χέρι με την μεγάλη άνθιση της ιδιωτικής υγείας σε όλη την Κρήτη με τους κλινικάρχες να τρίβουν τα χέρια τους.

Είμαστε επίσης αντίθετοι με την πρόταση – προτροπή του Υπουργού για τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου από τον Δήμο Σητείας για να καλύψει τις ανάγκες του γιατί αυτό θα οδηγήσει στην περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Υγείας ενώ θα μετακυλήσει το κόστος λειτουργίας του Νοσοκομείου στους δημότες της Σητείας.

Άμεσα απαιτείται να εξασφαλιστεί η ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του νοσοκομείου το οποίο καλύπτει μια απομακρυσμένη από την υπόλοιπη Κρήτη περιοχή καθώς και τα νησιά της Κάσου και της Καρπάθου, ενώ το καλοκαίρι με τον τουρισμό καλείται να καλύψει πολύ περισσότερο πληθυσμό.

Τώρα το Υπουργείο πρέπει να προχωρήσει η άμεση στελέχωσή του, με το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, να σταματήσουν τα μπαλώματα, οι μετακινήσεις γιατρών από άλλα νοσοκομεία, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι, να αυξηθεί η χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, να στελεχωθούν και να αναβαθμιστούν όλες οι Δημόσιες Μονάδες υγείας, στο Λασίθι και σε όλη την Κρήτη.»

Το Γραφείο Τύπου

20/9/2023

Πηγή : Style 100Fm