Το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες και δωρεάν στάθμευση

Το σχέδιο της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα παρουσιάζεται σήμερα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος. Στην παρουσίαση του προγράμματος στις 9:00 στην Τεχνόπολη στο Γκάζι θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ακολουθήσει η υπογραφή της Πράσινης Συμφωνίας για την Προώθηση της Ηλεκτροκίνησης μεταξύ υπουργείων και φορέων.

Πρόκειται για ενα πλαίσιο κινήτρων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το νομοσχέδιο, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό για «πράσινες» μετακινήσεις και βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προβλέπει μεταξύ άλλων επιδότηση για την απόκτηση ηλεκτρικών οχημάτων, φορολογικά κίνητρα σε εταιρείες και δωρεάν στάθμευση.

Τα φορολογικά κίνητρα για την απόκτηση ή χρηματοδοτική μίσθωση ηλεκτροκίνητων οχημάτων θα ανέρχονται σε 1.200 ευρώ για ιδιώτες και 2.480 ευρώ για εταιρικά αυτοκίνητα. Στόχος του υπουργείου είναι τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα να αποτελούν το 30% της αγοράς αυτοκινήτου έως το 2030.

Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα πολύ χαμηλά στην κατάταξη χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και αυτό οφείλεται στην έλλειψη θεσμικού πλαισίου, δέσμης κινήτρων καθώς και στην ελλιπή πληροφόρηση των κέντρων λήψης αποφάσεων για τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία και τους τρόπους ένταξης των έργων στα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα.

Δείτε Live την ομλία του πρωθυπουργού