Πασχαλινή αγορά: Υποτονική η κίνηση στην Αθήνα, στα περσινά επίπεδα θα κινηθεί αυτή της Θεσσαλονίκης

Υποτονική είναι μέχρι στιγμής η κίνηση στην αγορά της Αθήνας τη φετινή προ του Πάσχα περίοδο, χωρίς να φαίνεται ότι μπορούν να αλλάξουν πολλά πράγματα με την καταβολή των δώρων στους εργαζόμενους καταναλωτές, αφού οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις θα το δώσουν τη Μεγάλη Τετάρτη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολλά χρονικά περιθώρια, για να «ζεσταθεί» σημαντικά ο τζίρος των καταστημάτων.

Αυτό ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, Θάνος Τσαγγάρης, σημειώνοντας ότι η αγοραστική κίνηση αναμένεται να είναι κατά 20% χαμηλότερη σε σύγκριση με τον περσινό Απρίλιο, ενώ ίδια προφανέστατα θα είναι η εικόνα και το Μάιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 14.04.2025 16:05Την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο ζητά η Ένωση Διοικητικών ΔικαστικώνΕλλάδα | 14.04.2025 13:17 Συναγερμός έξω από τα γραφεία της Hellenic Train: Έλεγχος σε «ύποπτο» μηχανάκι

Σε ό,τι αφορά την αγορά της Θεσσαλονίκης, η εικόνα είναι καλύτερη, ωστόσο, και εκεί επικρατεί αβεβαιότητα και σύμφωνα με την εκτίμηση του γενικού γραμματέα του εμπορικού συλλόγου της πόλης αλλά και γενικού γραμματέα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Πάνου Μενεξόπουλου, η κίνηση αναμένεται να είναι ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με την αντίστοιχη πασχαλινή περίοδο.

Να σημειωθεί ότι σημαντική τονωτική «ένεση» για την αγορά της Θεσσαλονίκης αποτελούν οι Βαλκάνιοι καταναλωτές, τους οποίους ο κ. Μενεξόπουλος χαρακτηρίζει ως καλούς πελάτες κυρίως στο χώρο της εστίασης.

Αναφορικά με τις τιμές των προϊόντων των εμπορικών καταστημάτων στις δύο μεγαλύτερες αγορές της χώρας, οι εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι θα κινηθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

«Τους τα πήρε όλα η ακρίβεια»

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον κ. Τσαγγάρη, είναι εμφανές ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πολλές οικονομικές δυνατότητες, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να μην περιμένουν πολλά από τη φετινή πασχαλινή περίοδο.

«Δεν αναμένουμε ιδιαίτερη κίνηση και οι προβλέψεις δείχνουν ότι στο σύνολό της θα είναι υποτονική. Έχουμε ακόμα κάποιες παραγωγικές μέρες μπροστά μας αλλά νομίζω ότι η όποια κίνηση της αγοράς θα προέλθει από τα δώρα. Βέβαια, δεν περιμένουμε κάτι ιδιαίτερο ούτε από αυτά, αφού τη Μεγάλη Πέμπτη η Αθήνα αδειάζει. Είναι γεγονός ότι έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές συνήθειες του κόσμου, αφού πλέον προτιμούν την εστίαση και τις εκδρομές, όμως, το σημαντικότερο ζήτημα είναι ότι οι καταναλωτές δεν έχουν και πολλές οικονομικές δυνατότητες. Τους τα έχουν πάρει όλα τα σούπερ – μάρκετ και γενικότερα η ακρίβεια. Αν και οι τιμές των προϊόντων στην αγορά είναι ίδιες, θα καταγραφεί κατά 20% χαμηλότερη κίνηση σε σύγκριση με πέρυσι», λέει στο ethnos.gr ο κ. Τσαγγάρης, προτρέποντας τον κόσμο να ψωνίσει από τα καταστήματα που γνωρίζει, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής του και όχι από τις πολυεθνικές.

«Θα δουλέψει η αγορά αλλά υπάρχει αβεβαιότητα»

Το γεγονός ότι οι επιχειρηματίες οφείλουν να είναι αισιόδοξοι, ακόμα και αν βρίσκονται αντιμέτωποι με μία σκληρή πραγματικότητα, επισημαίνει στο ethnos.gr ο κ. Μενεξόπουλος. Υπογραμμίζει ότι υπάρχει αβεβαιότητα και θολό τοπίο στην αγορά, ωστόσο, αναφέρει ότι γι’ αυτήν της Θεσσαλονίκης το Πάσχα αποτελεί παραδοσιακά μία καλή περίοδο.

«Υπάρχει φόβος, αβεβαιότητα και θολό τοπίο αλλά πιστεύω ότι τα αναγκαία ψώνια θα γίνουν, οπότε με τη λογική αυτήν θα δουλέψει η αγορά. Την Κυριακή των Βαΐων δεν πήγαμε καλά, όμως, υπήρξε κίνηση το Σάββατο του Λαζάρου. Σίγουρα η ψυχολογία δεν είναι καλή και αυτό έχει αντίκτυπο στην αγορά, η οποία πιστεύω ότι θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, με μία ελαφρά πτώση. Ευτυχώς για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο τουρισμός ξεκινάει πιο αργά, υπάρχουν οι Βαλκάνιοι, οι οποίοι είναι καλοί καταναλωτές. Οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα. Τα μεγαλύτερα προβλήματα οικονομικής φύσης αντιμετωπίζουν τα μικρά καταστήματα», σημειώνει ο κ. Μενεξόπουλος.

Τα προβλήματα της αγοράς

Ο κ. Τσαγγάρης αναφέρθηκε και σε κάποια σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της αγοράς, με βασικότερο όλων την αδυναμία αντιμετώπισης των λειτουργικών εξόδων.

«Οι αυξήσεις στα μισθώματα, στην ενέργεια, στις χρεώσεις των τραπεζών, στις ασφαλιστικές εισφορές και στον κατώτατο μισθό εκτόξευσαν τα λειτουργικά μας έξοδα από 50% έως 80%, ενώ την κατάσταση έκανε ακόμα δυσκολότερη η ταυτόχρονη μείωση των τζίρων. Επίσης, άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι η μεταφορά των τζίρων από τα μικρότερα καταστήματα στις πολυεθνικές. Παράλληλα, υπάρχει αδυναμία δανεισμού από το τραπεζικό σύστημα, τα λειτουργικά έξοδα των e-shop μας είναι υψηλότερα από τα έσοδα, αφού δεν κάνουμε τζίρους και ταυτόχρονα η Πολιτεία νομοθετεί υπέρ των μεγάλων παικτών», σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας.  

Διαβάστε ακόμη

Έκλεισε η συμφωνία για πυραύλους Exocet από τη Γαλλία - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Αθήνας-Παρισίων

40fad870-0928-4641-bda9-6994dce32afc.jpg

«Με έπιασε αμόκ»: Στις φυλακές Κορυδαλλού ο 23χρονος για το διπλό φονικό στο Αίγιο

972ef429-a99b-444b-b488-328b6f2b6111.jpg

Στέλιος Ρόκκος: «Ώρες ώρες με πιάνω σε πολύ βαθιά κατάθλιψη»

fb657fa4-a1e3-4923-b66b-386b5e836640.jpg

Αναγκαστική προσγείωση ισραηλινού αεροσκάφους στη Ρόδο – Εξέπεμψε σήμα κινδύνου

288ccb26-579a-4339-846b-4e9da279bf3a.jpg