Πάτρα - Πύργος: Τέλη Ιουλίου στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα μαζί με νέα αντιπλημμυρικά - Τι προβλέπεται για τις μελλοντικές επεκτάσεις
Στα τέλη Ιουλίου, όπως έχει ήδη οριστεί από τα χρονοδιαγράμματα του έργου αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος, το οποίο αφορά το κομμάτι 65 χλμ. από Αλισσό μέχρι Πύργο, ενώ το σύνολο του έργου, δηλαδή τα υπολειπόμενα 10 χλμ θα έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος Νοεμβρίου 2025. Με την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος θα αυξήθεί το συνολικό μήκος της Ολυμπίας Οδού σε περίπου 300 χλμ. καθιστώντας την έναν από τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 31.03.2025 22:40 Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στις Κυκλάδες – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στη χώρα
Οι χρονικές δεσμεύσεις επανεπιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της αυτοψίας που πραγματοποίησε τη Δευτέρα σε διαφορετικά εργοτάξια του έργου ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρίστος Δήμας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Υποδομών, Νίκο Ταχιάο.
Στόχος του υπουργείου με την ολοκλήρωση του Πάτρα – Πύργος είναι η μείωση των σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων στον παλαιό δρόμο, ο οποίος διαχρονικά αποτελεί έναν από τους πλέον αιματοβαμμένους όλης της Ελλάδας.
Παράλληλα με το κύριο έργο, το υπουργείο την περασμένη εβδομάδα υπέγραψε αποφάσεις που αφορούν τις ασφαλτοστρώσεις στον Άραξο, στη Γαστούνη, τη ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας, την Αρχαία Ολυμπία και την Κυλλήνη, αλλά και πρόσθετα αντιπλημμυρικά έργα σε 14 σημεία σε περιοχές κατάντη της διέλευσης του Αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος.
Τα αντιπλημμυρικά έργα κρίθηκαν απαραίτητα για την προστασία των κατάντη ιδιοκτησιών κάθε είδους (σπίτια, βιομηχανίες και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις, αγροκτήματα κ.λ.π) που θα επηρεαστούν από τις διερχόμενες απορροές, δεδομένου ότι στο πλήθος των περιπτώσεων οι φυσικοί αποδέκτες είναι ανεπαρκείς.
Συνολικά επί συνόλου 148 τεχνικών έργων σε διάφορες γεωγραφικές ενότητες, που εξετάστηκαν και αξιολογήθηκαν προέκυψαν, 14 σημεία κρίσιμης σημαντικότητας, 59 σημαντικά 48 μέτριας σημαντικότητας, 22 διακριτής σημαντικότητας και 5 μικρής σημαντικότητας, σχετικά με την απορροή στις κατάντη περιοχές του Αυτοκινητοδρόμου.
Με βάση τα στοιχεία αυτά αποφασίστηκαν οι παρεμβάσεις στα πρώτα 14 σημεία, απόφαση που στηρίζεται αφενός στην αυξημένη εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων τα τελευταία χρόνια, πολλά εκ των οποίων χαρακτηρίζονται από σχετικά σύντομης διάρκειας και ιδιαζόντως έντονων τοπικών επιλεκτικής έντασης κατακρημνισμάτων τα οποία προκαλούν ξαφνικές πλημμύρες στις υδρολογικές λεκάνες της περιοχής στην οποία εκδηλώνονται. Το ύψος μιας τέτοιας βροχόπτωσης –σε διάστημα λίγων μόνον ωρών– μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 40% της ετήσιας βροχόπτωσης της περιοχής.
Κρίσιμο ρόλο στην αναγκαιότητα πρόσθετων έργων έπαιξε και η αυθαίρετη και εκτός σχεδίου δόμηση στις εκατέρωθεν του Αυτοκινητόδρομου περιοχές σε συνδυασμό με την κακή ή ανεπαρκή ύπαρξη δικτύων, τις καταπατήσεις ρεμάτων και την συχνά παρατηρούμενη πλημμελή συντήρηση των οχετών και των κοιτών των υδατορεμάτων.
Παράλληλα εκτιμήθηκε ότι είναι ελλιπείς ή ανύπαρκτες οι διοδεύσεις των αντιπλημμυρικών παροχών κατάντη του Αυτοκινητόδρομου, έως τα κατάντη υφιστάμενα έργα σιδηροδρομικής γραμμής και ακολούθως τα υφιστάμενα τεχνικά έργα της ΠΕΟ έως τον τελικό αποδέκτη. Οπως επισημαίνεται στη σχετική υπουργική απόφαση, το πρόβλημα επιτείνεται και από την ανυπαρξία μελετών οριοθέτησης των υδατορεμάτων.
«Κρίνεται αναγκαία η υλοποίηση των ως άνω εργασιών προκειμένου να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα από τα οποία υφίσταται κίνδυνος να προκληθούν, όχι μόνο σοβαρές υλικές και περιβαλλοντικές ζημιές, αλλά και να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα εν λόγω αντιπλημμυρικά έργα δεν συμπεριλαμβάνονται στο αντικείμενο κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα - Πύργος και ως εκ τούτου και στο τίμημα, αλλά αποτελούν χωριστά έργα με πρόσθετη χρηματοδότηση.
Τα έργα πρόκειται να υλοποιηθούν σε τρεις θέσεις στον Δήμο Πατρέων, σε τρεις θέσεις στην Δυτική Αχαϊα, σε τέσσερις θέσεις στην περιοχή Ανδραβίδας - Κυλλήνης, σε δύο θέσεις στον Δήμο Πηνειού και σε δύο θέσεις στον Δήμο Ήλιδας.
Η συνέχεια του αυτοκινητόδρομου
Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο, έχει εκκινήσει τις διαδικασίες ανεύρεσης χρηματοδότησης ζητώντας παράλληλα από την Παραχωρησιούχο εταιρεία την υποβολή προτάσεων για την επέκταση κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου στο τμήμα: Πύργος – Κόμβος Αλφειού – Καλό Νερό – Τσακώνα, σταδιακά και «συνεκτιμώντας τους όρους, την εφικτότητα οικονομικής διαχείρισης και τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Η επέκταση της Ολυμπίας Οδού στο τμήμα Πύργος - Αλφειός εκτιμάται ότι μπορεί να προχωρησει αμέσως μόλις ανάψει το πράσινο φως για τη χρηματοδότησή της η Ευρωπαική Επιτροπή. Ωστόσο πιο περίπλοκη υπόθεση είναι η επέκταση Καλό Νερό – Τσακώνα, το κόστος της οποίας έχει ανέλθει με βάση παλαιότερες μελέτες της Ολυμπίας Οδού στα 700 εκ. ευρώ (υπερδιπλάσιος του Πάτρα – Πύργος) καθιστώντας το έργο απαγορευτικό, όπως έχει αναφέρει η ηγεσία του υπουργείου στο παρελθόν.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο βρίσκεται στον «πάγο» εδώ και περίπου μία δεκαετία, καθώς η αρχική του χάραξη περνούσε από προστατευόμενη περιοχή. Για τον λόγο αυτό η προμελέτη που αναμένει το υπουργείο, αναμένεται να περιλαμβάνει τρία διαφορετικά εναλλακτικά σενάρια ειδικά για τη λίμνη Καϊάφα, για την οποία υπήρχαν οι περιβαλλοντικές ενστάσεις.
Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας στις Κυκλάδες – Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα τις επόμενες ώρες στη χώρα

«Παραβιάστηκε το κράτος δικαίου – Πολιτική η απόφαση»: Η πρώτη αντίδραση της Λεπέν

Στο χείλος του γκρεμού το BBC - Αντιμετωπίζει «μια πρωτοφανή πρόκληση» στη χρηματοδότηση του περιεχομένου του

Η Disney βρίσκεται αντιμέτωπη με έρευνα για τις πρακτικές «Διαφορετικότητας, Ισότητας και Ένταξης»
