Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές - Γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας κόντρα στους Δημήτρη Βιντζηλαίο, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, Θεόδωρο Δουζόγλου και το αμερικανικό fund HIG

Αυξάνεται η λίστα των ενδιαφερόμενων επενδυτών στην Creta Farms μετά τη λύση που δόθηκε στην εισηγμένη στο Χ.Α. εταιρεία και την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης (MoU) μεταξύ των βασικών μετόχων, αδελφών Δομαζάκη, και των πιστωτριών τραπεζών με τη διαμεσολάβηση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνη Γεωργιάδη. Μια λύση που απέτρεψε τα χειρότερα για την κρητική αλλαντοβιομηχανία, η οποία ήταν στο παρά ένα να σταματήσει την παραγωγή προϊόντων ελλείψει ρευστότητας, και την εισάγει καινούρια εποχή με νέο βασικό μέτοχο και διοίκηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney», πλέον οι επενδυτές που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να εισέλθουν ως στρατηγικός επενδυτής στην εισηγμένη εταιρεία φτάνουν τους πέντε. Και αυτό καθώς τα τελευταία 24ωρα έχει προστεθεί στη λίστα το όνομα γνωστού Ελληνα επιχειρηματία ο οποίος έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον να ακολουθήσει τη διαδικασία που θα ορίσει πλέον η Ernst & Young (EY), ως υπεύθυνη για την εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιχειρηματία με επενδύσεις σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και αυτός των τροφίμων, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζουν.

Τις προηγούμενες ημέρες είχε γνωστοποιηθεί το ενδιαφέρον άλλων τεσσάρων διεκδικητών. Ανάμεσά τους ο ισχυρός άνδρας της Chipita και της ΝΙΚΑΣ Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο ομογενής επιχειρηματίας Θεόδωρος Δουζόγλου καθώς και το αμερικανικό fund HIG Capital με αξιοσημείωτη δραστηριότητα στη χώρα μας. Επίσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥ Πάνος Παπάζογλου, ο οποίος θα παίξει ρόλο-κλειδί για τη νέα εποχή στην εισηγμένη, είχε αποκαλύψει στο περιθώριο εκδήλωσης πως υπάρχει επίσης ενδιαφέρον και από fund του εξωτερικού με Ελληνα επικεφαλής. Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τον κ. Δημήτρη Βιντζηλαίο, επικεφαλής του ολλανδικού fund Impala Invest BV, με το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κάνει αρκετές επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα και ειδικότερα στον χώρο των τροφίμων.

Μάλιστα τις τελευταίες ημέρες διακινείται στα δημοσιογραφικά γραφεία και η πρόταση που προτίθεται να καταθέσει ο κ. Βιντζηλαίος και η οποία προβλέπει την επένδυση 25 εκατ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι θα κουρευτεί τουλάχιστον το 35% των δανειακών βαρών της Creta Farms, τα οποία στο τέλος του 2018 έφταναν τα 107 εκατ. ευρώ. Μάλιστα αν το κούρεμα φτάσει το 50%, τότε ο κ. Βιντζηλαίος φέρεται έτοιμος να αποπληρώσει άμεσα το υπόλοιπο μισό στις τράπεζες. Αν πάλι το κούρεμα είναι μικρότερο, τότε το υπόλοιπο θα αποπληρωθεί στη βάση νέου διακανονισμού με χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Βιντζηλαίος και η Impala Invest έχουν τοποθετηθεί ήδη στην ελληνική αγορά αλλαντικών εξαγοράζοντας το πλειοψηφικό μερίδιο στη Λακωνική Τροφίμων καθώς και στη Σερραϊκή – Θρακική Αλλαντοβιομηχανία (ΧΑΡΙΝΟ Α.Ε.). Επίσης είχε συνεργαστεί με την Chipita και τον κ. Θεοδωρόπουλο προκειμένου να εξαγοράσουν από κοινού τη ΝΙΚΑΣ, ένα σχέδιο όμως το οποίο δεν προχώρησε καθώς τελικά οι δύο πλευρές κινήθηκαν μόνες τους και τελικά η Chipita να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό που είχε τρέξει η Eurobank για την αλλαντοποιία. Επίσης είχε εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον να εισέλθει στην αλλαντοποιία ΒΙΚΗ, η οποία όμως πτώχευσε.

Από την πλευρά του πάντως ο κ. Θεοδωρόπουλος, του οποίου το όνομα εδώ και καιρό συνδεόταν με τις πιθανές εξελίξεις στην Creta Farms, εξακολουθεί να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το πώς θα κινηθεί, ενώ για την περίπτωση του κ. Δουζόγλου υπάρχει αρκετή επιφυλακτικότητα από τους ίδιους τους τραπεζίτες. Και αυτό διότι θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές σκιές αναφορικά με την προέλευση των κεφαλαίων του. Ειδικά καθώς έχει διαπιστωθεί πως είναι σε εξέλιξη έρευνα του επιχειρηματία από τις αμερικανικές αρχές, ενώ το όνομά του βρέθηκε στις λίστες της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες γύρω από την υπόθεση ΔΕΠΑ – ELFE.

Ο κ. Τάκης Δομαζάκης, ο οποίος εμφάνισε τη λύση Δουζόγλου στους τραπεζίτες, χωρίς όμως αρχικά να γίνεται αποδεκτή, επιμένει ότι είναι καθαρή λύση με κεφάλαια έως 15 εκατ. ευρώ που θα έρθουν απ’ την Ελβετία. Παράλληλα ισχυρίζεται ότι η πρόταση Δουζόγλου θα προβλέπει το μικρότερο δυνατό κούρεμα χρέους ώστε να έχει το πλεονέκτημα. Βέβαια αρχικά ο ίδιος δήλωνε ότι η λύση δεν προβλέπει κούρεμα…

Μεγάλο ενδιαφέρον – Δύσκολο deal

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπάζογλου της ΕΥ εμφανίζεται σίγουρος ότι θα υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για την κρητική αλλαντοβιομηχανία και από άλλους επίδοξους επενδυτές, αφού, παρά τα προβλήματα ρευστότητας, παραμένει μια καλή εταιρεία με ισχυρό brand και μοναδικά προϊόντα που της έχουν δώσει τη θέση του leader της αγοράς.Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ενδιαφερόμενους δεν θα είναι εύκολες, με κυριότερο -πιθανότατα- σημείο τριβής το κούρεμα δανείων της επιχείρησης. Κι αυτό καθώς οι μεν τράπεζες θέλουν να το αποφύγουν, οι δε υποψήφιοι επενδυτές θεωρούν πως μια αναδιάρθρωση δανείων χωρίς κάποιο κούρεμα δεν καθιστά την εταιρεία αρκετά ελκυστική.

Κρίσιμο στοιχείο βέβαια για να προχωρήσουν όλα αυτά ομαλά είναι και η εκπλήρωση ενός βασικού όρου του μνημονίου, αυτού της επιστροφής των σημάτων και των ευρεσιτεχνιών της από την κυπριακή Novaplot, συμφερόντων Δομαζάκη, στην Creta Farms, κάτι το οποίο δεσμεύτηκαν να κάνουν τα δύο αδέλφια ως τις 31 Ιουλίου.

Τα αδέλφια Δομαζάκη

Στο μεταξύ η διοίκηση του κ. Μάνου Δομαζάκι δεν θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να προβαίνει σε κινήσεις χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών και της ΕΥ, η οποία τοποθέτησε και Chief Risk Officer, χωρίς την υπογραφή του οποίου ουσιαστικά δεν θα μπορεί να εκτελείται οποιαδήποτε κίνηση που εμπεριέχει επιχειρηματικό ρίσκο: από ένα επιχειρηματικό σχέδιο ως το ποιος θα πληρώνεται με τα κεφάλαια απ’ τις χρηματοδοτικές γραμμές που άνοιξαν οι τράπεζες.

Ο ίδιος ο κ. Μάνος Δομαζάκις φαίνεται να έχει αποδεχθεί την εξέλιξη των πραγμάτων αναγνωρίζοντας ότι η εταιρεία δεν θα είχε μέλλον χωρίς τη βοήθεια των τραπεζών και ως εκ τούτου εμφανίζεται διαθέσιμος να προβεί ακόμα και σε πώληση του μεριδίου του αν χρειαστεί στη βάση της λύσης που θα επεξεργαστούν οι τράπεζες με τον νέο επενδυτή.

Αντίθετα ο κ. Τάκης Δομαζάκης, που αποπέμφθηκε από τη διοίκηση μετά τις απαιτήσεις άνω των 11 εκατ. ευρώ που αξίωσε από την εισηγμένη, προβαίνοντας και σε καταγγελίες για κακοδιαχείριση εκ μέρους του αδελφού του, προσμένει επαναφορά στα διοικητικά πράγματα. Και αυτό καθώς θεωρεί πως ο Θεόδωρος Δουζόγλου μπορεί να επικρατήσει. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιμείνει στην αξίωσή του έναντι της εταιρείας και θα παραμείνει μέτοχος.

Η διαδικασία

Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο τρίμηνο θα πρέπει να τρέξει από πλευράς ΕΥ όλη η διαδικασία που θα προσδιορίσει και την αποτίμηση της εταιρείας καθώς επίσης και να ανοίξει το data room στους επίδοξους επενδυτές. Βάσει του MoU που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, όλα αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, το αργότερο έως τις 30 Οκτωβρίου. Από εκεί και έπειτα θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν προσφορά. «Νομίζω ότι ως το τέλος της χρονιάς το θέμα της Creta Farms θα έχει τελειώσει και θα μπορεί να ξεκινήσει μια νέα εποχή για την εταιρεία», σημειώνει ο κ. Παπάζογλου στο «b.s.»

Η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Στο μεταξύ ο διαχειριστικός έλεγχος στην Creta Farms που έχει αναθέσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στην Deloitte συνεχίζεται κανονικά και δεν διαταράσσεται από τις παραπάνω εξελίξεις. Αφορμή για τον έλεγχο αυτό στάθηκαν οι καταγγελίες του Τ. Δομαζάκη και το πόρισμα της PwC. Συγκεκριμένη προθεσμία για την ολοκλήρωση του εν λόγω ελέγχου δεν έχει δοθεί, αν και οι τράπεζες επιθυμούν να τελειώσει το ταχύτερο δυνατόν. Σημειώνεται δε ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα αναμένει τα αποτελέσματα του ελέγχου για να αποφασίσει αν θα άρει ή όχι την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Creta Farms.