«Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου». Αυτό ισχυρίζεται ένας από τους μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ που βρίσκονται στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο για το αιματηρό περιστατικό που έλαβε χώρα στο Πέραμα το βράδυ της Παρασκευής.

Οι αστυνομικοί που θα περάσουν ξανά το κατώφλι του εισαγγελέα την Τετάρτη όπου αναμένεται να υποστηρίξουν ότι ήταν σε νόμιμη άμυνα όταν άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου που τους εμβόλισε. Ωστόσο, αναπάντεχα από το περιστατικό έχουν προκύψει ερωτήματα, γεγονός που εμμέσως αποδεικνύεται από τον άμεσο πειθαρχικό έλεγχο και την πλήρη αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ που ζήτησε ο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών έχασε τη ζωή του ο 20χρονος οδηγός του αυτοκινήτου και τραυματίστηλε ο 16χρονος συνεπιβάτης. Ο τρίτος επιβάτης του οχήματος διέφυγε από το σημείο πεζός χωρίς να συλληφθεί και ακόμα αναζητείται. Οι τρεις επιβάτες του οχήματος ήταν άοπλοι και στο σημείο βρέθηκαν 38 κάλυκες.

Το ΙΧ μέσα στο οποίο βρίσκονταν οι δράστες -που προηγουμένως είχαν κλέψει ΙΧ-, δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη από το Αιγάλεω μέχρι το Πέραμα. Εκεί το κλεμμένο ΙΧ εγκλωβίστηκε από λεωφορείο και ο οδηγός έκανε όπισθεν εμβολίζοντας τις μηχανές των αστυνομικών ΔΙΑΣ. Τότε οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και παρόλο που και οι τρεις επιβάτες του οχήματος ήταν άοπλοι στο σημείο βρέθηκαν 38 κάλυκες.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν για τι δράση των αστυνομικών είναι πολλά, ειδικά εάν υπολογίζει κανείς ότι το κέντρο είχε δώσει - όπως φαίνεται- εντολή να εγκαταλείψουν την καταδίωξη καθώς θεωρήθηκε ότι ήταν επικίνδυνη, τόσο για τους ίδιους τους αστυνομικούς, όσο και για διερχόμενους πολίτες.
Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν στο περιστατικό είτε δεν υπάκουσαν στην εντολή του κέντρου είτε υπήρξε κάποιου είδους ασυνεννοησία. Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να υπήρξε πρόβλημα στους ασυρμάτους και να χάθηκε η επικοινωνία.

Όπως μετέδωσε το OPEN, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ το κέντρο επιχειρήσεων είχε την εικόνα ότι η καταδίωξη είχε σταματήσει, όταν ξαφνικά έγινε γνωστό ότι μια ομάδα ΔΙΑΣ της Δυτικής Αττικής κατεδίωκε το ύποπτο αυτοκίνητο, το οποίο εμβόλισε τις μηχανές των αστυνομικών κι εκείνοι πυροβόλησαν με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του 20χρονου.

Η αναφορά του αστυνομικού που βρισκόταν την επίμαχη ώρα ως επικεφαλής στο κέντρο της άμεσης δράσης και είχε ενημερωθεί για το ύποπτο όχημα ξεκαθάρισε ότι είχε δώσει εντολή να μην υπάρξει καταδίωξη: «Με σαφή κι έντονο τόνο έδωσα εντολή να σταματήσουν την καταδίωξη γιατί υπήρχε κίνδυνος στους κεντρικούς δρόμους για την ασφάλεια τόσο των αστυνομικών όσο και των πολιτών. Ο επικεφαλής της ΔΙΑΣ Πειραιά απάντησε ότι « ελήφθη κέντρο» και συνεχίσαμε στο κέντρο επιχειρήσεων την διαχείριση των υπολοίπων συμβάντων μέχρι κάποια λεπτά αργότερα που άλλη ομάδα ΔΙΑΣ μας ενημέρωνε ξαφνικά για πυροβολισμούς και εμβολισμό μηχανών στο Πέραμα και ότι υπάρχουν τραυματίες».

Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ αναφέρουν ότι δεν άκουσαν την εντολή από τον ασύρματο. Επιπλέον ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών κ. Βασίλης Ντούμας τόνισε ότι «οι αστυνομικοί είναι πεπεισμένοι και σίγουροι ότι χρησιμοποίησαν τον οπλισμό τους για να σώσουν τη ζωή τους και τη ζωή των συναδέλφων τους».

Η μαρτυρία του μοτοσικλετιστή της ΔΙΑΣ - Πυροβολίσαμε για αποτροπή του κινδύνου της ζωής μας

Τη μαρτυρία ενός από τους επτά μοτοσικλετιστές της ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στην καταδίωξη στο Πέραμα το βράδυ της Παρασκευής δημοσίευσε ο ΣΚΑΪ. Ο αστυνομικός τονίζει ότι προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το όχημα και προσθέτει ότι «όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου». Αναλυτικότερα ανέφερε:

«Μάς επιτέθηκε (ο 20χρονος) με το αυτοκίνητο… Γκρέμισε διαδοχικά όλες τις μοτοσικλέτες μας. Ενεργήσαμε πυροβολισμούς όταν είχε παρασύρει μια μοτοσικλέτα με το συνάδελφό μας πάνω σε αυτή. Επιδιώκαμε την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου των δραστών. Μετά το περιστατικό, όταν διαπιστώσαμε ότι όλοι οι συνάδελφοι ήταν καλά ειδοποιήσαμε το κέντρο και στη συνέχεια δώσαμε τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες με τουρνικέ και αιμοστατικούς επιδέσμους. Όλα έγιναν για την αποτροπή άμεσου κινδύνου της ζωής μου και των συναδέλφων μου». Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και οι μαρτυρίες και των υπολοίπων έξι αστυνομικών, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Η βαλλιστική θα δείξει ποιος έριξε τη μοιραία βολή - Πώς θα αποδοθούν κατηγορίες

Την Δευτέρα αναμένονται τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, ενώ πολύ σημαντική θεωρείται και η βαλλιστική που αναμένεται να δείξει ποιος έριξε τη μοιραία βολή στον δράστη. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζουν το πλήθος σφαιρών που έριξαν και οι επτά αστυνομικοί, δεδομένου ότι οι δράστες ήταν άοπλοι.

Τα όπλα έχουν μεταφερθεί στα εργαστήρια και μετά την εξέτασή τους θα γίνει προσωποποίηση των κατηγοριών. Οι κατηγορίες σε βάρος των αστυνομικών θα είναι δαιφορετικές:

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, μετά από το περιστατικό στο Πέραμα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος δρομολογεί αλλαγές εκ βάθρων στις διαδικασίες αξιολόγησης, εμπλοκής και ανταπόκρισης αστυνομικών σε διαβαθμισμένα συμβάντα, δηλαδή πώς θα δίνονται οι εντολές, και πως θα ανταποκρίνονται οι αστυνομικοί στο πεδίο με αντίστοιχη εκπαίδευση εφαρμογής αυτών των εναργειών.

Νωρίτερα την Κυριακή ο υπουργός, επισκέφθηκε τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται στην ΓΑΔΑ ενώ γνωστοποίησε ότι επικοινώνησε και με τον πατέρα του 2χρονου που έχασε τη ζωή του από τα πυρά και του μετέφερε τα συλλυπητήριά του. Όπως ανάφερε σε σχετική ανάρτηση στο Facebook:
«Επισκέφθηκα στη ΓΑΔΑ τους επτά αστυνομικούς που κρατούνται για την αιματηρή υπόθεση στο Πέραμα την Παρασκευή το βράδυ. Η κίνησή μου είχε αποκλειστικά ανθρώπινο και συμβολικό χαρακτήρα, για να στηρίξω ψυχικά νέους ανθρώπους που υπηρετούν στην Ελληνική Αστυνομία. Από εκεί και πέρα, η δικαστική εξέλιξη και οι πειθαρχικές διαδικασίες θα εξελιχθούν όπως προβλέπουν οι νόμοι.

Επίσης, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τον πατέρα του νεαρού που σκοτώθηκε στο συγκεκριμένο περιστατικό στο Πέραμα. Του εξέφρασα τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου. Η κοινωνία μας χρειάζεται ανθρωπιά, ηρεμία και ασφάλεια για να προχωρήσει μπροστά. Σε όποια θέση και αν βρισκόμαστε, ιδιαίτερα αν υπηρετούμε τον δημόσιο βίο, οφείλουμε αυτό να το έχουμε καλά στο μυαλό μας», σημειώνει στην ανάρτησή του ο υπουργός.

Μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ΑΝΤ1, ο πατέρας του 20χρονου Ρομά σημείωσε: «Θέλω μια δικαιοσύνη από το κράτος. Δεν ήταν αστυνομικοί αυτοί που κυνήγησαν τα παιδιά; Τι πήρανε; Ένα αυτοκινητάκι πήρανε. Τι ήταν; εγκληματίες ήταν; Θέλω μια δικαιοσύνη από τον νόμο. Δεν μπορούσαν να τους σκίσουν τα λάστιχα, δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι να τον τραυματίσουν, δεν μπορούσαν να τον συλλάβουν»;

Ο 20χρονος Ρομά, ήταν πατέρας δύο παιδιών ενώ η σύζυγός του είναι έγκυος.«Θέλω να σαπίσει μέσα. Και να μου τον φέρεται, να τον σκοτώσω εγώ» είπε «Με άφησε με δύο παιδιά. Θα τον σκοτώσω με τα ίδια μου τα χέρια» πρόσθεσε. Ενώ η μητέρα του τραυματία κατήγγειλε ότι δεν της επιτρέπουν να δει το παιδί της.

Το απόγευμα της Κυριακής επικράτησε ένταση στον Ασπρόπυργο και συγκεκριμένα στην Αττική Οδό στη θέση Ρουπάκι, με αποτέλεσμα η κίνηση των αυτοκινήτων να διακοπεί για ώρα. Οπως μετέδωσε ο Alpha, ομάδα 400 - 500 περίπου ατόμων, μπήκε στην Αττική Οδό από τα γύρω χωράφια κατέλαβε το οδόστρωμα και έκαψε ένα όχημα της Αττικής Οδού, ενώ οι συγκεντρωμένοι έστησαν και οδοφράγματα.

Άμεσα έφτασαν στο σημείο δύο διμοιρίες τον ΜΑΤ αλλά και η «Αύρα» και οι αστυνομικοί προχώρησαν σε ρίψεις νερού και χημικών για να διαλύσουν το πλήθος. Οι συγκεντρωμένοι απομακρύνθηκαν προς τους γύρω παραδρόμους και τα χωράφια, ενώ ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε.

Όλες οι ειδήσεις

Πέραμα: Η εντολή του Κέντρου και τα ερωτήματα - Τι υποστηρίζουν οι αστυνομικοί

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στο νοσοκομείο: Το βεβαρημένο πρόγραμμα και η πτήση από Τουρκία

Καιρός: Φθινοπωρινό σκηνικό με βροχές και καταιγίδες τη Δευτέρα

Alec Baldwin: «Ένοχη» η οπλουργός – Xαρακτηρίζεται απρόσεκτη και ανεύθυνη

Οι ξεχασμένοι των Γρεβενών - Ένα ντοκιμαντέρ του ΕθνοςTv