“Περί δημοκρατίας ο λόγος”

“Περί δημοκρατίας ο λόγος”

Η δήλωση της βουλεύτριας Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρας Μπακογιάννη, από τα Χανιά, με την οποία αντέδρασε στην τεκμηριωμένη, αναλυτική και νηφάλια τοποθέτηση εκπροσώπων της Πρωτοβουλίας Αποκόρωνα ενάντια στους Πυλώνες Υψηλής Τάσης, το περασμένο Σάββατο, είναι τόσο επικίνδυνη ώστε να μην επιτρέπεται να μείνει ασχολίαστη. Η κα Μπακογιάννη δήλωσε ότι «το έργο θα γίνει», ότι «στη δημοκρατία ο καθένας έχει τις απόψεις του», ότι οι πολίτες ή «μία μερίδα από αυτούς θα τοποθετηθεί όπως θέλει», ότι «η πολιτική της κυβέρνησης είναι εκπεφρασμένη και γνωστή» και ότι «στις επόμενες εκλογές έχετε τη δυνατότητα να ψηφίσετε άλλους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

”Ονειρο είναι τα Χανιά: Σοβαρές παραβιάσεις καταγγέλλουν οι κάτοικοι για το αντλιοστάσιο στον Σταυρό

“Σκανδαλώδης η σιωπή της δημοτικής Αρχής, όπως και η σύμβαση για το Χανιά – Ηράκλειο”

Ως δημοκρατικοί πολίτες δεν μπορούμε να μην απαντήσουμε στον τρόπο που η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε και αντιλαμβάνεται τη δημοκρατία. Απαντάμε λοιπόν δημόσια στην κα Μπακογιάννη ότι:

– η δημοκρατία και ο διάλογος που αυτή επιτάσσει δεν εννοεί ειλημμένες και αμετακίνητες αποφάσεις και απόψεις που στέκονται αδιάλλακτα η μία απέναντι στην άλλη.

– «απόψεις» δεν συνιστούν οι τοποθετήσεις κατά βούληση ούτε τα θέλω του ενός ή της άλλης. Αλλά οι τεκμηριωμένες επιστημονικά και πολιτικά γνώμες που προτίθενται να μπουν στη βάσανο του ισόρροπου διαλόγου.

– δεν αρκεί για μια «πολιτική» να είναι εκπεφρασμένη για να ανακηρύσσεται αποδεκτή.

– στη δημοκρατία οι πολίτες δεν εκφράζονται μόνο κάθε τέσσερα χρόνια με την ψήφο τους. Ενημερώνονται, διαλέγονται και διαμορφώνουν γνώμη, την οποία μπορούν να εκφράσουν και να καλλιεργήσουν μέσα από κινήματα. Εκφράζονται και με τη γνωμοδότηση εκλεγμένων και επιστημονικών θεσμών, όπως η πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκηση και οι επιστημονικοί φορείς των τοπικών κοινωνιών, που δεν αποτελούν «απόψεις» ή «μερίδες πολιτών».

– δικαιούνται και να προσφύγουν στη δικαστική εξουσία.

– δικαιούνται και να ζητήσουν τοπικό δημοψήφισμα – να μια ιδέα για όσους αληθινά θέλουν να προσφεύγουν στη δημοκρατία.

– το πλειοψηφικό ποσοστό σε μια εκλογική διαδικασία δεν αποτελεί λευκή επιταγή και δεν σημαίνει άκριτη ή αμετακίνητη αποδοχή μιας συνολικής πολιτικής στο διηνεκές της θητείας ενός οργάνου ούτε της κυβέρνησης.

Όταν, λοιπόν, για το ζήτημα της χάραξης της γραμμής υψηλής τάσης Χανιά – Δαμάστα υπάρχουν κινήματα που εκφράζονται αρνητικά, γνωμοδοτήσεις όλων των Δημοτικών Συμβουλίων του νομού που εκφράζονται αρνητικά, γνωμοδότηση της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, που αναπέμπει το ζήτημα στον ΑΔΜΗΕ για κοστολογημένη παρουσίαση εναλλακτικών, αρνητικές απόψεις σειράς επιστημονικών φορέων και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας η οποία ετοιμάζεται, δεν μπορεί κανείς δημόσια και χωρίς αντίδραση να χαρακτηρίζει ζώσα τη δημοκρατία παραπέμποντας στην ψήφο στις εκλογές και μόνο.

Η δημοκρατία μας έχει προβλέψει τις απαντήσεις στις «απόψεις» της κας Μπακογιάννη και κανείς με την ψήφο του ή χωρίς αυτή δεν έχει δώσει το δικαίωμα σε κανέναν να ερμηνεύει ή/και να εφαρμόζει τη δημοκρατία κατά βούληση. Αν η κα Μπακογιάννη δεν θέλει ή δεν μπορεί να την υπηρετήσει, ας μην βαφτίζει δημοκρατία αυτό που επιλέγει.

Σε καιρούς που η δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία στενάζουν, που η ακρίβεια σπρώχνει τους πολίτες σε αδιέξοδα, που η δικαστική εξουσία περνά σκοτεινές ατραπούς, που η ενημέρωση νοσεί, δεν ανεχόμαστε κανείς δημόσια να ερμηνεύει τη δημοκρατία κατά βούληση.

Οι καιροί είναι επικίνδυνοι με αιτία. Ας την κοιτάξουμε στα μάτια κι ας αναλάβει η καθεμιά την ευθύνη της απέναντι σε ό,τι πολυτιμότερο έχουμε κατακτήσει και δεν εκχωρούμε ποτέ και σε κανέναν: τη δημοκρατία.

“ΟΝΕΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΝΙΑ”