Πετρέλαιο υπάρχει - Ούτε η κρίση με το Ιράν, ούτε οι αυξημένες παραγγελίες από την Κίνα στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την υποχώρηση των τιμών σε χαμηλά από τις αρχές Δεκεμβρίου

Η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι εβδομάδων, καθώς η συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η «εμπορική συμφωνία πρώτης φάσης» μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας θα αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια αντισταθμίστηκε από ενδείξεις άφθονης προσφοράς.

Τα συμβόλαια West Texas διαμορφώθηκαν κοντά στα 58 δολάρια το βαρέλι την Πέμπτη αφού είχαν υποχωρήσει την προηγούμενη μέρα στο χαμηλότερο από τις 3 Δεκεμβρίου. Η συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου προεξοφλεί αυξημένες αγορές αμερικανικών υδρογονανθράκων από την Κίνα, και εκτονώνει κάποιες από τις εντάσεις που επιβάρυναν τις παγκόσμιες αγορές το περασμένο έτος. Από την άλλη, τα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ έδειξαν ότι τα συνδυασμένα αποθέματα ακατέργαστων και διυλισμένων προϊόντων αυξήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο.

Η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ – και όχι μόνο τις εισαγωγές πετρελαίου – για να ικανοποιήσει τις εμπορικές δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.

Τα συμβόλαια WTI με παράδοση Φεβρουαρίου κέρδισαν του Δυτικού Τέξας για παράδοση το Φεβρουάριο κέρδισαν 6 σεντς, ή 0,1%, στα 57,87 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης στις 13:04 π.μ. ώρα Ελλάδας. Είχε υποχωρήσει κατά 0,7% την προηγούμενη μέρα για να κλείσει στις 57,81 δολάρια την Τετάρτη.

Τα συμβόλαια για το αργό Brent με παράδοση Μαρτίου αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 64,27 δολάρια. Το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe, έκλεισε κατά το 0,8% χαμηλότερα την Τετάρτη. Το premium του Brent σε σχέση με το WTI σε συμβόλαια παράδοσης του ίδιου μήνα – ήταν 6,33 δολάρια.

Η Κίνα δεσμεύτηκε να αυξήσει τις αγορές αμερικανικού πετρελαίου κατά 52,4 δισ. δολάρια για το 2020 και το 2021, αν και δεν έγινε ξεκάθαρο αν θα άρει τους δασμούς 5% για τις εισαγωγές αργού από τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να αυξήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τις ΗΠΑ για να εκπληρώσει τη δέσμευση: H Κίνα είχε εισάγει 14,7 εκατομμύρια βαρέλια τον Ιανουάριο του 2018 – η υψηλότερη μηνιαίες εισαγωγές, στα 21,9 εκατομμύρια βαρέλια το μήνα φέτος και στα 36,2 εκατομμύρια βαρέλια το 2021.

«Παραμένει να δούμε αν η συμφωνία θα υλοποιηθεί όπως έχει συμφωνηθεί», δήλωσε ο Γιουγκεν Γουάινμπεργκ, επικεφαλής της έρευνας για τα βασικά εμπορεύματα στην Commerzbank AG.