Την Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου, ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου διοργανώνει κυκλική πεζοπορία στην ευρύτερη περιοχή της Τουρλωτής.

Η πεζοπορία ξεκινά στις 08:00 από τη στροφή λίγο μετά το χωριό Τουρλωτή, κοντά στο λατομείο του Μαρκάκη. Ανεβαίνουμε μέσα από την ξερή κοίτη του Κοινοπόταμου, στο Ποροφάραγγο ,ένα επιβλητικό φαράγγι, θαύμα της κρητικής φύσης με κάθετα τοιχώματα, τα οποία σε πολλά σημεία ξεπερνούν τα 150 μέτρα.

Αυτός είναι και ο κεντρικός χείμαρρος, που έχει τις πηγές του, στις περιοχές Πατσού – Κουκίστρες – Φοραδομάντρα και δέχεται πολλά ρυάκια στη διαδρομή του. Προσπερνάμε την Μονοξοδιάβαση, που είναι η είσοδος για Μονοκαρά (810 μ.), την Πισκοπιανή και φτάνουμε στου Πατσού (964 μ.) (διάσελο – αυχένας – πέρασμα – σελί), όπου θα απολαύσουμε τη μοναδική θέα από Ν έως ΒΑ (τα όρη Θρυπτής, Κλήρου, τα χωριά Χρυσοπηγή , Μπέμπονα, Δάφνη, Λάπηθος, Σταυροχώρι, Μακρυγιαλό, και του βόρειου και νότιου Κρητικού πελάγους. Από εδώ, και αφού περάσουμε τα τρία πηγάδια, θα κινηθούμε προς την περιοχή Απολούστρες όπου υπάρχει πηγή με ποτίστρες ζώων και στην συνέχεια θα κατευθυνθούμε προς την περιοχή Κουκίστρες (580 μ.), μικρό οροπέδιο με αμπέλια, αχλαδιές, μηλιές, συκιές. Από εδώ θα ακολουθήσουμε χωματόδρομο έως το σημείο έναρξης της πεζοπορίας μας.

ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ: από Άγιο Νικόλαο, από την οδό Καραμανλή 24 (S/M Βασιλόπουλος) στις 7:30 .το πρωί. Η μεταφορά μας στην αφετηρία θα γίνει με Ι.Χ. με μάσκα και με τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Όσοι έρχονται από Ιεράπετρα-Σητεία θα πρέπει να βρίσκονται 8.15 στο σημείο εκκίνησης

ΜΗΚΟΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ:16 χιλιόμετρα (τα 6 στο χωματόδρομο)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ :5 ώρες (χωρίς τις απαραίτητες στάσεις)

ΥΨΟΜΕΤΡΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ:825 μέτρα

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:1+

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ :Ορειβατικό μποτάκι, μπατόν, καπέλο, αντηλιακό, πολύ νερό, σνακ, ηλεκτρολύτες και αντιανεμικό.

ΑΡΧΗΓΟΣ: Αθανάσιος Κολοτούρος (6983516291) – ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παναγιώτης Ευδαίμων (τηλ. 6979687576)

Περισσότερες πληροφορίες, βίντεο, φωτογραφίες για την περιοχή, όροι συμμετοχής, εξοπλισμός στο blog του Συλλόγου https://orsian.blogspot.com/p/25.html

Πηγή : 104.4Fm