Την Κυριακή 19 Ιουνίου 2022 ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάουπραγματοποίησε για πρώτη φορά κυκλική πεζοπορία στην περιοχή ΒΔ της Σητείας.Ξεκινήσαμε μόλις 11 άτομα από το όμορφο γραφικό εκκλησάκι της Ανάληψης στηνπεριοχή του Παπαδιόκαμπου. Για να φτάσεις ως εκεί πρέπει να ακολουθήσειςεπαρχιακή οδό, που ξεκινάει δύο χιλιόμετρα πριν απ’ τη Σητεία απέναντι απ’ τοβενζινάδικο της shell,ακολουθώντας τις πινακίδες προς Μονή Φανερωμένης.

Στην Ανάληψη αφήνουμε τααυτοκίνητά μας. Το εκκλησάκι φαντάζει πανέμορφο, καθώς ισορροπεί μοναχικόανάμεσα στο απέραντο γαλάζιο του βόρειου κρητικού πελάγους και στο κατακόκκινο,σαν έρημος, έδαφος, δίπλα στην ακτή!

Για τη συγκεκριμένη πεζοπορίαπήραμε πορεία αρχικά ανηφορική προς τον γειτονικό λόφο και στη συνέχειααπαιτητική και κάπως ριψοκίνδυνη κατηφορική προς τα ενδότερα του φαραγγιούκοντά στην έξοδό του προς τη θάλασσα. Εκεί βρήκαμε τη σπηλιά, όπου κατά τοθρύλο έκρυβαν οι πειρατές τον θησαυρό τους, και κατεβήκαμε στην καθηλωτική,λόγω των πετρωμάτων, ακτή της Ρούσας Λίμνης. Στη συνέχεια εγκαταλείψαμεπροσωρινά το φαράγγι σκαρφαλώνοντας την απότομη δυτική πλευρά του κιακολουθήσαμε ανηφορική πορεία προς τα βουνά, που υψώνονται πάνω του. Η πορείαείναι ελεύθερη κι ο πολύ δυνατός βοριάς την δυσχεραίνει. Ευτυχώς δεν κάνειπολλή ζέστη κι η εικόνα των ανθισμένων θυμαριών και του αφρισμένου πελάγους μαςαποζημιώνει.

Αφού φτάνουμε στην κορυφή,διανύουμε την κορυφογραμμή κι από μακριά αρχίζει να αχνοφαίνεται τοεκκλησάκι του Προφήτη Ηλία στο φρούριο του Λιόπετρου. Η διάσχιση είναιευκολότερη, αφού διακρίνονται ίχνη μονοπατιού, τα οποία ακολουθούμε. Κινούμαστεεσωτερικά των βουνών, κάτι που κόβει τον αέρα, αλλά ανεβάζει τη θερμοκρασία. Σεσημείο κοντά στο Λιόπετρο ξαποσταίνουμε για λίγο κάτω από τη σκιά μιαςαγριοχαρουπιάς. Εδώ άδραξαν την ευκαιρία κάποια μέλη με τον αρχηγό και‘πεταχτήκαμε’ σε ένα κοντινό εντυπωσιακό και κάπως απότομο βράχο, πουλειτουργεί σαν ‘μπαλκόνι’ σε όλες τις βόρειες ακτογραμμές ως και την περιοχήτου Αφορεσμένου! Στη συνέχεια η ομάδα συνεχίζει την πορεία της προς το Φρούριο.Αξιοσημείωτη η συνάντησή μας με μια μαμά-πέρδικα που έβγαζε βόλτα ταπερδικόπουλα της. Απ’ τις ανέλπιστες χαρές που σου δίνει η φύση!

Κι έπειτα ο μοναδικός σε ομορφιάκαι ιστορική σημασία λόφος του Λιόπετρου. Η βόρεια του πλευρά υψώνεταιεντυπωσιακά πάνω απ’ το πέλαγος προσφέροντας απρόσκοπτη θέα στην θαλάσσιαπεριοχή. Επίσης τα απότομα βράχια απ’ τη βόρεια και δυτική πλευρά του τοκαθιστούν απροσπέλαστο. Στην ανατολική πλευρά ο βράχος μαλακώνει, γι’ αυτό έχειδιανοιχτεί εδώ και ο χωματόδρομος, που συνδέει το κάστρο με Παπαδιόκαμπο καιΧαμέζι, για όποιον θέλει να το επισκεφθεί με αυτοκίνητο. «Το Λιόπετρο είναικτισμένο σε εντυπωσιακό απόκρημνο ύψωμα, στην περιοχή του Χαμεζίου, μεπανοραμική θέα προς όλες τις πλευρές και στη θάλασσα. Στην κορυφή είναι κτισμένοςο ναός του Προφήτη Ηλία, ενώ σώζονται λιγοστά τμήματα από τα τείχη, τιςδεξαμενές κι άλλα κτίρια. Κατασκευάστηκε το 1595 από του Ενετούς και μπορούσενα χωρέσει 6000 άτομα. Το όνομα του ήταν Leon di Petra (λιοντάρι της Πέτρας)και συντμήθηκε σε Λιόπετρο» κλέβω τις πληροφορίες από την ανάρτηση τηςστειακιάς συνοδοιπόρισσας, Κατερίνας. Σκοπός του η φύλαξη της περιοχής από τουςπειρατές, αλλά κυρίως από τους Τούρκους, που είχαν αρχίσει να εμφανίζονται στηΜεσόγειο. «Σε περίπτωση εισβολής το σχέδιο ήταν να μεταφερθούν οι κάτοικοι τηςπεριοχής της Σητείας στο φρούριο», μας λέει ο αρχηγός μας, ο Θανάσης. Έτσιεξηγούνται οι πολλές στεγασμένες δεξαμενές νερού. Οι σωροί από πέτρεςδηλώνουν την ύπαρξη οικοδομημάτων πολλαπλών χρήσεων εδώ, όπως και τα διάσπαρτακεραμικά όστρακα. Σίγουρα ο χώρος είναι παραμελημένος και του χρειάζεταιπερισσότερη προσοχή κι ανάδειξη! Εμείς ξεκουραζόμαστε λίγο στον περίβολοτου Προφήτη Ηλία και παίρνουμε την κατηφόρα για το φαράγγι.

Το φαράγγι του Χαρκωματάείναι μικρό, αλλά πολύ εντυπωσιακό. Στην αρχή του, όταν είναι ακόμα αβαθές, ηβλάστηση σε σκοίνα, χαρουπιές, αγριελιές, πικροδάφνες είναι πλούσια. Σιγά-σιγάβαθαίνει και τα κάθετα πετρώματα του υψώνονται θεαματικά δείχνοντας περίτραναγιατί το Γεωπάρκο Σητείας το έχει συμπεριλάβει στα αξιοθέατά του κι έχεισημανθεί από τους υπεύθυνους του πάρα πολύ καλά! Πολλά σημεία του δείχνουνότι κατά τη διάρκεια των βροχοπτώσεων κρατά νερό και σχηματίζει λιμνούλεςκαι καταρρακτάκια. Τώρα πάντως, μέσα Ιουνίου, είναι πια στεγνό. Το πιο εντυπωσιακότου κομμάτι είναι αδιαμφισβήτητα λίγο πριν την έξοδό του στη θάλασσα, ότανβαθαίνει πολύ και υψώνονται εντυπωσιακοί κάθετοι πετρώδεις σχηματισμοί.Βγάζει στην εντυπωσιακή επίσης ακτή της Ρούσας λίμνης, απ’ όπου και ξεκινήσαμετο πρωί. Για την ιστορία να πω ότι συναντήσαμε πολλά φρέσκα κουφάρια κατσικιώνμέσα στο φαράγγι! Άγρια φύση! Εξίσου εντυπωσιακή με την πρωινή κατάβαση είναικαι η έξοδος απ’ το φαράγγι. Η σηματοδοτημένη απ’ το Γεωπάρκο δίοδοςαπαιτεί συγκέντρωση και προσοχή και συνεργασία ποδιών-χεριών για το ανέβασμα.Μια σύντομη στάση για μια τελευταία ματιά στο βάθος του φαραγγιού και παίρνουμετο δρόμο της επιστροφής.

Περπατήσαμε συνολικά11χιλιόμετρα με υψομετρική διαφορά γύρω στα 560 μέτρα σε 4,5 ώρεςκαθαρού περπατήματος, 6,5 συνολικά. Για όσους θέλουν να επισκεφτούν τηνπεριοχή, να πούμε ότι υπάρχουν κι ευκολότερες εναλλακτικές της διαδρομής(φαράγγι σε συνδυασμό με τον αγροτικό δρόμο) και μπορεί να συνδυαστεί μεεπίσκεψη στην κοντινή (κάτω απ’ το Λιόπετρο) παραλία του Αϊ Γιάννη. Για μας όμωςτο μπάνιο το έκανε απαγορευτικό ο δυνατός βοριάς κι ο έντονος κυματισμός τηςθάλασσας.

Ευχαριστούμε τον αρχηγό μας,τον Θανάση Κολοτούρο, πολύ καλό γνώστη της περιοχής, τα λιγοστά μέλη πουακολούθησαν και ιδιαίτερα στα τρία καινούρια, Κατερίνα, Φούλα και Ελένη, θαήθελα να διαμηνύσω –ξέρω ότι μας διαβάζουν- να μην στεναχωριούνται καθόλου,επειδή νομίζουν ότι μας αργοπόρησαν. Η λάμψη θριάμβου στα μάτια τους, όταντερματίσαμε, ήταν η ανταμοιβή μας, γιατί όλοι εμείς κάπως έτσι ξεκινήσαμε, αλλάη θέληση και το πείσμα μάς έκαναν να συνεχίσουμε και ν’ ανεβάσουμε ρυθμό!Ελπίζω να συνεχίσουν την προσπάθεια και σε λίγο καιρό, να …τρώμε τη σκόνη τους!

Πληροφορίες για τηνπεζοπορία και την περιοχή, φωτογραφίες, χάρτης διαδρομής στο blog του συλλόγου (orsian.blogspot.com)Πεζοπορία ΠΑΠΑΔΙΟΚΑΜΠΟΣ - φρούριο ΛΙΟΠΕΤΡΟ - φαράγγι ΧΑΡΚΩΜΑΤΑ