Στην περιοχή του Γεωπάρκου Σητείας, περπάτησε η ομάδατου Ορειβατικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, την Κυριακή 18 Ιουλίου 2021. Ακολουθήσαμε την διαδρομή Χιόνα-Σκινιάς-Καρούμες-Πετσοφάς-Ρουσόλακος καιμοιραστήκαμε μια απαιτητική πεζοπορία στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης. Ανακαλύψαμετοπία με άγρια, ανέγγιχτη ομορφιά και κάναμε μπάνιο σε παρθένες, απρόσιτεςπαραλίες.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής, επιβιβαστήκαμεσε λεωφορείο και κατευθυνθήκαμεανατολικά από την όλο στροφές εθνική οδό Αγίου Νικολάου-Σητείας, μέχρι τηνπεριοχή του Παλαίκαστρου. Καταλήξαμε στην παραλία της Χιόνας, αφετηρία καιτέρμα της κυκλικής μας πεζοπορίας.

Η Χιόνα βρίσκεται 2 χλμ ανατολικά από το Παλαίκαστρο και χρωστά τοόνομα της στα …χαρούπια, καθώς ‘χιόνα’ στο τοπικό ιδίωμα είναι η αποθήκη γιαχαρούπια. Κάμποσες δεκαετίες πριν, το οδικό δίκτυο ήταν ανύπαρκτο και τοεμπόριο χαρουπιών γινόταν με πλοία, οπότε τα χαρούπια στοιβάζονταν στις‘χιόνες’ πριν μεταφερθούν. Σήμερα ο γραφικός οικισμός είναι γνωστός για τηνόμορφη παραλία με την ψιλή άμμο και τα ήρεμα ρηχά νερά, τις φιλόξενεςψαροταβέρνες, αλλά και για τον σημαντικό υγρότοπο που σχηματίζεται τον χειμώνα,με υφάλμυρο νερό, που προέρχεται τόσο από τον υδροφόρο ορίζοντα όσο και από τοθαλασσινό νερό που φέρνουν τα κύματα.

Αρχικά ακολουθούμε πορείανότια και από χωματόδρομο δίπλα στην θάλασσα κατευθυνόμαστε αρχικά στον ΚάβοΠλάκο και στην συνέχεια στρίβουμε δεξιά και με ανηφορική πορεία φτάνουμε στηνπεριοχή του λόφου Πετσοφά. Κατηφορίζουμε από τον λόφο και ακολουθώντας διαδρομήμέσα από χαράδρα φτάνουμε στην περιοχή Σκινιάς, ακολουθώντας κάθετη πορεία στηβάση της χερσονήσου της Πλάκας (τοανατολικότερο έδαφος της Κρήτης).

Ο Σκινιάς είναι μια αρκετά απομονωμένη περιοχή που φιλοξενεί τρειςυπέροχες παραλίες, από τις πιο απομονωμένες στο νησί, στις οποίες φτάνειεξαιρετικά δύσβατος χωματόδρομος. Η κεντρική παραλία, στην έξοδο του φαραγγιούτου Κατσαρά, είναι η Ψιλή Άμμος, ενώ εξίσου όμορφες είναι και οι μικρότερεςπαραλίες ‘Χοντρός Άμμος’ και ‘Γαλανή Άσπα’. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν τακατά τόπους κόκκινα βότσαλα και τα πολλά διαφορετικά πετρώματα συγκεντρωμένα σεσχετικά μικρή περιοχή, γεγονός που μας θυμίζει γιατί το Γεωπάρκο Σητείας ανήκει στα Γεωπάρκα της UNESCO.

Κάνουμεστάση για ξεκούραση στην παραλία της Ψιλής ΄Αμμου, απολαμβάνοντας τη δροσιά τηςθαλάσσιας αύρας και με ανανεωμένες δυνάμεις ακολουθούμε το παραλιακό μονοπάτιπου οδηγεί προς την παραλία Μαυρομούρι. Συνεχίζουμε από κατηφορικό μονοπάτι πουξεδιπλώνεται φιδογυριστά παράλληλα με την ακτογραμμή και καταλήγουμε για μπάνιοκαι ξεκούραση στην παραλία Καρούμες.

Η παραλία Καρούμες βρίσκεται σε μια μικρή πεδιάδα στην έξοδο τουφαραγγιού των Χοχλακιών και η ονομασία της είναι παραφθορά από το αραβικό karub,το οποίο σημαίνει χαρούπια. Δίπλα στην παραλία υπάρχει μεγάλος υγρότοπος μεβούρλα, που πλημμυρίζει το χειμώνα με νερό από το φαράγγι και ξηραίνεται τοκαλοκαίρι. Σε διάφορα σημεία γύρω από την περιοχή υπάρχουν πηγάδια, αναβαθμίδεςαπό παλιές καλλιέργειες, ενώ διακρίνονται και ίχνη μινωικών κτισμάτων, με πιογνωστό την αρχαία οχύρωση σε λόφο πάνω από το φαράγγι. Η παραλία έχει ψιλόβοτσαλάκι και τα νερά είναι ήρεμα, καθώς έχει ανατολικό προσανατολισμό. Επίσης,υπάρχουν μερικά δέντρα που προσφέρουν σκιά, όπως και κάποιοι βράχοι πουσχηματίζουν μικρές θαλασσινές σπηλιές στη βόρεια πλευρά της. Είναι ιδανική γιααπόλυτη απομόνωση, καθώς η μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα και η δύσκοληπρόσβαση λόγω της έντονης μορφολογίας του εδάφους, την κάνουν μια από τις πιοαπρόσιτες παραλίες του νησιού.

Απολαμβάνουμετο μπάνιο μας στην υπέροχη παραλία με τα πεντακάθαρα, κρυστάλλινα νερά καιχαλαρώνουμε στις δροσερές, θαλασσινές σπηλιές με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Επιστρέφουμεστην αφετηρία με κατεύθυνση βόρεια προςΣκινιά, ακολουθώντας αρχικά το ίδιο μονοπάτι. Στη μέση περίπου της διαδρομήςστρίβουμε αριστερά, διασχίζουμε ένα τμήμα του φαραγγιού του Κατσαρά καιανηφορίζουμε μέχρι την κορυφή του λόφου Πετσοφά (240μ.).

Στην κορυφή του λόφου Πετσοφά τα Μινωικά χρόνιαδημιουργήθηκε ιερό κορυφής, με κύριο χαρακτηριστικό τις ελάχιστεςαρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, καθώς ο χώρος είναι φυσικά διαμορφωμένος. Στηνπεριοχή έχουν ανασκαφεί πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα, που φιλοξενούνται στομουσείο του Αγίου Νικολάου.

Κάνουμεσύντομη στάση για ξεκούραση από την κοπιαστική ανάβαση που γίνεται πιο δύσκοληαπό την μεσημεριανή ζέστη και την άπνοια, απολαμβάνουμε την πανοραμική θέα προςΠαλαίκαστρο, Χιόνα, Κουρεμένο, νησάκια Γκράντες και από κατηφορικό μονοπάτικατευθυνόμαστε στην Μινωική Πόλη του Ρουσόλακου.

Ο αρχαιολογικός χώρος του Ρουσόλακου φιλοξενεί έναν από τουςμεγαλύτερους οικισμούς της Κρήτης κατά την υστερομινωική εποχή, μετά την Κνωσόκαι τα Μάλια. Εδώ έχει ανακαλυφτεί, από την Αγγλική Αρχαιολογική Σχολή, μιασπουδαία μινωική πόλη, με έκταση μεγαλύτερη από 50 στρέμματα, που ήκμασε κυρίωςστο τέλος της Μινωικής Εποχής και μέχριτο 1450πΧ. Η πόλη χωρίζεται σε 9 συνοικίες, που τις διασχίζει ένας κεντρικόςδρόμος. Όπως σε όλες τις μεγάλες μινωικές πόλεις, εντυπωσιάζει το αποχετευτικόσύστημα. ΄Εχουν ανασκαφεί μεγάλες αίθουσες, ιερά, αποθηκευτικοί χώροι, ελαιοτριβείο,πιεστήριο σταφυλιού και τάφοι με οστά, που βοήθησαν τους ανθρωπολόγους ναεξάγουν συμπεράσματα για την σωματική διάπλαση των Μινωιτών.

Συνεχίζουμεαπό τμήματα μονοπατιού μέσα σε ελαιώνες μέχρι την εξαιρετική παραλία τηςΧιόνας. Απέναντι από την παραλία ξεχωρίζουν τα νησάκια “Γράντες”, ενώνότια του οικισμού υπάρχει το Μινωϊκό λιμάνι, απ΄ όπου απέπλεαν τα μινωικάκαράβια προς τις χώρες της Εγγύς Ανατολής. Βόρεια της Χιόνας βρίσκεται ηπαραλία του Κουρεμένου, γνωστή στους λάτρεις του windsurfing, ενώ δυτικά στηνκορυφή μικρού λόφου διακρίνονται τα ερείπια παλιού φρουρίου, που εποπτεύει τοπέλαγος. Επί Ενετοκρατίας ονομαζόταν Paleo Castro και το όνομα κληροδοτήθηκεστο σημερινό Παλαίκαστρο.

Σε 8 ώρες διανύσαμε απόσταση σχεδόν16χλμ, σε μια από τις πιο σημαντικές και ιδιαίτερες περιβαλλοντικά περιοχές τηςΚρήτης. Η γεωγραφική της θέση στο ανατολικό άκρο του νησιού επέτρεψε τηνανταλλαγή ειδών από τη Μικρά Ασία και σε συνδυασμό με το έντονα ξηροθερμικόκλίμα που επικρατεί στην περιοχή, δημιούργησε ένα μωσαϊκό οικοτόπων καιοικοσυστημάτων, μερικά από τα οποία είναι μοναδικά για την περιοχή τηςΜεσογείου.

Πληροφορίες για την πεζοπορία, τιςπαραλίες και την περιοχή, φωτογραφίες, βίντεο και χάρτης διαδρομής στο blog τουσυλλόγου: ΕΔΩ