Πλαφόν στις άδειες λειτουργίας Αirbnb. Για ποιο λόγο επηρεάζεται η περιοχή της Νέας Κυδωνίας στα Χανιά

Πλαφόν στις άδειες λειτουργίας Αirbnb. Για ποιο λόγο επηρεάζεται η περιοχή της Νέας Κυδωνίας στα Χανιά

ΝέαανατροπήσταAirbnbετοιμάζει η κυβέρνηση. Σχεδιάζει να βάλειπλαφόν στις άδειες λειτουργίαςτους σεδημοφιλή νησιάκαι το όριο, μάλιστα,θα το ορίζουν οι ξενοδόχοι.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για το Χωροταξικό, ταυπουργεία Τουρισμού και Ενέργειαςπροωθούν διάταξη που θαεπιβάλει ποσόστωσηστον αριθμό των κλινών που θα μπορούν να διατίθενται μεβραχυχρόνια μίσθωσηστις λεγόμενες«κορεσμένες περιοχές». Το ποσοστό αυτό θα καθορίζεται σεσχέσημε τιςξενοδοχειακές κλίνεςστο νησί. Και όχι μόνο αυτό. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουνεισηγήσειςγια περιορισμούς και στη χρονική διάρκεια, δηλαδή τις συνολικές ημέρες -ανά έτος- που θα μπορούν να ενοικιάζονται, ενώ υπάρχεικαι πρότασηναυποχρεωθούνοι ιδιοκτήτες των Airbnb, σε αυτές τις περιοχές, να παίρνουν καιειδική πιστοποίησηαπό τους τουριστικούς φορείς.

Ελεγχος

Ειδικότερα, η εν λόγω νομοθετική διάταξη θα επιβάλειρυθμίσεις για τον έλεγχο τωνβραχυχρόνιων μισθώσεωνπου -σε κάποιον βαθμό- τιςεξισώνειμε την«κοινή» τουριστική δραστηριότητα. Προβλέπει, κατ’ αρχάς, ότιόλεςοι μορφές παροχής διανυκτέρευσης πρέπει ναεγγράφονται σε ειδικό μητρώοκαι να διαθέτουνσήμα του υπουργείου Τουρισμού. Στην αρχική της μορφή η διάταξη προέβλεπεχρονικό όριο 30 ημερών/έτοςστις περιοχές ελέγχου (τις κορεσμένες) καιτις 60 ημέρες στις ανεπτυγμένες περιοχέςκαι σε όλα τα νησιά πλην Εύβοιας και Κρήτης. Η διάταξη αυτήαποσύρθηκεχωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ναεπανέλθει! Αυτό που παραμένει είναι το εξής: στις κορεσμένες και τις ανεπτυγμένες περιοχές να επιβληθείόριο στον αριθμό των αδειώνβραχυχρόνιων μισθώσεων,ως ποσοστό των κλινών που υπάρχουν ήδηστα ξενοδοχεία κάθε δημοτικής ενότητας.

Ο διαχωρισμός τωνεπιχειρηματικώνAirbnbαπό τα «ιδιωτικά»φαίνεται πως δεν ήταν η μόνη παρέμβαση για την εύρυθμη λειτουργία που επιδιώκει η κυβέρνηση στον χώρο των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων. Με το νέο Χωροταξικό επιχειρεί να βάλει πλαφόν τόσο στις κορεσμένες περιοχές όσο και στις ανεπτυγμένες.

Εάν προχωρήσειαυτή η ρύθμιση, τότε θα έρθουν τα πάνω κάτω στις εξής περιοχές:Παραλία Πιερίας, Σκιάθος, Κέρκυρα(κοντά στην πόλη),Ζάκυνθος(Δημοτικές Ενότητες Ζακυνθίων, Αρκαδίων και Λαγανά),Ερμούπολη, Σαντορίνη, ανατολική Κως, Μύκονος, Ρόδος(Αφάντου, Ιαλυσός, Καλλιθέα),νότια Τήνος, Μάλια και Χερσόνησος Ηρακλείου και Νέα Κυδωνία Χανίων.

Η υπόθεση του πλαφόν ξεκίνησε από τουπουργείο Τουρισμού, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στους ιδιοκτήτες τωνAirbnbκαι τους ξενοδόχους. Η συνέχεια δίνεται στουπουργείο Ενέργειας, το οποίο ετοιμάζει το νομοσχέδιο και μιλάει διπλωματικά για «μια ευρύτερη κυβερνητική πρωτοβουλία». Η μόνη… αντίσταση έρχεται από το υπουργείοΕθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, πουδεν φαίνεται διατεθειμένονα ανοίξει νέο μέτωπο τόσο με τις πλατφόρμες (Airbnb Ireland UC, Booking.com BV, VRBO Expedia Group Vacation Rentals Ireland Limited) όσο και με τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Υψηλόβαθμοι παράγοντες του ΥΠΕΘΟ τονίζουν με νόημα πως «αν υπάρχει ανάγκη επιβολής πλαφόνσε κάποιες περιοχές, αυτό θα πρέπει να επιβληθεί στοσύνολο των δωματίων και όχι μόνο σε μια κατηγορίακαταλυμάτων».

Οι δήμοι

Στην όλη υπόθεση εμπλέκονται και οιδήμοιπου ζητούν να έχουν… τα κλειδιά. Ναορίζουνδηλαδή και ναελέγχουντα ποσοστά των κλινών σε ξενοδοχεία, τουριστικάκαταλύματακαι βραχυχρόνιες μισθώσεις. Οι ΟΤΑ ζητούν και κάτιεπιπλέον: με απόφαση του δήμουνα μην επιτρέπεται η εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής νέων ακινήτωνπου βρίσκονται σε οριοθετημένα τμήματα των αστικών κέντρων, όταν διαπιστώνεται πως οι κατοικίες προς βραχυχρόνια μίσθωσηυπερβαίνουν το 50% των κατοικιώνπου ιδιοκατοικούνται ή μισθώνονται για μακροχρόνια μίσθωση.

Οιδήμοι, όπως φαίνεται, παίρνουν παράδειγμα και από όσα συμβαίνουν στηνΕυρώπη. ΗΓαλλία, για παράδειγμα, επιδιώκει να περιορίσει την Airbnb και άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης μετά τις αντιδράσεις δημάρχων σε τουριστικούς προορισμούς όπως οι Αλπεις και η Χώρα των Βάσκων, που ανησυχούν ότι οι πλατφόρμες επιδεινώνουν τις ελλείψεις κατοικιών και παραμορφώνουν τα ιστορικά κέντρα.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως, σύμφωνα και με την Ετήσια Εκθεση του Ελληνικού Τουρισμού τουΙνστιτούτου του Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού(ΙΝΣΕΤΕ), τονΙούλιο του 2023η Ελλάδα διέθετε212.199 καταλύματαβραχυχρόνιας μίσθωσηςμε 392.118 δωμάτια και 939.167 κλίνες. Στον αντίποδα, τα 10.087ξενοδοχείαδιαθέτουν 443.835 δωμάτια και 885.624 κλίνες.

Πηγή: newmoney.gr