Η «πλαστική βροχή» είναι γεγονός, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο των ορόφων των σπιτιών στο Ώκλαντ κυκλοφορούν, κατά μέσο όρο, 5.000 μικροπλαστικά σωματίδια, τα οποία κανείς δεν μπορεί ούτε να δει, ούτε να νιώσει, ούτε να μυρίσει.

Λίγους μήνες αργότερα, οι μετεωρολόγοι πρόσθεσαν στις καθημερινές τους προβλέψεις και τον παράγοντα «πλαστική βροχή».

Η πρώτη πρόγνωση καιρού για την πλαστική ρύπανση αναφέρει ότι την επόμενη εβδομάδα, στο Παρίσι, θα βρέξει δισεκατομμύρια μικροπλαστικά.

Η «πλαστική βροχή» στο Παρίσι συμπίπτει με τη δεύτερη σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την πλαστική ρύπανση, όπου διπλωμάτες 175 και πλέον χωρών θα βρεθούν στη γαλλική πρωτεύουσα τη Δευτέρα (29/5).

«Αυτό θα πρέπει να οξύνει την προσοχή των διαπραγματευτών», δήλωσε ο Μάρκους Γκόβερ, επικεφαλής της έρευνας για τα πλαστικά στο Ίδρυμα Minderoo που εδρεύει στο Περθ της Αυστραλίας. «Τα πλαστικά σωματίδια διασπώνται στο περιβάλλον και αυτό το τοξικό κοκτέιλ καταλήγει στο σώμα μας, όπου προκαλεί αφάνταστη ζημιά στην υγεία μας», τόνισε.

Η ανησυχία για τις επιπτώσεις των πλαστικών στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια με μια σειρά μελετών να τεκμηριώνουν την πανταχού και επίμονη παρουσία τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, το ισοδύναμο ενός απορριμματοφόρου πλαστικών απορριμμάτων πετιέται στον ωκεανό κάθε λεπτό.

And now the weather: cloudy with scattered showers of plastic

Diplomats from 175 countries gathering in Paris for plastics treaty talks on Monday may want to pack an umbrella – but not just because there’s a chance of rain ➡️ https://t.co/fobaZdjAH1 pic.twitter.com/nhd6xl7go8

— AFP News Agency (@AFP) May 25, 2023

Στη φύση, πολύχρωμα μικροπλαστικά με διάμετρο μικρότερη από 5 χιλιοστά έχουν βρεθεί σε πάγο κοντά στον Βόρειο Πόλο και μέσα σε ψάρια που κολυμπούν στις βαθύτερες, πιο σκοτεινές εσοχές των ωκεανών.

Τα πλαστικά απορρίμματα εκτιμάται ότι σκοτώνουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια και 100.000 θαλάσσια θηλαστικά κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ οι γαλάζιες φάλαινες καταναλώνουν έως και 10 εκατομμύρια μικροπλαστικά κάθε μέρα.

Στους ανθρώπους, μικροσκοπικά κομμάτια πλαστικού έχουν ανιχνευθεί στο αίμα, στο μητρικό γάλα και στον πλακούντα. Δοκιμές σε ζώα έχουν συνδέσει χημικές ουσίες στα μικροπλαστικά με αυξημένο κίνδυνο για αναπαραγωγικά προβλήματα και μεταλλάξεις του DNA, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία για τις επιπτώσεις στον άνθρωπο.

Τα μικροπλαστικά που πέφτουν στο έδαφος μπορούν ακόμα να καταποθούν ή να εισπνευστούν όταν έχει αέρα.

Πέρυσι, 175 έθνη συμφώνησαν να σφυρηλατήσουν μια νομικά δεσμευτική συνθήκη για τον περιορισμό της πλαστικής ρύπανσης, με στόχο την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων έως το 2024. Δεν αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στις τεχνικές συνομιλίες που ξεκινούν τη Δευτέρα, αλλά οι πολιτικές που θα συζητηθούν θα περιλαμβάνουν την παγκόσμια απαγόρευση των πλαστικών ειδών μίας χρήσης, ένα σύστημα το οποίο θα αναγκάζει τους ρυπαντές να πληρώνουν πρόστιμα και την επιβολή φόρου στην παραγωγή νέων ή «παρθένων» πλαστικών.

Ωστόσο, αυτές οι πολιτικές μπορεί να μην είναι αρκετές για να μειωθεί η κατανάλωση, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες και τις οικολογικές ομάδες που ζητούν την πλήρη επιβολή ανώτατου ορίου στην παραγωγή πλαστικού.

Με τις τρέχουσες τάσεις, η ετήσια παραγωγή πλαστικών που βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα θα τριπλασιαστεί σχεδόν μέχρι το 2060 σε 1,2 δισεκατομμύρια τόνους, ενώ τα απόβλητα θα ξεπεράσουν το 1 δισεκατομμύριο τόνους, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ