Τι αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος

Παράταση της αποχής από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών ζητούν οι δικηγόροι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών:

«Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα στις 30.10.2021, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την αποχή των δικηγόρων μελών τους μέχρι τις 31/12/2021 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, με το πλαίσιο της από 30.9.2021 απόφασής της».

Η παράταση προτείνεται επειδή προς το παρόν δεν είναι έτοιμος ο φορέας για την απόκτηση ακινήτων ευάλωτων νοικοκυριών, που προβλέπεται από τον νέο πτωχευτικό νόμο, αλλά και λόγω των επιπτώσεων που είχε στα νοικοκυριά η κρίση του κορωνοϊού.

Ο Φορέας Ακινήτων του πτωχευτικού νόμου αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί σε περίπου έναν χρόνο. Τα καθήκοντα του φορέα έχουν αναλάβει ατύπως οι τράπεζες, οι οποίες προχωρούν σε ρυθμίσεις των οφειλών των ευάλωτων νοικοκυριών, καλύπτοντας μέρος της μηνιαίας δόσης με το στεγαστικό επίδομα του δανειολήπτη, με σκοπό το δάνειο να παραμείνει πράσινο.

Τόσο οι τράπεζες, όσο και οι εταιρείες διαχείρισης, έχουν δηλώσει ότι οι πλειστηριασμοί στοχεύουν σε οφειλέτες με μεγάλη περιουσία και όχι σε μικρούς δανειολήπτες με κατοικίες που δεν έχουν δυνατότητες αξιοποίησης από τους πιστωτές.

Διαβάστε ακόμη

Αυξημένη αποζημίωση ειδικού σκοπού: Δεύτερη ευκαιρία για να πάρετε την ενίσχυση 1.000 – 4.000 ευρώ

Η Seanergy πήρε δάνειο συνδεδεμένο με τη μείωση εκπομπής αερίων

Στέλιος Χατζηιωάννου: easy παντού για τον Sir Stelios (pics)