Ποια φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα φυτοφάρμακα; Τι έδειξαν οι έλεγχοι του υπουργείου

Τον Νοέμβριο πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 367 δείγματα φρούτων και λαχανικών: τα 45 από συνοριακούς σταθμούς και τα 322 από την εσωτερική αγορά (σουπερμάρκετ, μανάβικα, λαϊκές αγορές, λαχαναγορά καταστήματα χονδρικής και αποθήκες).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣLifestyle | 11.01.2025 12:07 Μάκης Χριστοδουλόπουλος: Επέστρεψε στην πίστα μετά την απόλυσή του - «Δεν πρέπει να κρατάμε κακία»Καιρός | 11.01.2025 12:16Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τσουχτερό κρύο και χιόνια την Κυριακή - Οι περιοχές στο επίκεντρο

367 δείγματα φρούτων και λαχανικών

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Νοέμβριο, για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο έγιναν έλεγχοι σε 367 δείγματα φρούτων και λαχανικών: τα 45 από συνοριακούς σταθμούς και τα 322 από την εσωτερική αγορά (σούπερ μάρκετ, μανάβικα, Λαϊκές αγορές, λαχαναγορά καταστήματα χονδρικής και αποθήκες).

Τα προϊόντα με απαγορευμένες ουσίες ήταν 4, τα δείγματα με υπερβάσεις σε φυτοφάρμακα που υποδηλώνουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές ήταν επίσης 4 και 14 ήταν τα δείγματα με περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα που ξεπέρασαν το μέγιστο νομικά επιτρεπτό όριο.

Τα τρόφιμα που παρήχθησαν στην Ελλάδα και στα οποία ανιχνεύθηκαν μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες τον Νοέμβριο 2024 ήταν αχλάδια, επιτραπέζιες ελιές, πορτοκάλια και σταφύλια.

Στα αχλάδια (δείγμα από τα λαχαναγορά) εντοπίστηκαν τα φυτοφάρμακα Imidacloprid & Thiamethoxam, η χρήση των οποίων έχει απαγορευτεί στην ΕΕ από το 2020 και το 2019 αντίστοιχα.

Στις επιτραπέζιες ελιές (από Λαϊκή αγορά) ανιχνεύτηκε το φυτοφάρμακο Phosmet, που είναι απαγορευμένο στην ΕΕ από το 2022. Στα πορτοκάλια (από σουπερμάρκετ) βρέθηκε επίσης η δραστική ουσία Phosmet και τέλος στα επιτραπέζια σταφύλια (από μανάβικο) που αναλύθηκαν, βρέθηκε πως περιέχουν το φυτοφάρμακο Imidacloprid, η ίδια δηλαδή ουσία που βρέθηκε και σε αχλάδια της λαχαναγοράς.

Τι αποκάλυψαν οι έλεγχοι τον Νοέμβριο 

Σημειώνεται ότι τρόφιμα από τρίτες χώρες που περιέχουν δραστικές ουσίες των οποίων η έγκριση έχει ανακληθεί στην ΕΕ ή οι ουσίες αυτές δεν έχουν λάβει ποτέ έγκριση στην ΕΕ, μπορούν να εισάγονται νόμιμα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Κράτη Μέλη, αρκεί η συγκέντρωσή τους στα τρόφιμα να μην υπερβαίνει τα αντίστοιχα MRLs.

Οι έλεγχοι του Νοεμβρίου αποκάλυψαν επίσης και 8 φρούτα και λαχανικά που ήταν με φυτοφάρμακα. Συγκεκριμένα τα τρόφιμα στα οποία ανιχνεύθηκαν υπερβάσεις υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων το μήνα Νοέμβριο 2024 ήταν αχλάδια, βερίκοκα, κυδώνια, πορτοκάλια, ρύζι, φασόλια σόγιας, επιτραπέζια σταφύλια και ντομάτες.

Δείτε τα στοιχεία εδώ.

Διαβάστε ακόμη

Στο «μικροσκόπιο» των Αδιάφθορων η βραβευμένη αστυνομικός του κυκλώματος που πουλούσε προστασία - Οι σχέσεις της με τον αρχηγό

d4144b95-8abc-4bfc-89e6-12ec3e9b9744.jpg

«Καλά Χριστούγεννα, Παρασκευή δεν δουλεύεις»: Εργαζόμενοι του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν στοχευμένες απολύσεις

eea313e1-d6ea-4011-b73e-87c57095154e.jpg

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Τσουχτερό κρύο και χιόνια την Κυριακή - Οι περιοχές στο επίκεντρο

209c69fe-fefc-47b5-bb2c-d7bebf1fce85.jpg

Ποια φρούτα και λαχανικά είναι γεμάτα φυτοφάρμακα; Τι έδειξαν οι έλεγχοι του υπουργείου

e679895d-b86f-44aa-be9f-9af07b5c7fb8.jpg