Ποιοι και γιατί επενδύουν στην Κρήτη. On track έργα 5 δισ. ευρώ

Ποιοι και γιατί επενδύουν στην Κρήτη. On track έργα 5 δισ. ευρώ

Θεμελιώδη μεγέθη που προσδίδουν όλα εκείνα τα στοιχεία για έναν ιδανικό επενδυτικό προορισμό με υψηλές αποδόσεις διαθέτει το νησί της Κρήτης.

Η γεωγραφική της θέση, που αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ο αγροδιατροφικός της πλούτος και ο τουρισμός με 305 ημέρες το χρόνο ηλιοφάνεια συγκαταλέγονται στα μοναδικά πλεονεκτήματα του νησιού, σύμφωνα με ειδική μελέτη της Εθνικής Τράπεζας.

Η Κρήτη, όπως προκύπτει πάντα από την ίδια μελέτη, εξελίσσεται σε ψηφιακό και ενεργειακό κόμβο αλλά και σε hub μεταφορών και η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του οδικού τμήματος Ηράκλειο – Χανιά στον ΒΟΑΚ στις 9 Μαΐου είναι η αφορμή για να διαπιστώσει κανείς τα μεγάλα έργα υποδομής που είναι σε εξέλιξη στο νησί.

Τα ισχυρά χαρτιά της Κρήτης

Το μερίδιο της Κρήτης στις επενδύσεις της χώρας αναμένεται να προσεγγίσει το 6,5% στην επόμενη πενταετία από 4,2% στις αρχές του 2000, συγκεντρώνει το ένα τέταρτο των ξενοδοχείων με 4 και 5 αστέρια της χώρας και πετυχαίνει ισχυρές εξαγωγές αγροτοδιατροφικών προϊόντων με τιμές 20% υψηλότερες σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα στις διεθνείς αγορές με 27 προϊόντα ΠΟΠ.

Η τουριστική κίνηση με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι του Ηρακλείου αναμένεται να εκτιναχθεί καθώς είναι δυνατόν να εξυπηρετεί 15 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 9 εκατομμύρια σήμερα.

Έρευνα και ακαδημαϊκή κοινότητα

Σύμφωνα με την μελέτη της Εθνικής Τράπεζας, η Κρήτη ξεχωρίζει και για την ακαδημαϊκή καινοτομία.
Οι δημόσιες δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Κρήτη είναι στο 1,3% του ΑΕΠ όταν στην Ελλάδα είναι στο 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.

Η απουσία υποδομών στην Κρήτη

Τα προαναφερόμενα μεγέθη δείχνουν τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης του νησιού, το οποίο όμως στερείται υποδομών. Μεγάλα έργα σε οδικό δίκτυο, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, της ενίσχυσης της ενεργειακής της αυτάρκειας αλλά και των εξαγωγών ενέργειας καθώς και σε λιμάνια και αεροδρόμιο είναι αυτήν την περίοδο σε πλήρη εξέλιξη.

Υπολογίζεται πώς στην Κρήτη τρέχουν έργα ύψους 5 δισ. ευρώ μετατρέποντας το νησί σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, ψηφιακών δεδομένων αλλά και επιβατών και προϊόντων.

Μεγάλοι ελληνικοί και διεθνείς επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν μέρος στις επενδύσεις, διασφαλίζοντας υψηλές αποδόσεις για τους μετόχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ… ΕΔΩ