Συνταξιούχοι οι περισσότεροι που στήθηκαν στην ουρά χωρίς να τηρούν τις αποστάσεις - Σκέψεις τον επόμενο μήνα οι συντάξεις του ΙΚΑ να πιστωθούν σταδιακά - Στις ουρές και αρκετοί πολίτες με επιταγές

Σε συζητήσεις με την κυβέρνηση είναι οι τράπεζες προκειμένου τον επόμενο μήνα οι συντάξεις του ΙΚΑ να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η μαζική συγκέντρωση πολιτών στα καταστήματα. Πιθανόν αυτό να γίνει με αλφαβητική σειρά, αν και ακόμη δεν έχει αποφασιστεί πως θα γίνει.

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις των διαφόρων ταμείων πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς σταδιακά σε διαφορετικές ημέρες αλλά του ΙΚΑ που είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός δικαιούχων, οι συντάξεις μπήκαν όλες μαζί σήμερα στους λογαριασμούς. Δεδομένου οτι δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη είσοδος των πελατών στα υποκαταστήματα των τραπεζών δημιουργήθηκαν οι ουρές εξω από αυτά.

Δείτε βίντεο έξω από τράπεζες το πρωί της Τρίτης:

Να σημειωθεί οτι εκτός των συνταξιούχων του ΙΚΑ, σήμερα έσπευσαν στις τράπεζες και όσοι είχαν επιταγές που έληγαν. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ κατ΄αρχήν και κυρίως, και όσοι είχαν επιταγές δευτερευόντως είναι οι αιτίες για τις ουρές εξω από τα καταστήματα.

Τραπεζικές πηγές εξηγούσαν πως οι φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά περί υποχρέωσης αυτοπρόσωπης παρουσίας κόκκινων δανειοληπτών στα καταστήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και βασική αιτία είναι οι συνταξιούχοι που έχουν συνηθίσει όταν μπαίνουν οι συντάξεις να πηγαίνουν οι ίδιοι στις τράπεζες είτε για αναλήψεις, είτε ακόμη και για ενημερώσεις βιβλιαρίων.

Αυτό επιβεβαιώνεται και απο το γεγονός οτι οι μεγαλύτερες ουρές έξω απο τα καταστήματα δημιούργηθηκαν σε συγκεκριμένες περιοχές που το ίδιο φαινόμενο συνέβαινε και κατά το παρελθόν, όπως πχ στην Καλλιθέα, στο Μενίδι, στον Πειραιά, σε συγκεκριμένα σημεία στη Βορειο Ελλάδα κά

Να σημειωθεί οτι οι τράπεζες για να αποφύγουν τη μαζική προσέλευση των συνταξιούχων είχαν ήδη λάβει διάφορα μέτρα. Για παράδειγμα η Εθνική Τράπεζα έστειλε 250.000 SMS σε συνταξιούχους που ανέφεραν οτι μπήκε στους λογαριασμούς η συνταξη τους και αναφερόταν το υπόλοιπο. Επίσης από την Εθνική τηλεφώνησαν σε όσους είχαν κάρτες και κωδικούς που δεν τις χρησιμοποιούσαν, προτρέποντας τους για τη χρήση ώστε να μην καταφεύγουν στα καταστήματα. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν πάρει και οι άλλες τράπεζες.