Σενάριο πολέμου στα ελληνοτουρκικά, από γαλλικά media, που επικεντρώνεται στο πώς το Παρίσι θα συνδράμει την Αθήνα έτσι ώστε να απωθήσει τις δυνάμεις της Άγκυρας.

Το «μαύρο σενάριο» ενός πολέμου στο Αιγαίο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία εξέτασε η γαλλική «L’ Express», ένα θέμα που αναλύει η εφημερίδα «Εστία» της Κυριακής, παρουσιάζοντας σε ένα βίντεο περίπου δέκα λεπτών όλες τις παραμέτρους. Στο βίντεο δημοσιογράφοι και στρατιωτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το πώς και πού μπορεί να «χτυπήσει» την Ελλάδα αλλά και το ποια θα είναι η θέση της Γαλλίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με βάση τη συμφωνία στρατιωτικής συνδρομής που έχουν υπογράψει Αθήνα και Παρίσι.

«Ο γαλλικός στρατός δουλεύει πάνω σε αυτό και προετοιμάζεται», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βίντεο. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το 2027 η Τουρκία του Ερντογάν επιτίθεται στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στα Ίμια, με τη Γαλλία να πραγματοποιεί παρέμβαση την Ανατολική Μεσόγειο. Ο ναύαρχος ε.α. Πασκάλ Οσέρ, νυν διευθυντής του Μεσογειακού Ινστιτούτου Προηγμένων Στρατηγικών Σπουδών (FMES), εξηγεί στο βίντεο την τουρκική νοοτροπία, ανατρέχοντας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και τη Μικρασιατική Καταστροφή, αναφέροντας πως η Άγκυρα θέλησε να επεκταθεί όσο περισσότερο μπορούσε «σε μία περιοχή όπου για 3.000 από την εποχή του Ομήρου κατοικούσαν Έλληνες».

Ακολουθεί ένας χάρτης που εξηγεί τη θέση των Ιμίων, αναφέροντας πως από το 1946 και την προσάρτηση των Δωδεκανήσων ανήκουν στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται, τα Ίμια είναι καθοριστικά για την ΑΟΖ της Ελλάδας στην περιοχή και ο ναύαρχος Οσέρ επισημαίνει πως αν το καθεστώς των Ιμίων αλλάξει θα δημιουργήσει νέες ισορροπίες. «Η Τουρκία έχει καταλάβει ότι υπάρχει ένα στρατηγικό, οικονομικό και πολιτικό θέμα που αφορά τη θάλασσα», τονίζει.

Ο δημοσιογράφος της «L’ Express», Κλεμάν Ντανιέζ, εξηγεί το πώς ο Ερντογάν «εργαλειοποιεί» την εξωτερική πολιτική για να «κερδίσει πόντους» στο εσωτερικό της Τουρκίας, τακτική ιδιαίτερα προσφιλής στον Τούρκο πρόεδρο. Ακολουθεί αναδρομή σε όσα έγιναν στα Ίμια το 1996, όμως, το πιο ενδιαφέρον είναι η γραφιστική απεικόνιση του σεναρίου για το 2027 και την πιθανολογούμενη τουρκική εισβολή σε ελληνικό νησί.

senario-gallia-1.jpgΣύμφωνα με το βίντεο της γαλλικής εφημερίδας, το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου 2027 θα ξεκινήσει η εισβολή. Υπό την προστασία δύο φρεγατών και ενός επιθετικού υποβρυχίου, το πλοίο TSG Anadolu προσεγγίζει τα Ίμια έχοντας επιβάτες 1.000 επίλεκτους των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας. Περίπου 50 Έλληνες στρατιώτες συλλαμβάνονται και στο υψηλότερο σημείο των δύο νησιών, υψώνεται η τουρκική σημαία. Η Ελλάδα επιχειρεί άμεση απάντηση αλλά χάνει πέντε περιπολικά σκάφη και 10 μαχητικά αεροσκάφη.

Στην Αθήνα, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί ανακοινώνουν τον θάνατο 28 στρατιωτικών και η κοινή γνώμη είναι αναστατωμένη από την τουρκική πρόκληση. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το Twitter, το hashtag #Imia γίνεται παγκόσμιο trend και ένα βίντεο με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κραυγάζει «Η Τουρκία πήρε πίσω ό,τι της ανήκει», γίνεται αμέσως viral.

senario-gallia-2.jpgΟ ναύαρχος Οσέρ αναφέρει πως σε πρώτη φάση η Γαλλία δεν μπορεί να παρακάμψει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, που θα έρθουν αντιμέτωπες πρόσωπο με πρόσωπο με τις αντίστοιχες της γειτονικής χώρας. Ο δημοσιογράφος Κλεμάν Ντανιέζ, υποστηρίζει πως «η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες ετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει τους Τούρκους». «Η Ελλάδα θα υπερασπίσει εν ονόματι του Δικαίου, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είναι μία παλαιότερη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, που περιλαμβάνεται στο βίντεο.

Ο δημοσιογράφος της «L’ Express» εξηγεί πως για αυτό τον λόγο η Ελλάδα δαπανά μεγάλα ποσά στα εξοπλιστικά προγράμματα ενώ παράλληλα τα τελευταία χρόνια συνάπτει σημαντικές στρατιωτικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Όπως αυτή με τις ΗΠΑ, εντός του ΝΑΤΟ, αλλά και με τη Γαλλία. Ειδική αναφορά γίνεται στην αγορά των Rafale και των φρεγατών Belh@rra. «Η Ελλάδα δεν θα διαστάσει να απαντήσει αν υπάρξει απειλή για τα εδάφη της», τονίζει. «Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, δεν είναι εύκολο να συνταχθεί κάποιος με το μέρος της μιας ή της άλλης χώρας. Η Ελλάδα θα πρέπει σε μια τέτοια περίπτωση να απευθυνθεί στην ΕΕ. Υπάρχει άρθρο το οποίο μιλά για αλληλεγγύη μεταξύ των εταίρων αν υπάρχει στρατιωτική απειλή», προσθέτει.

Το πλέον σημαντικό σημείο, ωστόσο, είναι η αναφορά του Κλεμάν Ντανιέζ στη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας του 2021. «Με αυτή τη συμφωνία που έχει υπογραφεί, η Γαλλία μπορεί να εμπλακεί άμεσα στο πλευρό της Ελλάδας», ξεκαθαρίζει.

senario-gallia-3.jpgΕπιστρέφοντας στο πεδίο, σύμφωνα πάντα με το σενάριο των Γάλλων, οι αερομαχίες και οι ναυμαχίες συνεχίζονται στο Αιγαίο. Η Ελλάδα επιχειρεί να ανακτήσει τα Ίμια ενώ οι δύο πλευρές μετρούν απώλειες. Η Ελλάδα θρηνεί ακόμα 40 ενώ η Τουρκία 14. Τρεις μέρες μετά την εισβολή της Τουρκίας, ο Εμανουέλ Μακρόν απευθύνει διάγγελμα στους Γάλλους πολίτες. Σε αυτό ανακοινώνει ότι ο γαλλικός στρατός θα διεξάγει επιχείρηση βοήθειας προς την Ελλάδα, σε ένα συνασπισμό κρατών μεταξύ των οποίων η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο η Ιταλία.

Την επόμενη ημέρα, οι ενισχύσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες φτάνουν στο πεδίο. Η Γαλλία αποστέλλει δύο φρεγάτες, ένα πυρηνικό υποβρύχιο, δύο ελικόπτερα Mistral, ένα αεροπλανοφόρο και ένα C130. Οι Γάλλοι περικυκλώνουν τα τουρκικά στρατεύματα. Σύμφωνα με τον ναύαρχο Οσέρ, ένα τέτοιο σενάριο προσομοιάζει με όσα έγιναν πρόσφατα στην Ουκρανία.

senario-gallia-4.jpgΤο σενάριο, στη συνέχεια, προβλέπει απόβαση των γαλλικών δυνάμεων στα Ίμια και σφοδρές μάχες με τον τουρκικό στρατό. Οι Γάλλοι καταφέρνουν να πάρουν τον έλεγχο, αλλά σκοτώνονται πολλοί στρατιώτες, περίπου 80. Ο Γάλλος δημοσιογράφος αναφέρει πως αυτά θα είναι τα αποτελέσματα της συμφωνίας που υπέγραψαν Παρίσι και Αθήνα. Απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφές σε πλοία και αεροσκάφη.

Στην ολοκλήρωση του σεναρίου, Ελλάδα και Γαλλία από κοινού απωθούν τους Τούρκους πίσω στα παράλια της γειτονικής χώρας αλλά οι απώλειες είναι βαριές. Πεθαίνουν 120 Γάλλοι και 130 Έλληνες, όπως και 250 Τούρκοι στρατιωτικοί. Η στρατιωτική αποτυχία θα οδηγήσει τον Ερντογάν σε παραίτηση, τον διαδέχεται ο Γιλμάζ και στην πρώτη ομιλία του παίρνει αποστάσεις από τη Δύση και υπόσχεται προσέγγιση με τη Ρωσία.

senario-gallia-5.jpgΟ Γάλλος ναύαρχος επισημαίνει όλα όσα πρέπει να γίνουν για να μην γίνει πραγματικότητα ένα σενάριο, που όπως επισημαίνει όταν τα όπλα είναι ανά χείρας είναι πολύ πιθανό αλλά απομακρύνεται όσο επικρατεί η διάθεση για διάλογο. Στη συνέχεια, ακολουθούν παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις οποίες αναφέρεται στην κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για την επίλυση των διαφορών Ελλάδας και Τουρκίας. «Η βασική μας γεωπολιτική διαφορά δεν είναι άλλη από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τον Γάλλο δημοσιογράφο, αν αυτό το σενάριο γινόταν πραγματικότητα θα ήταν μια καταστροφή για το σύνολο της Ευρώπης. Όπως ανέφερε, ένας νέος πόλεμος σε ευρωπαϊκή χώρα θα έφερνε «τριγμούς» στο ΝΑΤΟ, το οποίο επί της ουσίας εγγυάται την ευρωπαϊκή ασφάλεια αυτή τη στιγμή. Ο ναύαρχος Οσέρ από την πλευρά του, αναφέρει πως στην πραγματικότητα μια τέτοια κίνηση από πλευράς Τουρκίας δεν θα είχε τόσο ουσιαστικό όσο επικοινωνιακό χαρακτήρα, για να αποδείξει πως είναι ικανή να κάνει μια ακόμα μεγαλύτερη επιχείρηση έτσι ώστε να απειλήσει περισσότερα νησιά του Αιγαίου. Σε κάθε περίπτωση, το σενάριο είναι απευκταίο και κανείς δεν θα ήθελε να διαπιστώσει στην πράξη αν οι Γάλλοι θα επαληθευτούν.

Σχετικές ειδήσεις