«Πόλεμος» για τα τροχόσπιτα: Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες - «Nομοθετoύμε το αυτονόητο» απαντά το υπουργείο Τουρισμού
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φαίνεται να βάζει στο στόχαστρο τους ιδιοκτήτες τροχόσπιτων, καθώς με ένα άρθρο «που πέρασε στα ψιλά» ποινικοποιείται και περιορίζεται ο εναλλακτικός τουρισμός. To Υπουργείο Τουρισμού απαντά στις κατηγορίες για δώρο «στους ιδιοκτήτες camping», πώς στόχος είναι η προστασία αρχαιολογικών χώρων, αιγιαλών και παραλιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 04.05.2025 06:45 Μαρούσι: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τον «δράκο με την καμπαρντίνα» που παρενοχλεί κοπέλες και σε άλλες περιοχές
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ψήφισε τον περασμένο Ιανουάριο το Νόμο 5170/2025, ο οποίος αφορούσε κατά κύριο λόγο τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, συμπεριλαμβάνοντας μια ρύθμιση ωστόσο που θα προκαλούσε οργή.
Το άρθρο 27 το Νόμου, απαγορεύει όχι μόνο την εγκατάσταση (η οποία ήδη απαγορευόταν), αλλά ακόμη και τη στάθμευση σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημοσίων δασών και εν γένει δημόσιους χώρους. Προβλέπεται όμως ρητή εξαίρεση για τη στάθμευση σε αυτοκινητόδρομο.
Υπ. Τουρισμού: Νομοθετούμε το αυτονόητο
Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Τουρισμού σε συνέχεια δημοσιευμάτων για τον νόμο 5170/2025 που αφορά τα τροχόσπιτα/τροχοκινούμενα.
Όπως σημειώνεται, με την επίμαχη διάταξη νομοθετήθηκε το αυτονόητο.
Ειδικότερα, όπως το υπουργείο αναφέρει, ο νόμος ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες, οι οποίες προστατεύουν -ως αυτονόητα- τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
«Προστατεύουμε δηλαδή το δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουμε τη νομιμότητα!», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι πολίτες/επισκέπτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα κάμπινγκ, σε επιχειρήσεις δηλαδή που λειτουργούν νόμιμα και πληρούν όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφαλείας των επισκεπτών και γενικότερα τις νόμιμες πολεοδομικές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές, θέτοντας έτσι ένα τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα.
Σημειώνεται ότι η σχετική διάταξη έρχεται ουσιαστικά να εφαρμοστεί σε πλήρη εναρμόνιση με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο ως είχε νομοθετηθεί με το άρθρο 10 ν. 392/1976 και του άρθρου 7 ν. 4276/2014 σύμφωνα με το οποίο απαγορεύεται η εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε αρχαιολογικούς χώρους, αιγιαλούς, παραλίες, παρυφές δημόσιων δασών, δάση, και εν γένει κοινόχρηστους χώρους, καθώς και η φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από καταστηματάρχες ή ιδιώτες.
Περαιτέρω, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, στη διάταξη ρητά γίνεται μνεία ότι η στάθμευση επιτρέπεται και κατά τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΟΚ, ήδη νομοθετημένου από το 1999, που διατηρείται σε ισχύ. «…Στις κατοικημένες περιοχές απαγορεύεται η στάθμευση ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών, πέραν από 24 συνεχείς ώρες. Η στάθμευση αυτών μπορεί να πραγματοποιείται σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους που ορίζονται από τους οικείους δήμους ή κοινότητες…», αναφέρεται.
Τέλος, προβλέπεται ρητά να επιτρέπεται η δωρεάν στάθμευση ενός τροχόσπιτου (φιλοξενία), ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτόν τίθεται φραγμός στην παράνομη δραστηριότητα επιχείρησης σε βάρος των νόμιμων και με προδιαγραφές αδειοδοτημένων camping.
Το υπουργείο Τουρισμού συνεχίζει, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, να εργάζεται, με όχημα την τήρηση της νομιμότητας, για την εξασφάλιση της ποιότητα της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την προστασία και αναβάθμιση των προορισμών της χώρας.
Τι απαγορεύει η νομοθεσία «που πέρασε στα ψιλά»
Επιπλέον, η νέα νομοθεσία απαγορεύει τη δωρεάν φιλοξενία περισσότερου του ενός αυτοκινούμενου τροχόσπιτου μέσα σε ιδιωτικό οικόπεδο. Το πρόστιμο παραμένει στα 300 ευρώ ανά όχημα. Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι «απώτερος στόχος της ρύθμισης είναι να αποφεύγεται η υπονόμευση των νόμιμα λειτουργούντων χώρων κάμπινγκ».
Το επίμαχο άρθρο του νόμου έγινε γνωστό όταν η αστυνομία επέβαλε το εν λόγω πρόστιμο (300 ευρώ) σε τρείς ιδιοκτήτες των τροχόσπιτων που είχαν σταθμεύσει στην Ακράτα, προκαλώντας την έντονη αντίδραση των ιδιοκτητών κάμπερ της χώρας μας, οι οποίοι μάλιστα πρόκειται να στραφούν και δικαστικά κατά της ρύθμισης.
Η ανακοίνωση της ΕΛΑΤ
Η Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι ο νόμος 5170/2025 είναι αψυχολόγητος και καταστροφικός, ενώ ζητά άμεσες διευκρινίσεις και επανεξέταση της εφαρμογής του.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΤ, ο εν λόγω νόμος ψηφίστηκε χωρίς επαρκή ενημέρωση των πολιτών και το σημαντικότερο χωρίς κανείς από τους άμεσα ενδιαφερόμενους να έχει λάβει γνώση. Δεν υπήρξε ούτε δημόσια διαβούλευση, ούτε σχετική σήμανση στους δήμους, όπως στον Δήμο Αιγιαλείας, στον οποίο ανήκει η Κάτω Ακράτα.
Μετά το περιστατικό, το Δ.Σ. της ΕΛΑΤ συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε τα εξής:
- Αποστολή επιστολής προς τους αρμόδιους Υπουργούς Τουρισμού και Μεταφορών, με τη συνδρομή του Νομικού Συμβούλου της Λέσχης, ζητώντας άμεσες και επίσημες διευκρινίσεις για το άρθρο 27 του νόμου.
- Προώθηση της διαμαρτυρίας προς το Εθνικό Κοινοβούλιο, με κάθε διαθέσιμο μέσο, ώστε να αναδειχθεί η άδικη και ζημιογόνα φύση του νέου νομικού πλαισίου.
- Σύγκληση Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, με μοναδικό θέμα την πλήρη ενημέρωση των μελών για τις επιπτώσεις του νόμου και τη λήψη αποφάσεων για μελλοντικές κινητοποιήσεις ή νομικές ενέργειες, εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Μαρούσι: Νέο βίντεο ντοκουμέντο από τον «δράκο με την καμπαρντίνα» που παρενοχλεί κοπέλες και σε άλλες περιοχές

«Πόλεμος» για τα τροχόσπιτα: Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες - «Nομοθετoύμε το αυτονόητο» απαντά το υπουργείο Τουρισμού

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σταθερές τιμές για όλο το καλοκαίρι προβλέπει ο εκπρόσωπος της ΗΑΤΤΑ

Ερνστ Χέμινγουεϊ: το πιο συγκλονιστικό μυθιστόρημα, τελικά, ήταν η ίδια η ζωή του – 11 άγνωστες πτυχές της
