Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στο ευρωπαϊκό στρατηγικό περιβάλλον της EΕ και έχει δείξει την ανάγκη για μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, αναφέρουν τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο, υπενθυμίζοντας την διακήρυξη των Βερσαλλιών και τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης-25ης Μαρτίου 2022, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εφαρμόσει αποφασιστικά τη Στρατηγική Πυξίδα, θα την ενισχύσει με τις συνεργασίες, την ανθεκτικότητά της και θα αυξήσει την ικανότητα ασφάλειας και άμυνας μέσω περισσότερων και καλύτερων επενδύσεων, εστιάζοντας σε εντοπισμένες στρατηγικές ελλείψεις.

Η διατλαντική σχέση και η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ, με πλήρη σεβασμό των αρχών που έχουν τεθεί στις Συνθήκες και αυτών που συμφωνήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων των αρχών της ενσωμάτωσης, της αμοιβαιότητας και της αυτονομίας λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κλειδί για τη συνολική μας ασφάλεια.

Μια ισχυρότερη και πιο ικανή Ευρωπαϊκή Ένωση στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλλει θετικά στην παγκόσμια και διατλαντική ασφάλεια και θα είναι συμπληρωματική του ΝΑΤΟ, το οποίο παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας των μελών.

Υπό το πρίσμα της ανάλυσης των κενών στον τομέα των αμυντικών επενδύσεων που εκπονήθηκε από την Επιτροπή και τον Ύπατο Εκπρόσωπο, σε συντονισμό με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας, και διάφορες συστάσεις που διατυπώθηκαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο των Υπουργών να εξετάσει μεταξύ άλλων τον ενισχυμένο ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την υποστήριξη της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, σύμφωνα με την πρόσφατη Στρατηγική Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια.

To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την καταστροφή και την παράνομη oικειοποίηση από τη Ρωσία της γεωργικής παραγωγής στην Ουκρανία αναφέρεται στα συμπεράσματά της Συνόδου Κορυφής για την επισιτιστική ασφάλεια.

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει άμεσο αντίκτυπο στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και την οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να τερματίσει τις επιθέσεις της στις υποδομές μεταφορών στην Ουκρανία, να άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας και να επιτρέψει τις εξαγωγές τροφίμων, ειδικότερα από την Οδησσό.

Τα συμπεράσματα αναφέρουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λαμβάνει ενεργά μέτρα για να διευκολύνει τις αγροτικές εξαγωγές της Ουκρανίας και για τη στήριξη του αγροτικού τομέα της χώρας. Από την άποψη αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να επισπεύσουν τις εργασίες για τις «Λωρίδες Αλληλεγγύης» που προτείνει η Επιτροπή και για τη διευκόλυνση των διατροφικών αλυσίδων από την Ουκρανία μέσω διαφορετικών χερσαίων οδών και λιμένων της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί αποτελεσματικό διεθνή συντονισμό για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη παγκόσμια απάντηση για την επισιτιστική ασφάλεια και καλωσορίζει την Αποστολή για την Ανθεκτικότητα των Τροφίμων και της Γεωργίας (FARM), η οποία βασίζεται σε τρεις πυλώνες: εμπόριο, αλληλεγγύη και την παραγωγή, που στοχεύει στον μετριασμό των συνεπειών για τα επίπεδα τιμών, την παραγωγή, την πρόσβαση και την προμήθεια σιτηρών. Υποστηρίζει επίσης την Ομάδα Παγκόσμιας Αντιμετώπισης Κρίσεων του ΟΗΕ, την επερχόμενη πρωτοβουλία της G7 για τη δημιουργία μιας Παγκόσμιας Συμμαχίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια (GAFS) και άλλες κοινοτικές και πολυμερείς δράσεις και πρωτοβουλίες.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για Διατήρηση του παγκόσμιου εμπορίου προϊόντων διατροφής χωρίς αδικαιολόγητους εμπορικούς φραγμούς, ενίσχυση της αλληλεγγύης προς τις πιο ευάλωτες χώρες και αύξηση της τοπικής βιώσιμης διατροφικής παραγωγής ώστε να μειωθούν οι διαρθρωτικές εξαρτήσεις. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Επιτροπή να διερευνήσει τη δυνατότητα κινητοποίησης αποθεματικών από την Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης για τη στήριξη των χωρών εταίρων που πλήττονται περισσότερο.

Εν συνεχεία, υπογραμμίζει τη σημασία της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ) στη συμβολή της ΕΕ στην επισιτιστική ασφάλεια και ζητεί την ταχεία υιοθέτηση του Στρατηγικού Σχεδίου ΚΓΠ. Λόγω των συνεχιζόμενων ελλείψεων λιπασμάτων στην παγκόσμια αγορά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί περισσότερες συντονισμένες προσπάθειες για συνεργασία με διεθνείς εταίρους για την προώθηση πιο αποτελεσματικής χρήσης των λιπασμάτων καθώς και εναλλακτικών λύσεων.

Ειδήσεις σήμερα:

Δωρητής σπέρματος «έκρυβε» από λεσβίες το γενετικό σύνδρομό του που προκαλεί χαμηλό IQ και έκανε 15 παιδιά! **[Ρόδος: Απόπειρα δολοφονίας σε βάρος 43χρονου - Βρέθηκε σοβαρά τραυματισμένος

](https://www.protothema.gr/greece/article/1249135/rodos-apopeira-dolofonias-se-varos-43hronou-vrethike-sovara-traumatismenos/)[Ποια επιδόματα καταβάλλονται σήμερα](https://www.protothema.gr/economy/article/1249126/epidomata-pliromes-simera-gia-14-parohes-diavaste-analutika-ta-posa-kai-tous-dikaiouhous/)**

Κλείσιμο Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr