Σε νέο κρεσέντο προκλητικότητας επιδίδεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζοντας στο «κόκκινο» το πολιτικό θερμόμετρο. Για πολλοστή φορά επιτίθεται στους Κούρδους, αποκαλύπτοντας τις πραγματικές προθέσεις του και πυροδοτώντας σφοδρή ανησυχία: «θα τους συντρίψουμε», τονίζει χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα σε Άγκυρα και Μόσχα για εκεχειρία 150 ωρών στη Συρία, ο Ερντογάν εμφανίζεται πολεμοχαρής.

Παρόλο που οι Ρώσοι στέκονται στο πλευρό των Κούρδων, η Τουρκία δεν κάνει πίσω. Αντιθέτως, ενισχύει την πολεμική ρητορική κατά των Κούρδων.

«Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να συντρίψει τους μαχητές της κουρδικής πολιτοφυλακής αν δεν αποσυρθούν από ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία» δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις κατηγόρησαν την Τουρκία ότι εξαπέλυσε επίθεση με στόχο τρία χωριά στη βορειοανατολική Συρία παρά την κατάπαυση του πυρός, όμως η Ρωσία ισχυρίστηκε πως η ειρηνευτική συμφωνία που επιτεύχθηκε αυτή την εβδομάδα συνεχίζεται κανονικά.

Ο Ερντογάν επέκρινε, δε, τους ξένους ηγέτες που συναντώνται με διοικητές της YPG, λέγοντας ότι οι κινήσεις αυτές εμποδίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ειρωνεία Ερντογάν για το προσφυγικό: Στην Ελλάδα φτάνουν 100 άνθρωποι κι εμείς έχουμε 4.000.000!

Σε προηγούμενες δηλώσεις που έκανε ο Ερντογάν από το προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας, επισήμανε πως στόχος της χώρας του στη βόρεια Συρία είναι οι τρομοκράτες και προέτρεψε τον υπόλοιπο κόσμο να κατανοήσει πως η οργανώση PKK/YPG είναι το ίδιο επικίνδυνη με το Ισλαμικό Κράτος.

«Για τη δημοκρατία, τη νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, προσκαλώ ολόκληρο τον κόσμο να δει και να πάρει θέση. Η YPG/PKK είναι το ίδιο επικίνδυνη, σαν τρομοκρατική οργάνωση, με το Ισλαμικό Κράτος» τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος επανέλαβε πως η χώρα του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τους «Κούρδους αδερφούς της», αλλά με τους τρομοκράτες.

Ο Ερντογάν είπε πως η Τουρκία θα εφαρμόσει τα σχέδιά της για μια επίθεση αν η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) δεν αποσυρθεί από τα σύνορα με την Τουρκία, όπως έχει συμφωνηθεί με τη Ρωσία. Επέκρινε επίσης τους διεθνείς ηγέτες που συναντώνται με διοικητές των YPG, λέγοντας ότι οι κινήσεις αυτές εμποδίζουν τη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ανέφερε επίσης πως η ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία θα βοηθήσει δύο εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να επιστρέψουν στα σπίτια τους.