Πολυεθνικές μαφίες με τζίρους εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ κρύβονται πίσω από τις συμμορίες που διακινούν τεράστιες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας. Η πρόσφατη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ - μετά την κατάργηση του ασύλου - μέσα στην ΑΣΟΕΕ και η σύλληψη του "νούμερο ένα” διακινητή τσιγάρων ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος. Πίσω από τους ταλαίπωρους αλλοδαπούς που για ένα κομμάτι ψωμί πουλάνε κακής ποιότητας τσιγάρα, κρύβονται μεγάλα κεφάλια της παρανομίας. Ακόμη και ο 37χρονος ομογενής από το Καζακστάν, που φέρεται ως βασικός προμηθευτής των “κυκλωμάτων της ΑΣΟΕΕ” στην ουσία αποτελεί έναν κρίκο στην μεγάλη αλυσίδα των λεγόμενων “τσιγαράδων”. Πάνω του, λένε οι πληροφορίες, κρύβεται γνωστό στον κόσμο της λαθρεμπορίας τσιγάρων πρόσωπο που χρησιμοποιεί πολλούς σαν τον 37χρονο για να τροφοδοτούν στη λιανική τα πακέτα που εισάγουν παράνομα στην Ελλάδα ή παρασκευάζουν εδώ σε μυστικά εργοστάσια.

“Ακολουθούμε το δόγμα “follow the money”, δηλαδή τους δρόμους του χρήματος και στη συγκεκριμένη περίπτωση του μαύρου χρήματος για να φθάσουμε στον big boss” αποκαλύπτει στο ΘΕΜΑ αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ που γνωρίζει άριστα την υπόθεση και προσθέτει “Η ιστορία έχει πολύ βάθος και πολλές συνέχειες. Εκτιμούμε ότι σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις…”.

Το άσυλο και οι λαθρέμποροι

Η εικόνα των τελευταίων χρόνων με δύστυχους αλλοδαπούς να πουλάνε έξω από την ΑΣΟΕΕ πακέτα λαθραίων τσιγάρων, μόλις εμφανίζονταν οι αστυνομικοί να κρύβονταν στους χώρους του πανεπιστημίου και στη συνέχεια να ξαναβγαίνουν στην πιάτσα της Πατησίων αποτελούσε μια ανορθόδοξη κανονικότητα. Πίσω από αυτή την κατάσταση λειτουργούσε ένα ολόκληρο δίκτυο που διηύθυναν μαφίες που έκαναν ετήσιους τζίρους εκατομμυρίων ευρώ. Γιατί δεν ήταν μόνο η ΑΣΟΕΕ αλλά η πλατεία Βάθη, το Μοναστηράκι και άλλα σημεία της πρωτεύουσας όπου τα κυκλώματα πουλούσαν τα παράνομα και κακής ποιότητας τσιγάρα.
Η κατάργηση του ασύλου έδωσε τη δυνατότητα στην Ομάδα Παρεμπορίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών να μπει στον προαύλιο χώρο του πανεπιστημίου και να συλλάβει τους παράνομους πωλητές, χωρίς φυσικά να σταματήσει εκεί. Στόχος είναι να φθάσει στην κορυφή της εγκληματικής πυραμίδας, να ξεσκεπάσει και να περάσει χειροπέδες στα μεγάλα αφεντικά.

Έτσι, μετά από έρευνες πολλών ημερών κατάφεραν το περασμένο Σάββατο να φθάσουν σε μια αποθήκη στα Καμίνια του Πειραιά η οποία όπως χαρακτηριστικά λένε είναι και κομβικό σημείο στην υπόθεση. Γιατί ο χώρος τους “μίλησε” και έδειξε πολλά για τα πρόσωπα που κάνουν κουμάντο, το παρελθόν και τις διασυνδέσεις τους. Εκεί, βρήκαν και συνέλαβαν τον λεγόμενο “αποθηκάριο”. Έναν 37χρονο ομογενή από το Καζακστάν που φέρεται να έπαιρνε μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων από το big boss και μέσω των αλλοδαπών dealers τις “‘έσπρωχνε” στη μαύρη αγορά της ΑΣΟΕΕ. Στην αποθήκη της οδού Καρδίτσας, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν 16.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 2000 πακέτα λαθραίων καπνικών προϊόντων όπως και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε ο 37χρονος για να μεταφέρει τα πακέτα στην ΑΣΟΕΕ.

Η διαδρομή του χρήματος

Οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών που τρέχει την υπόθεση κατάλαβαν αμέσως ότι εδώ έχουν να κάνουν με μια πολύ μεγάλη ιστορία που ξεπερνά τα όρια της ΑΣΟΕΕ. Μπορεί από το συγκεκριμένο πανεπιστημιακό χώρο ο 37χρονος να έβγαζε χιλιάδες ευρώ την εβδομάδα όμως δεν ήταν το μεγάλο ψάρι.

Στον υπόκοσμο της Αθήνας και του Πειραιά, κάποιοι άρχισαν να μιλάνε και να δίνουν πληροφορίες και στοιχεία για το τι παίζεται πίσω από την αποθήκη των Καμινίων. Ποιος στην ουσία, είναι ο αρχιλαθρέμπορος και ποιοι οι στενοί συνεργάτες του. Οι αστυνομικοί για να στοιχειοθετήσουν τα όσα λένε τα “βαθιά λαρύγγια” του μεγάλου λιμανιού, αποφάσισαν να κινηθούν σε άλλά μονοπάτια και να εφαρμόσουν την παλιά δοκιμασμένη συνταγή που λέει “follow the money (σ.σ ακολούθησε το χρήμα)” για να φθάσουν στα μεγάλα αφεντικά. Οι διαδρομές του μαύρου χρήματος που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πάρα πολύ έριξαν φως στις έρευνες και όπως λένε οι αστυνομικοί σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.