Αν και οι ελληνικές πόλεις βρίσκονται κάπου στη μέση σε σχέση με το επίπεδο τιμών, η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων είναι αναλογικά χαμηλότερη - κάνοντας τις πόλεις πιο ακριβές για τους κατοίκους τους

Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται κάπου στη μέση σε σχέση με το κόστος ζωής ανάμεσα σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις, σύμφωνα με την κατάταξη που κάνει το numbeo.com, με βάση δεδομένα από όλο τον κόσμο.

Η κατάταξη με βάση την ακρίβεια

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η Αθήνα είναι 43η και η Θεσσαλονίκη 44η, φθηνότερες από τις περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης αλλά ακριβότερες από τις περισσότερες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.

Πιο ακριβές πόλεις στην Ευρώπη είναι η Ζυρίχη και η Γενεύη στην Ελβετία και το Όσλο στη Νορβηγία. Το Παρίσι (Γαλλία) είναι 60 στη σειρά, το Λονδίνο 8ο, το Μιλάνο 12, οι Βρυξέλλες στη θέση 19, η Ρώμη (Ιταλία) στο 25 και το Βερολίνο (Γερμανία) στη θέση 39.

Η κατάταξη με βάση την αγοραστική δύναμη

Το ενδιαφέρον είναι ότι εάν δούμε την κατάταξη των πόλεων με βάση το δείκτη αγοραστικής δύναμης, ο οποίος σταθμίζει το κόστος ζωής σε σχέση με τα εισοδήματα, τότε βλέπουμε ότι η Αθήνα είναι στη θέση 68 και η Θεσσαλονίκη στη θέση 73, που σημαίνει ότι στις πόλεις αυτές μπορεί το επίπεδο τιμών να είναι χαμηλότερα από άλλες πόλεις της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, αλλά τα εισοδήματα των κατοίκων είναι χαμηλότερα, οπότε η πραγματική αγοραστική δύναμη για τους κατοίκους είναι και αυτή χαμηλότερη.

Επομένως αν και οι ελληνικές πόλεις βρίσκονται κάπου στη μέση σε σχέση με το επίπεδο τιμών, πέφτουν αρκετά χαμηλότερα εάν υπολογιστεί ότι τα χαμηλά εισοδήματα κατεβάζουν την αγοραστική δύναμη.

Είναι ενδεικτικό ότι πόλεις όπως η Γενεύη, η Ζυρίχη, η Φρανκφούρτη και η Στουτγάρδη που είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, βρίσκονται πρώτες σε αγοραστική δύναμη, που σημαίνει ότι μπορεί οι τιμές να είναι υψηλότερες σε σχέση με άλλες πόλεις, αλλά επειδή τα εισοδήματα των κατοίκων είναι κι αυτά υψηλότερα, η αγοραστική δύναμη είναι κι αυτή μεγάλη.

Η παγκόσμια κατάταξη της ακρίβειας

Σε ότι αφορά στο κόστος ζωής παγκοσμίως, η Αθήνα βρίσκεται στην 123η θέση ανάμεσα σε 227 χώρες και η Θεσσαλονίκη στην 128η. Πιο ακριβές πόλεις στον κόσμο είναι η Γενεύη και η Ζυρίχη (Ελβετία), το Όσλο (Νορβηγία), η Νέα Υόρκη (5η θέση), το Τόκιο (10η θέση), ενώ το Τελ Αβίβ (Ισραήλ) βρίσκεται στην 12η θέση, η Κοπεγχάγη (Δανία) στην 13η θέση, το Παρίσι (Γαλλία) στην 16η θέση και οι Βρυξέλλες στην 57η θέση.

Εάν δούμε τώρα το γενικό δείκτη ποιότητας ζωής, ο οποίος προκύπτει από τη στάθμιση άλλων δεικτών, όπως το κόστος ζωής, ο χρόνος μετακίνησης μέσα στην πόλη, το κλίμα, ο δείκτης ιατροφαρμακευτικής κάλυψης και άλλοι, βλέπουμε ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην 63η θέση, υψηλότερα από ότι η Αθήνα που βρίσκεται στην 65η θέση.

Παρηγοριά είναι, όμως, ότι ο δείκτης κλίματος φέρνει την Αθήνα 4η ανάμεσα σε 83 ευρωπαϊκές πόλεις και 35η ανάμεσα σε 227 χώρες παγκοσμίως.

Δείτε τα πλήρη δεδομένα στο παρακάτω λινκ:

ΠΟΣΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ