Του Αντώνη Παντινάκη

“Μίνωας”: Θα μπορούσε να είναι και όνομα… τυφώνα ή κακοκαιρίας. Έτσι όμως “βαφτίστηκαν” οι συντονισμένοι και σαρωτικοί έλεγχοι που πραγματοποίησαν το προηγούμενο τετραήμερο στελέχη της Υπηρεσίας Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων της Ανεξάρτητης Αρχής.

Οι παραβάτες θα ένιωσαν σαν να τους χτύπησε… κάποιο ακραίο φυσικό φαινόμενο, που τους ήρθε από εκεί που δεν το περίμεναν!

Εύστοχη συνεπώς, απ’ όλες τις οπτικές, η κωδική ονομασία “Μίνωας”: Αφενός είμαστε στην Κρήτη, αφετέρου η συζήτηση για την φοροδιαφυγή και τα λοιπά οικονομικά εγκλήματα στην χώρα μας θυμίζει… σουλάτσο σε λαβύρινθο, που μόλις ολοκληρωθεί ορθώνεται μπροστά μας ένα γιγαντιαίο τέρας με μυθικές δυνάμεις: ένα κράμα της… Λερναίας Ύδρας και του Μινώταυρου!

Σε τέτοιες δύσκολες και περίπλοκες καταστάσεις, η ιστορία μας δίδαξε πώς μόνο ο… Ηρακλής και ο Θησέας τα έβγαλαν πέρα. Παρ’ όλα αυτά, τα έμπειρα στελέχη των ελεγκτικών μηχανισμών, χωρίς να έχουν υπερφυσικές δυνάμεις, ήταν απολύτως αποδοτικά στα καθήκοντά τους: με… ολύμπια ψυχραιμία, προσήλωση στο έργο τους και επαγγελματισμό βρήκαν τον… “Μίτο της Αριάδνης” καταγράφοντας ουκ ολίγες παρατυπίες τις τέσσερις προηγούμενες ημέρες, διάστημα στο οποίο “χτένισαν” αστικά κέντρα και τουριστικές περιοχές της Κρήτης.

Υπολογίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν 300-400 έλεγχοι, 24ωροι κιόλας, με το ποσοστό των παραβατών να είναι ιλιγγιώδες: 70% !

Τα στελέχη της ΥΕΔΔΕ της Ανεξάρτητης Αρχής, της Οικονομικής Αστυνομίας και κατά περίπτωση της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής δεν έκλεισαν… μάτι, στην κυριολεξία: “ξεσκόνισαν” ξενοδοχεία, μαγαζιά εστίασης και αναψυχής, ομπρέλες, θαλάσσια σπορ κι επειδή το μενού είχε και… γλυκό πήγαν και σε ζαχαροπλαστεία!

Βρέθηκαν επιχειρήσεις με ανασφάλιστους εργαζομένους, ενώ στην τοπική αγορά κυκλοφορούσαν μαϊμού προϊόντα, λαθραίος καπνός και ποτά - “μπόμπες”! Απ’ όλα είχε ο… μπαξές!

Ο “Μίνωας”, μάλλον χρειάστηκε την επουράνια… βοήθεια του Δία, διότι εκτόξευσε και… “κεραυνούς”: Τα πρόστιμα τα οποία “κόπηκαν” ανέρχονται στις 200.000 ευρώ, ενώ μπήκαν και λουκέτα σε πέντε επιχειρήσεις στο Ηράκλειο, πέντε στα Χανιά και τρεις στο Ρέθυμνο!