Μία όχι και τόσο «φιλική επίσκεψη» φαίνεται πως είχαν ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν. «Δεν επρόκειτο για φιλική επίσκεψη, αλλά ήταν για μένα μία υποχρέωση» δήλωσε, μάλιστα, ο πρώτος μετά τη συνάντηση.

Ειδικότερα, ο καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε πως η συζήτηση των δύο «ήταν πολύ άμεση, ανοιχτή και σκληρή». Παράλληλα, ο αυστριακός καγκελάριος θεωρούσε ότι δεν υπήρχε εναλλακτική από τον απευθείας διάλογο με τη Ρωσία, παρά τις διαφωνίες, όπως επισημαίνεται στην ενημέρωση που έδωσε στη δημοσιότητα η καγκελαρία στη Βιέννη.

Κατά τη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αναφέρθηκε στα «σοβαρά εγκλήματα πολέμου στην πόλη Μπούχα και σε άλλα μέρη», ενώ τόνισε ότι «όλοι οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν». Οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ και θα αυστηροποιούνται περαιτέρω, όσο σκοτώνονται άνθρωποι στην Ουκρανία, φέρεται να δήλωσε επίσης ο Αυστριακός καγκελάριος στον συνομιλητή του, επισημαίνοντας ότι σε αυτό το θέμα «η ΕΕ είναι πιο ενωμένη από ποτέ».

Ο κ. Νεχάμερ κατέστησε ακόμη σαφές ότι χρειάζονται ανθρωπιστικοί διάδρομοι προκειμένου να μεταφερθεί πόσιμο νερό και τρόφιμα στις υπό πολιορκία περιοχές και να απομακρυνθούν γυναίκες, παιδιά και τραυματίες. «Το πιο σημαντικό μήνυμα προς τον Πούτιν όμως ήταν ότι ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, διότι σε έναν πόλεμο και από τις δύο πλευρές υπάρχουν μόνο χαμένοι», πρόσθεσε ο καγκελάριος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚόσμος | 11.04.2022 18:29Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το λιμάνι της Μαριούπολης - Πάνω από 5.800 εγκλήματα πολέμου καταγγέλλει το ΚίεβοΚόσμος | 11.04.2022 17:11Φινλανδία και Σουηδία προχωρούν προς το ΝΑΤΟ παρά τις ρωσικές προειδοποιήσεις - Οι ΗΠΑ στηρίζουν την ένταξηΚόσμος | 11.04.2022 18:51O Πούτιν καρατόμησε 150 αξιωματικούς της FSB που Ασχολούνταν με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Από τη συνάντηση στο Κρεμλίνο δεν υπάρχει οπτικό υλικό, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν δηλώσεις στον Τύπο, έπειτα από σχετικό αίτημα της αυστριακής πλευράς.

Σημειώνεται πως το τελευταίο 24ωρο ο Καρλ Νεχάμερ είχε δεχθεί έντονη κριτική για την απόφασή του να γίνει ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέπτεται τη Μόσχα από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Βασικό επιχείρημα των επικριτών της επίσκεψης ήταν ότι η ρωσική πλευρά θα χρησιμοποιούσε για τη δική της «προπαγάνδα» τις εικόνες από τη συνάντηση.