Προχωρά με γοργούς ρυθμούς το καταδυτικό πάρκο στη Σταλίδα Χερσονήσου

Με κοινή απόφαση έξι υπουργών εγκρίθηκε η βύθιση από το Επιμελητήριο Ηρακλείου, 40 στοιχείων τεχνητών υφάλων καινοτομικής τεχνολογίας στο καταδυτικό πάρκο στη θέση «Πλατεία», στη θαλάσσια περιοχή της Σταλίδας στη Χερσόνησο της Κρήτης.

Το καταδυτικό πάρκο στη Σταλίδα, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2025, είναι ένα από τα τέσσερα συνολικά καταδυτικά πάρκα που έχουν σχεδιάσει να υλοποιήσουν τα 4 Επιμελητήρια της Κρήτης σε Σταλίδα, Μονοναύτη και στη νότια Κρήτη.
Στόχος της βύθισης των τεχνητών υφάλων, είναι η βελτίωση της υποθαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας, καθώς και η εξυπηρέτηση των σκοπών του καταδυτικού πάρκου. Οι ύφαλοι θα συντελέσουν, μεταξύ άλλων, στη μεγαλύτερη αύξηση της ποικιλότητας οργανισμών που θα φιλοξενηθούν, λειτουργώντας ως πόλος έλξης για τη θαλάσσια ζωή, μετατρέποντας την περιοχή σε ένα απέραντο θαλάσσιο «ανοιχτό» ενυδρείο.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι τεχνητοί ύφαλοι είναι απαλλαγμένοι από ουσίες όπως καύσιμα, λιπαντικά και επιβλαβή εξοπλισμό και είναι κατάλληλοι για τις προβλεπόμενες χρήσεις κατά το διάστημα της βύθισής τους στη θάλασσα.
Μεταξύ άλλων, προκειμένου να διατηρηθεί η ποιότητα και η μορφολογία του βυθού, η διαύγεια και η καθαρότητα του νερού, η προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος και η βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής αλλά και προς όφελος της βιωσιμότητας του πάρκου, η βύθιση θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές με λιγότερο ευαίσθητους οικοτόπους, όπως εκείνες με αμμώδη βυθό και σε καμία περίπτωση σε εκτάσεις που αναπτύσσεται το είδος ποσειδωνία.
Παράλληλα, στο πλαίσιο εφαρμογής Προγράμματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, προβλέπεται η παρακολούθηση του θαλάσσιου οικοσυστήματος, η καταγραφή της ποιότητας του νερού και της κατάστασης διατήρησης της ιχθυοπανίδας και χλωρίδας της περιοχής.
Επιπλέον, λόγω του ότι η απαγόρευση της αλιείας στην έκταση του καταδυτικού πάρκου, θα προκαλέσει παράλληλα με την αύξηση των παραδοσιακών αλιευμάτων και την αύξηση των λεσσεψιανών μεταναστών, με κίνδυνο επικράτησης των εισβολικών ειδών όπως είναι ο λαγοκέφαλος, προβλέπεται ετήσια αναφορά και μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης αυτών των ειδών.
Σημειώνεται ότι την πόντιση των τεχνητών υφάλων καινοτομικής τεχνολογίας, ενέκριναν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστος Στυλιανίδης, Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, καθώς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.
Να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού βρίσκεται στις προτεραιότητες του υπουργείου Τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο δρομολογεί τη δημιουργία πλατφόρμας για τον καταδυτικό και υποβρύχιο τουρισμό, η οποία θα περιλαμβάνει λειτουργίες όπως διαδραστικό χάρτη καταδυτικών και υποβρύχιων προορισμών και ψηφιακό οδηγό καταδυτικών κέντρων. Θα διαθέτει επίσης ψηφιακό βοηθό τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος θα παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά των χρηστών της πλατφόρμας. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο στοχεύει στη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος, με μέριμνα, παράλληλα, για τη προστασία των υποθαλάσσιων περιοχών.
Πηγή: tornosnews.gr