“Προς αποκατάσταση κάποιων αληθειών…”

Το 2021 λειτούργησε για πρώτη χρόνια στα Χανιά το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο. ‘Έγιναν τότε περίπου 110 αιτήσεις και κληρώθηκαν να φοιτήσουν στην Α’ τάξη 72 μαθητές από διάφορες περιοχές όλου του νομού. Μαθητές χωρίς κανέναν άλλο κριτήριο πέραν της κλήρωσης. Αυτό σημαίνει, όπως είναι εύκολα αντιληπτό, ότι κληρώθηκαν και κληρώνονται, άλλωστε, κάθε χρόνο μαθητές από όλο το εύρος της εκπαιδευτικής κοινότητας: μαθητές άριστοι, μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες, μαθητές από το κέντρο της πόλης, αλλά και από μακρινές περιοχές που διανύουν καθημερινά χιλιόμετρα για να πάνε στο Πειραματικό γυμνάσιο.
Γιατί άραγε; Τι ακριβώς προσδοκούν άραγε αυτοί οι γονείς και τα παιδιά τους από ένα Πειραματικό Γυμνάσιο; Αυτό που προσδοκά ίσως ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα. Κάποια μορφή προόδου στην εδώ και δεκαετίες στάσιμη ελληνική εκπαίδευση.
Ίσως κάποιοι από σας να μην ξέρετε, τελικά, τι είναι αυτό τοπειραματικό σχολείο για το οποίο γίνεται τόση φασαρία τελευταία. Ας το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν. Το Πειραματικό ΔΕΝ είναι ένα σχολείο αρίστων. ΔΕΝ είναι ένα σχολείο πλουσίων. ΔΕΝ είναι σχολείο καμιάς οικονομικής ή πνευματικής ελίτ. Τα πειραματικά είναι σχολεία εφαρμογής καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών. Η εκπαίδευση αλλάζει. Οφείλει να αλλάξειακολουθώντας τις αλλαγές της πραγματικότητας στην οποία ζούμε. Τα παιδιά σήμερα δεν είναι τα παιδιά των αρχών του αιώνα. Καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν τεράστιες προκλήσεις για τις οποίες οι μεγαλύτεροι δεν έχουμε τα εφόδια να τους προετοιμάσουμε, με την βεβαιότητα που ίσως είχαν οι γονείς ή οι δάσκαλοι προηγούμενων εποχών.
Οι παλιότεροι ήταν σίγουροι ότι ένα πτυχίο θα εξασφαλίσει στα παιδιά τους ένα καλύτερο αύριο. Σήμερα,η γνώση από μόνη της δεν αρκεί για να τους εξασφαλίσει στο μέλλον κοινωνικά, οικονομικά, ψυχικά. Χρειάζονται δεξιότητες. Αυτό ακούμε παντού. Προσαρμοστικότητα, ευελιξία, κριτική σκέψη, ομαδικότητα, συνεργασία και πόσα άλλα. Και τους τα προσφέρει όλα αυτά ένα πειραματικό σχολείο; Θα αναρωτηθείτε, καλόπιστα η όχι. Αυτός είναι ο σκοπός του, είναι η απάντηση. Αυτό καλείται να κάνει. Να μεταδώσει/ καλλιεργήσει δεξιότητες μέσα από καινοτόμες πρακτικές. Να πειραματιστούν οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς σε νέους τρόπους προσέγγισης της γνώσης.
Ένα απλόπαράδειγμα; Εργασίες αντί της ψυχοφθόρου διαδικασίας του διαγωνίσματος. (Έρευνα αντί στείρας αποστήθισης.) Ομαδική εργασία, για την καλλιέργεια του απαιτούμενου κοινωνικού πνεύματος. Ολόκληρο βιβλίο στο μάθημα της Λογοτεχνίας αντί των άψυχων αποσπασμάτων, για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της κατανόησης κειμένου. (Πόσοι γονείς δεν γκρινιάζουμε ότι τα παιδιά μας δεν διαβάζουν βιβλία;)
Και δεν είναι μόνο αυτά, προφανώς.Και είναι αυτά τόσο σημαντικά ώστε να απαιτείται η ίδρυση Πειραματικού λυκείου; θα ρωτήσετε ξανά. Την απάντηση τη δίνει ένας
αριθμός. Ο αριθμός των αιτήσεων προς το Πειραματικό γυμνάσιο που πολλαπλασιάζονται κάθε χρόνο. Προφανώς, κάτι γίνεται σωστά σ’ αυτό το σχολείο, γι’ αυτό και κερδίζει την εμπιστοσύνη και την στήριξη των Χανιωτών. Γιατί, λοιπόν, η προσπάθεια αυτή να σταματήσει τόσο άδοξα; Γιατί να μην υπάρξει συνέχεια και στην επόμενη βαθμίδα; Γιατί να μην υπάρξει ένα πειραματικό λύκειο που θα κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος συνεχίζοντας να προσφέρει δεξιότητες που απαιτεί ο 21ος αιώνας στους μαθητές των
Χανίων; Όχι μόνο στους 250 περίπου μαθητές που φοιτούν αυτή τη στιγμή στο Πειραματικό Γυμνάσιο, αλλά και σε εκείνους που πιθανόν θα κληρωθούν για να συμπληρώσουν κενές θέσεις. Άξιοι και ικανοί καθηγητές υπάρχουν για να το στελεχώσουν. Μαθητές πρόθυμοι υπάρχουν. Για τα υπόλοιπα, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι. Με καλή θέληση και σωστό σχεδιασμό, όλα λύνονται. Αρκεί να μείνουν μακριά από τους ανήλικους μαθητές, από τα παιδιά όλων μας,μαθητών ή όχι του Πειραματικού, πολιτικά, οικονομικά ή προσωπικά συμφέροντα.
Με εκτίμηση,
Δ.Ν.