Η παραχώρηση στην Atlantia περίπου 3.000 χιλιόμετρων αυτοκινητοδρόμων - περίπου το ήμισυ του ιταλικού δικτύου - απειλείται από το Κίνημα των 5 Αστέρων

Οι μετοχές του ιταλικού ομίλου υποδομών Atlantia ενισχύθηκαν πάνω από 2% την Παρασκευή, καθώς μια ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης φάινεται να μειώνει την προοπτική να χάσει η εταιρεία την κερδοφόρα παραχώρηση αυτοκινητοδρόμου.

Η μετοχή έσπασε την πτωτική πορεία της στον δείκτη του Μιλάνου, συνοδευόμενη από ένα sell-off στα κρατικά ομόλογα, όταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Matteo Salvini ζήτησε πρόωρες εκλογές.

Η παραχώρηση στην Atlantia περίπου 3.000 χιλιόμετρων αυτοκινητοδρόμων – περίπου το ήμισυ του ιταλικού δικτύου – απειλείται από το Κίνημα των 5 Αστέρων, καθώς μια γέφυρα που η εταιρεία λειτουργούσε στην Ιταλία κατέρρευσε πέρυσι, σκοτώνοντας 43 άτομα.

Ο Σαλβίνι, ηγέτης της Λέγκα, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης την Πέμπτη, εξαφανίζοντας την απειλή αυτή σε μια επιχειρηματική μονάδα που φέρνει το ένα τρίτο των εσόδων της Atlantia.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτή Marco Opipari της χρηματιστηριακής Fidentiis, η μετοχή ενισχύθηκε από τις προοπτικές ότι το Κίνημα των 5 Αστέρων δεν θα είναι μέρος μιας νέας κυβέρνησης.

Ο όμιλος και τα κορυφαία στελέχη του βρίσκονται υπό έρευνα για την κατάρρευση της γέφυρας, μαζί με αρκετούς υπαλλήλους του υπουργείου Μεταφορών της Ιταλίας.

Η Atlantia αρνείται οποιαδήποτε παράβαση, λέγοντας ότι οι τακτικές κρατικές επιθεωρήσεις είχαν δείξει ότι η οδογέφυρα ήταν ασφαλής.

Κατά τη διάρκεια του κυβερνητικού συνασπισμού των 14 μηνών της Ιταλίας, το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει κατηγορήσει τη Λέγκα ότι κρατά πολύ μαλακή στάση απέναντι στην Atlantia.

Η Atlantia, που ανήκει στην επιχειρηματική δυναστεία της οικογένεςας Benetton, είναι επίσης λιγότερο πιθανό να επενδύσει στη διάσωση της αεροπορικής εταιρείας Alitalia, σύμφωνα με αναλυτές.

Η επένδυση χρημάτων στην Alitalia, την οποία διαδοχικές ιταλικές κυβερνήσεις προσπάθησαν και απέτυχαν να την καταστήσουν κερδοφόρα, θα μπορούσε να θεωρηθεί από την Atlantia ως μέσο βελτίωσης της σχέσης της με τη Ρώμη, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η Atlantia έχει δηλώσει ότι θα ήταν προς το συμφέρον της να επενδύσει στην Alitalia, επειδή λειτουργεί το βασικό αεροδρόμιο της Ρώμης, Fiumicino, το οποίο θα μπορούσε να υποφέρει εάν η αεροπορική εταιρεία πτωχεύσει.