Πρόταση Κοντάκη για ένα ίδρυμα στην Κρήτη. “Πολύ πρόωρο κάτι τέτοιο”, απαντά το Πολυτεχνείο

Μια ρηξικέλευθη πρόταση καταθέτει από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΚρήτηςΓιώργος Κοντάκηςμιλώντας στο «Βήμα»: τη συνένωση των δύο παλαιότερων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού, του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου Κρήτης, στη βάση της αμοιβαιότητας και με όρους ισοτιμίας των δύο ιδρυμάτων. Αυτό θα δημιουργούσε, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκη, ένα μοναδικό ανώτατο ίδρυμα στην Περιφέρεια της Κρήτης που θα κάλυπτε σχεδόν όλα τα γνωστικά αντικείμενα, δημιουργώντας ένα αντίστοιχο με τα μεγάλα εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

«Η πρόταση βρίσκεται μεταξύ πρυτανικών αρχών» λέει ο ίδιος εξηγώντας το σκεπτικό του. «Πιστεύουμε ότι το πρόσημο θα είναι θετικό». «Είναι πολύ πρόωρο να το δούμε αυτό» απαντά απο την πλευρά του στη σχετική ερώτηση ο πρύτανης του Πολυτεχνείου ΚρήτηςΜιχαήλ Ζερβάκης. «Τα ιδρύματα έχουν την δική τους αξία, το δικό τους όνομα και τη δική τους ποιότητα. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε ενεργά είναι να δούμε τον δικό μας στρατηγικό σχεδιασμό και το δικαίωμα στην ανάπτυξη. Από εκεί και πέρα, πολλοί παράγοντες καθορίζουν το τι μπορεί να προκύψει».
Στο μεταξύ, και τα δύο ιδρύματα με κινήσεις εξωστρέφειας, διασύνδεσης με την κοινωνία και φροντίδας για τα προβλήματα των φοιτητών (με πρώτο και κύριο το φλέγον της στέγασης) προετοιμάζονται για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Συγκεκριμένα, στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης από το 2024 λειτουργεί αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Ιατρικής Σχολής και περισσότερα από 20 αγγλόφωνα μεταπτυχιακά, ενώ υπάρχουν σκέψεις για ένα ακόμα ερευνητικό κέντρο, σε πεδία συμπληρωματικά του ΙΤΕ (Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας).
Παράλληλα, είναι σε τελική φάση υπογραφής με την ανάδοχο εταιρεία πρόγραμμα φοιτητικής στέγης με 3.000 φοιτητικές κατοικίες. Οσον αφορά τοΠολυτεχνείο Κρήτης(με έδρα τα Χανιά), ήδη χτίζονται καινούργιες εστίες για 180 άτομα, με προοπτική στα μέσα του 2026 να αυξηθούν. Στο μεταξύ, σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο καταρτίζονται συνεχώς νέα προγράμματα.
Ενας τομέας στον οποίο δίνεται βάρος είναι η δυνατότητα μετέπειτα επαγγελματικής ή ακαδημαϊκής αποκατάστασης των αποφοίτων τόσο μέσω των ερευνητικών τους προγραμμάτων όσο και μέσα από τις συνεργασίες με ιδιωτικές εταιρείες και τον δήμο. Να σημειωθεί ότι στο Οριζόντιο Εργαστήριο Καινοτομίας του Πολυτεχνείου Κρήτης «TUC Innovation Lab», που λειτουργεί τα τελευταία χρόνια, θα στεγαστούν σύντομα νεοφυείς επιχειρήσεις.
Πηγή: tovima.gr