Οριστική λύση για τη ΔΕΔΙΣΑ το επόμενο χρονικό διάστημα

Εγκύκλιος που θα εξισώνει τους ΦΟΔΣΑ ανεξάρτητα από το καθεστώς στο οποίο λειτουργούν, αν πρόκειται δηλαδή για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή αν είναι ανώνυμες εταιρείες ΟΤΑ, πρόκειται να εκδοθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, γεγονός που σηματοδοτεί σημαντικές εξελίξεις σε ότι αφορά το αδιέξοδο με την ΔΕΔΙΣΑ για το πρόστιμο του ΦΠΑ.

Αυτό επεσήμανε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Χανίων ενημερώνοντας το σώμα για το αποτέλεσμα της συνάντησης που είχε στην Αθήνα με τον με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο και υπηρεσιακά στελέχη.

Όπως σημείωσε ο κ. Σημανδηράκης, το πρόβλημα με την ΔΕΔΙΣΑ ήταν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δυο ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, του Ελεγκτικού συνεδρίου που ελέγχει το δήμο Χανίων και της ΑΑΔΕ που ασκεί έλεγχο στη ΔΕΔΙΣΑ που αντιμετωπίζουν διαφορετικά το θέμα της επιχείρησης καθαριότητας και της απόδοσης ΦΠΑ.

Ο δήμος Χανίων οδηγήθηκε στο αδιέξοδο ακολουθώντας τις υποδείξεις του Ελεγκτικού Συνέδριου, οι οποίες έβρισκαν “τοίχο” στη συνέχεια στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων που δεν δέχονταν προγραμματική σύμβαση χωρίς ΦΠΑ.

Με την εγκύκλιο που προωθεί το υπουργείο θα δοθεί οριστική λύση και η ΔΕΔΙΣΑ όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο δήμαρχος Χανίων “απελευθερωμένη από την περιπέτεια και έχοντας απαλλαχθεί από πρόστιμα για το ΦΠΑ και με άρση των όποιων διοικητικών μέτρων κατά φυσικών προσώπων και δεσμεύσεων ΑΦΜ, θα προχωρήσει μπροστά”

Ο δήμαρχος Χανίων ενημέρωσε το σώμα του δημοτικού συμβουλίου οτι σε ενάμιση μήνα ληγει η προγραμματική σύμβαση του δήμου Χανίων με τη ΔΕΔΙΣΑ και στα πλαίσια αυτά ο δήμος έστειλε σχέδιο προγραμματικής σύμβασης στο ελεγκτικό συνέδριο, πρόταση που περιλαμβάνει ΦΠΑ σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, και το ελεγκτικό συνέδριο την απέρριψε.

Η οριστική λύση στο θέμα της ΔΕΔΙΣΑ θα υπάρξει με εγκύκλιο που αναμένεται να γίνει μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.