Η εργατική Πρωτομαγιά για το 2021 συμπίπτει ημερολογιακά με το Μεγάλο Σάββατο - Τι ισχύει για όσους εργάζονται

Φέτος, η Πρωτομαγιά συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο και ως εκ τούτου, η νομοθεσία προβλέπει να μετατεθεί ο εορτασμός της σε εργάσιμη ημέρα.

Η Πρωτομαγιά είναι καθιερωμένη ως υποχρεωτική αργία, με βάση το άρθρο 14 του Ν. 4468/2017, ενός νόμου που προβλέπει ακόμη την μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, σε περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα – όπως συμβαίνει φέτος που «πέφτει» Μεγάλο Σάββατο.

Ποια ημέρα μετατίθεται ο εορτασμός

Η Πρωτομαγιά φέτος, 2021, συμπίπτει με το Μεγάλο Σάββατο οπότε βάση νόμου, αναμένεται να μετατεθεί σε εργάσιμη ημέρα.

Ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας έχει καθιερωθεί η Πρωτομαγιά, βάσει του άρθρου 14 του Ν. 4468/2017, νόμος που προβλέπει ακόμη τη μετάθεσή της σε άλλη εργάσιμη ημέρα, στην περίπτωση που συμπίπτει με Κυριακή, με ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας ή με τη Δευτέρα του Πάσχα – όπως φέτος.

Όσοι εργάζονται την ημέρα της Πρωτομαγιάς και πληρώνονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο τους και προσαύξηση 75%, η οποία θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Εκείνοι που πληρώνονται με μηνιαίο μισθό και εργαστούν την Πρωτομαγιά, η επιπλέον αμοιβή τους εξαρτάται από το εάν η επιχείρηση λειτουργεί νομίμως τις Κυριακές ή όχι.

Αν πρόκειται για μισθωτούς επιχειρήσεων που λειτουργούν νομίμως κατά τις Κυριακές, μόνο προσαύξηση 75% που θα υπολογισθεί στο 1/25 του νόμιμου μισθού τους και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή τους για την απασχόληση κατά την αργία θεωρείται ότι περιλαμβάνεται στον μηνιαίο μισθό τους.

Αν πρόκειται για επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, οι αμειβόμενοι με μηνιαίο μισθό θα λάβουν εκτός από την προσαύξηση 75% στο νόμιμο μισθό και το 1/25 του συνήθως καταβαλλόμενου μισθού τους.
Ποιες αργίες απομένουν για το 2021

Για το 2021 απομένουν οι κάτωθι αργίες:

Διαβάστε ακόμη:

Στουρνάρας στο Bloomberg: Καθυστερήσεις στο Ταμείο Ανάκαμψης θα ναρκοθετήσουν την ανάπτυξη το 2021

Νίκος Βαρβέρης: Το χτύπημα στον «πυλώνα» Interni Restaurant και το ποντάρισμα σε τουρισμό και real estate

Βρετανοί τουρίστες από 17 Μαΐου – Στην «πράσινη λίστα» μπαίνει η Ελλάδα