Ελλάδα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρωτοποριακά προϊόντα νανοτεχνολογίας από τα εργαστήρια του ΑΠΘ στα ράφια των καταστημάτων του πλανήτη

_nanotexnologia_ap8_.png

Είναι η «αόρατη» τεχνολογία, που όχι μόνο αλλάζει μια πληθώρα κατασκευαστικών τομέων, αλλά πρακτικά έχει ήδη αρχίσει να μετασχηματίζει σε ολοένα αυξανόμενο ρυθμό την τεράστια βιομηχανία των επονομαζόμενων «προϊόντων ευρείας κατανάλωσης».

Ο λόγος για τη νανοτεχνολογία, μια βιομηχανία στην οποία μερίδιο διεκδικούν πλέον και τα «Made in Greece» προϊόντα.

«Τα καθημερινά προϊόντα που βλέπουμε μπορεί να κρύβουν από πίσω τους πάρα πολύ υψηλή τεχνολογία... Το πιο απλό και καθημερινό μπορεί να κρύβει από πίσω του χρόνια έρευνας», αναφέρει μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» o καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Μιχαηλίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Μεταλλουργικής Εταιρείας.

«Προκειμένου να βγουν αυτά τα προϊόντα, να έχουν τόσο χαμηλό κόστος και να είναι τόσο αποδοτικά, η νανοτεχνολογία έχει συνεισφέρει τα μέγιστα», εξηγεί, και χαρακτηριστικά περιγράφει πως «ακόμη κι ένα ξυραφάκι με νανοτεχνολογία είναι στην ουσία ένα... χειρουργικό εργαλείο που χρησιμοποιούμε κάθε μέρα. [...]

»Φανταστείτε κρέμες περιποίησης ανθρώπων, κρέμες για την ανακούφιση και επούλωση πληγών με προστασία από μικρόβια, γάζες ή παρεμφερή προϊόντα. Υπάρχουν δε και αντιμικροβιακά υφάσματα, ενώ η απόσμηση θα μπορούσε να λειτουργήσει και για τα πόδια ή άλλες ευαίσθητες περιοχές του σώματος που κατά βάση έχουν παρουσία μικροβίων από τα οποία προέρχονται και αυτές οι οσμές», εξηγεί ο διευθυντής του Κατασκευαστικού Τομέα και του Εργαστηρίου Μεταλλογνωσίας του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και συντονιστής στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης Προηγμένων Υλικών.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ν. Μιχαηλίδη
εδώ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σωτήρης Κυριακίδης.