Στην εμπιστοσύνη των αγορών απέναντι στην ελληνική οικονομία, η οποία μέχρι στιγμής αποτυπώνεται με τη μείωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στην περιοχή του 2%, ποντάρει η κυβέρνηση για να βάλει τις βάσεις διαπραγμάτευσης για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα όπως έχει αρχίσει να διαμορφώνεται μετά τις εθνικές εκλογές και το νέο πολιτικό σκηνικό έρχεται να επιβεβαιώσει και η «βουτιά» που σημείωσε χθες το επιτόκιο στη δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων, από την οποία το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 813 εκατ. ευρώ.

Το επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 0,15% από 0,23% που ήταν στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία, ενώ η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,51 φορές από 1,61 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων, ύψους 625 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 0,15% ενώ υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,567 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,51 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers) και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η αυριανή, 2 Αυγούστου 2019. Εγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 187,5 εκατ. ευρώ.

-Τι προβλέπει επενδυτικός όμιλος Black Rock για την πορεία των επιτοκίων

-Τι εκτιμά ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody’s για την μελλοντική ανάπτυξη σε Ελλάδα και Κύπρο

Ψήφος εμπιστοσύνης με μείωση επιτοκίων

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ της Πέμπτης