Ψήφισμα του ΤΕΕ/ΤΔΚ για την Γάζα. Τι ζητά η Λαϊκή Συσπείρωση από το Δ.Σ. Χανίων

Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στον δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας και καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας κατά αμάχων, ανεξαρτήτως προέλευσης. Ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών, την απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύης και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ψήφισμα της Πρωτοβουλίας Αποκόρωνα για τους πυλώνες και τις ανεμογεννήτριες
Ψήφισμα του Δήμου Χανίων για το λιμανάκι του Πλατανιά

Ιδιαίτερη φρίκη προκαλεί η αδιάκοπη στοχοποίηση και θανάτωση παιδιών, η στέρησή τους από το δικαίωμα στη ζωή, στην εκπαίδευση, στην ασφάλεια και στην παιδική ηλικία. Καθημερινά, δεκάδες ανήλικοι σκοτώνονται, τραυματίζονται ή μένουν ορφανοί μέσα στα ερείπια, θύματα μιας πολεμικής μηχανής που δεν κάνει διακρίσεις. Η προστασία των παιδιών δεν είναι διαπραγματεύσιμη· αποτελεί υποχρέωση κάθε πολιτισμένης κοινωνίας και θεμελιώδη αξία του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Απαιτούμε:
- Την πλήρη προστασία των αμάχων και ιδίως των παιδιών, σύμφωνα με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
- Την άμεση άρση του αποκλεισμού της Γάζας, που στερεί από τα παιδιά πρόσβαση σε τροφή, καθαρό νερό, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.
- Την αποκατάσταση των εκπαιδευτικών και ιατρικών υποδομών, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά να ξαναχτίσουν μια ζωή με ελπίδα.
Στεκόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται για την ειρήνη, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων όλων των λαών —και ειδικά των παιδιών— αποτελεί ηθική και πολιτική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας και κάθε δημοκρατικής κοινωνίας.
Το ΤΕΕ Τμήμα Δυτικής Κρήτης καλεί:
- Την ελληνική κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρη θέση υπέρ της προστασίας των παιδιών και να συνδράμει ενεργά σε ανθρωπιστικές αποστολές και πρωτοβουλίες.
- Την Ευρωπαϊκή Ένωση να εγγυηθεί την άμεση αποστολή βοήθειας, με προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών.
- Την κοινωνία των πολιτών να υψώσει τη φωνή της ενάντια στην κανονικοποίηση της βαρβαρότητας.
ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΖΗΤΑ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΧΑΝΙΩΝ
Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Κο Καραγιαννάκη Εμμανουήλ
Κύριε Δήμαρχε Χανίων, Σημανδηράκη Παναγιώτη,
Κυρία επικεφαλή της μείζονος αντιπολίτευσης, Μανιμανάκη Κατερίνα
Τις τελευταίες μέρες βρισκόμαστε ακόμα πιο κοντά στον όλεθρο μιας γενικευμένης στρατιωτικής σύγκρουσης, με επίδικο την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, που σπρώχνουν τους λαούς της Μ. Ανατολής αλλά και όλου του κόσμου, τα πρόσφατα αμερικανικά χτυπήματα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Τα τελευταία γεγονότα έρχονται να προστεθούν στην εγκληματική επεκτατική πολιτική που αιματοκυλίζει την ευρύτερη περιοχή της μέσης ανατολής, πολιτική που πρωτοστατεί χρόνια τώρα το κράτος – δολοφόνος του Ισραήλ με αποκορύφωμα την γενοκτονία που έχει ήδη συντελεστεί και συνεχίζεται να συντελείται στη Παλαιστίνη με τις πλάτες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Οι τελευταίες εξελίξεις, και η αναγκαιότητα αντίθεσης συνολικά στις νέες ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις, δεν πρέπει να επισκιάσουν, αντιθέτως πρέπει να ενισχύσουν τις φωνές που πρέπει να ηχήσουν από κάθε πλευρά του πλανήτη και της περιοχής μας για την άμεση παύση της γενοκτονίας που συντελείται στην Παλαιστίνη.
Τα στοιχεία προκαλούν σοκ: 19 μήνες βομβαρδισμών, περισσότεροι από 61.000 δολοφονημένοι, 120.000 τραυματίες, εκατοντάδες χιλιάδες ξεριζωμένοι.
Ότι άφησαν όρθιο οι βομβαρδισμοί το κράτος δολοφόνος του Ισραήλ επιχειρεί να το αποτελειώσει με την πείνα που χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου απέναντι στους Παλαιστινίους. Ο λιμός και η πείνα ευθύνονται για το θάνατο χιλιάδων παιδιών, αφού εκτιμάτε ότι το 93% του πληθυσμού στη Γάζα αντιμετωπίζει πείνα όπως σημειώνει η Επισιτιστική Υπηρεσία.
Ο στόχος τους να εξαφανίσουν την Παλαιστίνη από το χάρτη, να εκτοπίσουν τους παλαιστινίους για να προχωρήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην Μέση Ανατολή. Για αυτό και τα σχέδια του κράτους δολοφόνου προχωρούν με την αμέριστη διαρκής στήριξης των ΗΠΑ, της ΕΕ.
Όποιος θέλει να λέγεται άνθρωπος είναι με την Παλαιστίνη ως την λευτεριά. Η εναντίωση στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού και στην εμπλοκή της χώρας μας στο μακελειό είναι χρέος. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία του, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα, εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη την Ευρώπη, σε όλον τον κόσμο, εκπληρώνουν μαχητικά αυτό το χρέος. Διαδηλώνουν και καταδικάζουν το κράτος-κατακτητή Ισραήλ για τη γενοκτονία που διεξάγει στη Γάζα και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της περιοχής.
Πέραν από δημόσιες δηλώσεις καταδίκης της γενοκτονίας που έχουν γίνει από τον Κο Δήμαρχο Χανίων, θεωρούμε ότι σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων που έχει πάρει το 2015 η βουλή των Ελλήνων, το 2018 το δημοτικό συμβούλιο Χανίων και πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, πρέπει άμεσα (στην ερχόμενη συνεδρίαση της Τετάρτης 25/6/2025) να πάρει θέση και το δημοτικό μας συμβούλιο εκδίδοντας ψήφισμα για το ζήτημα.
Πρόταση-Σχέδιο Ψηφίσματος Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στον επί δεκαετίες δοκιμαζόμενο λαό της Παλαιστίνης, καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού που πραγματοποιείται από την κυβέρνηση του Ισραήλ, με τις πλάτες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.
Απαιτούμε εδώ και τώρα:
- Να σταματήσουν όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του κράτους του Ισραήλ στη Γάζα.
- Να ανοίξουν τώρα όλες οι ανθρωπιστικές δίοδοι ώστε να αποσταλεί άμεσα βοήθεια, νερό, τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό και γιατροί, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός για τους Παλαιστινίους. Να στηριχτούν οι πρωτοβουλίες εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Παλαιστίνη.
- Να καταδικάσει ρητά και απερίφραστα η ελληνική κυβέρνηση τα εγκλήματα του κράτους του Ισραήλ και να διακόψει τη στρατιωτική συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ.
- Να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η ομόφωνη απόφαση της Βουλής του 2015 και να αναγνωριστεί το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
- Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας. Η βάση της Σούδας που αποτελεί το απαραίτητο ορμητήριο για τη σφαγή στη Μέση Ανατολή πρέπει να κλείσει, όπως και όλες οι βάσεις στη χώρα μας. Βάζει σε κίνδυνο τον λαό, τον εκθέτει σε τεράστιους κινδύνους,όπως τα πιθανά αντίποινα, για τα οποία τώρα μιλάει δημόσια το Ιράν, ενώ στο παρελθόν ουκ ολίγες φορές έχει αναφερθεί και η Ρωσία.
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χανίων της Λαϊκής Συσπείρωσης
Λουτσέτης Μπάμπης
Κλωνιζάκης Μιλτιάδης
Μακρέας Δημήτρης
Μπομπολάκης Φώτης