Αν και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν κατάφερε να καταλήξει σε απόφαση, εντούτοις φαίνεται ότι ο ευρωπαϊκός Βορράς είναι αποφασισμένος να πιέσει προς την κατεύθυνση μνημονιακών πολιτικών για όσες χώρες προσφύγουν στο Ταμείο για χρήματα.

Σύμφωνα με το Mega Channet, ευρωπαίοι αξιωματούχοι που μίλησαν πριν την έναρξη της Συνόδου, υπογράμμισαν ότι οι βόρειες χώρες απαιτούν μεταρρυθμίσεις από τους νότιους, οι οποίες μάλιστα, μπορεί να είναι και δημοσιονομικές προσαρμογές, όπως περικοπές προϋπολογισμών ή αυξήσεις φόρων.

Απέναντι στην Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, βρίσκονται οι χώρες του Βορρά που ζητούν αυστηρούς όρους για τη διάθεση κάθε βοήθειας. Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία, Φινλανδία και η Εσθονία πιέζουν προκειμένου να εφαρμοστεί ένα μνημόνιο-light, αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένες να υποχωρήσουν. Διαψεύδει το ενδεχόμενο Μνημονίου η κυβέρνησηΒέβαια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε το ενδεχόμενο μνημονίου, λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μνημόνια στο δρόμο του Ταμείου Ανάκαμψης». Όπως πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, η Ελλάδα θα λάβει σημαντικό ποσό μέσω χρηματοδοτήσεων. Παράλληλα, ο κ. Πέτσας απάντησε στις νέες προκλήσεις της Τουρκίας, λέγοντας ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως προβλέπεται σαφώς στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας