Πρόκειται για ευρήματα και διαπιστώσεις αξιωματικών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οι οποίοι σε συνεργασία με την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών χθες το πρωί προέβησαν σε δύο επιχειρήσεις σε Σεπόλια και Εξάρχεια. Προσήχθησαν περισσότερα από 20 άτομα, τουρκικής υπηκοότητας και κάποιοι κουρδικής καταγωγής, φερόμενα ως μέλη της ακροαριστερής τουρκικής οργάνωσης DHKP-c (Eπαναστατικό Λαϊκό Aπελευθερωτικό Κόμμα-Mέτωπο).
Το τούνελ-«ορυχείο» βρισκόταν σε ακάλυπτο χώρο αυλής διαμερίσματος στην οδό Αυλώνος στα Σεπόλια, ενδιάμεσα της πορείας του είχε πρόσβαση σε έναν χώρο 20 τετραγωνικών μέτρων, που φαίνεται να υπήρχε ο βαρύς οπλισμός, ενώ χρησιμοποιείτο και για διαδρομή απόκρυφης πρόσβασης και διαφυγής. Οι αρμόδιοι αξιωματικοί κάνουν λόγο για «στρατηγείο-γιάφκα», στο οποίο οι ένοικοι είχαν στήσει σε όλα τα σημεία, περιμετρικά, κάμερες ασφαλείας, τις οποίες μπορούσαν να βλέπουν και απομακρυσμένα από το κινητό τους!
Παράλληλη αστυνομική επιχείρηση έγινε και στην οδό Τζαβέλα στα Εξάρχεια, στα γραφεία του Λαϊκού Μετώπου- Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Για κάποια άτομα από τις προσαγωγές φέρεται να εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης από τις τουρκικές αρχές για τις δραστηριότητες της οργάνωσης, που έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική από την Τουρκία. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τις προσαγωγές, περίπου 10 θα μετατραπούν σε συλλήψεις.
Αντίστοιχος οπλισμός, που συμπεριλάμβανε και δύο αντιαρματικά LOW, είχε βρεθεί τον Ιούλιο του 2013 σε φουσκωτό που είχε εντοπιστεί μεταξύ Χίου και Οινουσσών. Στο σκάφος επέβαιναν τέσσερα άτομα, δύο Ελληνες και δύο αλλοδαποί, οι οποίοι μετέφεραν με το φουσκωτό τα δύο αντιαρματικά, τέσσερις χειροβομβίδες, δύο πιστόλια, 200 σφαίρες, καθώς και εκρηκτικούς μηχανισμούς. Οι δύο Τούρκοι υπήκοοι ήταν γνωστοί στις αρχές για ένοπλη δράση στη χώρα τους, ενώ ο οπλισμός και τα εκρηκτικά προορίζονταν για ενέργειες που είχαν σχεδιαστεί να γίνουν στην Τουρκία, όπως εκτιμούσαν αρμόδιοι αξιωματικοί.
Κλοπή οπλισμού
Τα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με τις Ενοπλες Δυνάμεις, ερευνούν το απομακρυσμένο ενδεχόμενο ο βαρύς οπλισμός να προέρχεται από τη μυστηριώδη κλοπή οπλισμού από αποθήκη της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου, η οποία είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2019. Είχε καταγραφεί η απώλεια δύο αντιαρματικών τύπου LΟWM72, ισάριθμων ρουκετών που τα συνοδεύουν, δύο ναρκών, 22 χειροβομβίδων, έξι οπλοβομβίδων, περίπου 30 μέτρων φυτιλιού και ορισμένων καπνογόνων. Τότε είχαν εξεταστεί ως ύποπτα αρκετά στελέχη των ΟΥΚ, με τους αξιωματικούς της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, να εκτιμούν ότι η κλοπή τους είχε γίνει σε βάθος χρόνου και πιθανότητα όχι από τους ίδιους δράστες.
Στρατιωτικοί και αστυνομικοί είχαν διαπιστώσει δύο… εισόδους στην επίμαχη αποθήκη οπλισμού στη Λέρο. Οπως είχε θυμηθεί ο νυν αποθηκάριος, η πρώτη, όπως ο ίδιος είχε αποκαλύψει, είχε γίνει στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018, από τον προκάτοχό του και δύο ακόμη στελέχη των ΟΥΚ, οι οποίοι είχαν καταστεί βασικοί ύποπτοι. Ο κύκλος των υπόπτων είχε διευρυνθεί καθώς υπήρχε και δεύτερη είσοδος στην επίμαχη αποθήκη, λίγες μέρες μετά την πρώτη, στις αρχές Οκτωβρίου 2018, στο πλαίσιο της άσκησης «Παρμενίων». Κάποιο άτομο, που δεν θυμόταν ποιος ήταν, του είχε ζητήσει τα κλειδιά και τους κωδικούς του συναγερμού προκειμένου δύο άνδρες των ΟΥΚ να πάρουν στρατιωτικό υλικό που θα χρησιμοποιούσαν στην άσκηση. Αυτή η μονάδα των ΟΥΚ είχε έδρα στην Αθήνα και αριθμούσε 80-100 άτομα.

ΠΗΓΗ