Πώς σχετίζεται η παράταση της προφυλάκισης του Νίκου Ρωμανού με το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών;

Ήταν αρχές Μαρτίου του 2025, όταν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν σε μεγαλειώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της φονικής σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών του 2023. Το αίτημα μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν κοινό: δικαιοσύνη για τα θύματα και τιμωρία των υπευθύνων - συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, η οποία ακόμα δεν έχει λογοδοτήσει. Αυτό που ακόμα και σήμερα «χτυπάει» ευαίσθητες χορδές μεταξύ των πολιτών, είναι αυτή η αίσθηση ατιμωρησίας  των ισχυρών, και η απαίτηση για ουσιαστικές απαντήσεις στους επιζήσαντες και τις οικογένειες των θυμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕλλάδα | 05.12.2024 10:45«Έγινα ένα περιφερόμενο λάφυρο προς πάσης φύσεως εκμετάλλευση»: H πρώτη δήλωση του Νίκου Ρωμανού

«Ολόκληρο Βαγόνι δεν ήταν αρκετό»

Δύο μήνες μετά τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια για τα Τέμπη, την Παρασκευή 2 Μαϊου, πάνω από 25.000 άνθρωποι έδωσαν το «παρών» στο Πάρκο Γουδή, όπου πραγματοποιήθηκε η συναυλία αλληλεγγύης στον φυλακισμένο Νίκο Ρωμανό για την υπόθεση των Αμπελοκήπων. «Ολόκληρο Βαγόνι δεν ήταν αρκετό μια σακούλα φτάνει για τον Νίκο Ρωμανό», φώναζαν όσοι βρέθηκαν στη συναυλία για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στον 31χρονο του οποίου μισό αποτύπωμα πάνω σε ένα κινητό αντικείμενο (μία σακούλα) αναγάγεται, από την ελληνική δικαιοσύνη, σε απόλυτο εύρημα ενοχής. Η σακούλα βρέθηκε στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας που σημειώθηκε, τον Οκτώβριο του 2024, η έκρηξη με έναν νεκρό και μία (κατηγορούμενη σήμερα) σοβαρά τραυματια. Ο Νίκος Ρωμανός, καταδικασμένος το 2013 σε 18 χρόνια κάθειρξη (στην πορεία μειώθηκαν στα 14) για κατοχή και τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών, από την πρώτη στιγμή δεν αρνήθηκε ότι το αποτύπωμα στη σακούλα του ανήκει. Αρνείται, όμως, το κατηγορητήριο στο σύνολό του – και, μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει κανένα στοιχείο το οποίο να ανατρέπει τον ισχυρισμό του.

 Λίλα Ραγκούση: «Δεν είχε υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να θεωρηθεί ότι αυτός ο άνθρωπος παραβιάζει τους όρους αποφυλάκισής του»

Μία εβδομάδα μετά τη συναυλία αλληλεγγύης στο πάρκο Γουδή, το απόγευμα της 09ης Μαϊου, το  Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών αποφάσισε την εξάμηνη παράταση της προσωρινής κράτησης του Νίκου Ρωμανού και των υπολοίπων τεσσάρων κατηγορουμένων για την έκρηξη στο διαμέρισμα της οδού Αρκαδίας. Όπως τονίζει στο ethnos.gr η δικηγόρος του Ρωμανού, Λίλα Ραγκούση, «ελπίζαμε ότι δε θα παραταθεί η προφυλάκιση γιατί θεωρούσαμε ότι, με βάση τα στοιχεία που έχουν έρθει δεν υπήρχε καμία ταυτοποίηση, κανένα άλλο στοιχείο το οποίο να έδειχνε ότι ο κατηγορούμενος είχε την οποιαδήποτε σχέση. Πράγμα το οποίο και ο ίδιος ο Νίκος Ρωμανός έλεγε εξαρχής: ότι δεν έχει καμία σχέση με το σύνολο και τα πρόσωπα της δικογραφίας.  Θεωρούσαμε δεδομένο ότι, από τη στιγμή που υπήρχε και η δικονομική δυνατότητα να υπάρξει κατ’ οίκον περιορισμός και με ηλεκτρονική επιτήρηση, θα μπορούσε να έχει επιβληθεί αυτό το μέτρο. Άλλωστε, αυτό το οποίο επισημαίνουμε από την αρχή είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο ο οποίος έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν, και μάλιστα υπό συνθήκες στις οποίες βρισκόταν κρατούμενος. Έχει δοκιμαστεί στο βραχιολάκι, παίρνοντας εκπαιδευτικές άδειες και τηρούσε ακόμα και το χρονικό περιθώριο που είχε αποφασιστεί. Μάλιστα, επέστρεφε και νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Δεν είχε υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να θεωρηθεί ότι αυτός ο άνθρωπος παραβιάζει τους όρους. Επί πέντε χρόνια από την αποφυλάκισή του, ο όρος που του είχε επιβληθεί, δηλαδή να διαμένει σε συγκεκριμένη περιοχή, και παράλληλα να δίνει το “παρών”, τηρούνταν απαρέγκλιτα. Δεν είχε δώσει καμία αφορμή όλα αυτά τα χρόνια για το οτιδήποτε – δεν είχε συλληφθεί ποτέ του για το παραμικρό – πόσο μάλλον για κάτι πέριξ αυτών των κατηγοριών».

Πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis, έδειξε ότι, το 79% των ελλήνων πολιτών «βλέπει»  πολιτική παρέμβαση στις δικαστικές αποφάσεις. Η εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη φέρεται συχνά να αντανακλά πολιτικές και ιδεολογικές συμπάθειες, με συνέπεια την περαιτέρω αποδόμηση του αισθήματος αντικειμενικότητας μεταξύ των πολιτών. Και όμως,η δικονομία είναι σαφής. «Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί αντί για περιοριστικούς όρους, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού (σ.σ.  αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου για κακούργημα ή πλημμέλημα που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών), μόνο αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόποινος ή φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης» - αυτό ορίζεται στο Άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σε μία περίοδο που η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου καταρρέει συνολικά, η ελληνική δικαιοσύνη αποφάσισε ότι ο Νίκος Ρωμανός, ο οποίος τα τελευταία έξι χρόνια είναι υπό σχεδόν συνεχή παρακολούθηση, μπορεί να κινείται τόσο υπογείως που ένας άλλος θεσμός – η ελληνική αστυνομία- δεν το έχει καταλάβει. Πρόκειται για αποτυχία του υπουργείου προστασίας του πολίτη ή για μία πολιτική συγκυρία κατά την οποία το δόγμα Φλωρίδη – Χρυσοχοϊδη δε θα επέτρεπε την αποφυλάκιση ενός ανθρώπου που δεν έκρυψε ποτέ την πολιτική στράτευσή του στον αναρχικό χώρο; Πέραν του ότι ο προφυλακισμένος Νίκος Ρωμανός έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του-και πληρώσει γι΄αυτές-  κατά το παρελθόν, μπορεί, τελικά ένα αποτύπωμα σε ένα κινητό αντικείμενο να αποτελεί τόσο ισχυρό  (και μοναδικό) στοιχείο που να φαντάζει λογικό η δικαιοσύνη να εξαντλήσει την αυστηρότητά της, σε έναν άνθρωπο που έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ενήλικης ζωής του στη φυλακή;

«Θεωρώ ότι αντιβαίνει κάθε λογικής το γεγονός ότι μισό αποτύπωμα πάνω σε ένα κινητό αντικείμενο θεωρήθηκε από το δικαστικό συμβούλιο ισχυρό στοιχείο. Έχουμε αναγάγει αυτό το αποτύπωμα σε απόλυτο εύρημα ενοχής. Μάλιστα, γίνεται και μία προσπάθεια ανάλυσης για το πώς αυτό το αποτύπωμα δείχνει και τη (φερόμενη) σχέση του με τη δικογραφία και το όπλο – κάτι που δεν προκύπτει από πουθενά», λέει η κ. Ραγκούση η οποία σημειώνει πως, «υπάρχουν δικονομικές δυνατότητες να καταθέσουμε αίτηση αποφυλάκισης νωρίτερα του εξαμήνου».

Νάσος Ηλιόπουλος: «Απόφαση που δεν έχει σχέση με το δίκαιο, τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, αλλά έρχεται να εξοντώσει έναν άνθρωπο»

Η είδηση της παράτασης της προφυλάκισης του Νίκου Ρωμανού, όμως, συνέπεσε (κατά σατανική σύμπτωση) και με μία ακόμα: αυτή της απαγόρευσης εισόδου του Πέτρου Δαμιανού στο σχολείο των φυλακών Αυλώνα. Ο κ. Δαμιανός, πρώην διευθυντής του σχολείου στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων, με ανάρτησή του την Παρασκευή, κατήγγειλε την απόφαση του Συμβουλίου της Φυλακής να μην του επιτρέψει την είσοδο για τη συμμετοχή σε ετήσιο κοινό μάθημα με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Παντείου Πανεπιστημίου. Μπορεί να σχετίζονται οι δύο ειδήσεις; Για τον βουλευτή της Νέας Αριστεράς, Νάσο Ηλιόπουλο, ναι. Ο ίδιος, μάρτυρας προσωπικότητας υπέρ του Νίκου Ρωμανού, σημειώνει στο ethnos.gr πως, «η συνέχιση της προφυλάκισης του Νίκου Ρωμανού είναι καθαρά εκδικητική. Το σύνολο των ερευνών από τα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο DNA, καμία τηλεφωνική επικοινωνία και κανένα υλικό από βίντεο που να τον εμπλέκει με την υπόθεση των Αμπελοκήπων. Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο μιλάμε για μία απόφαση η οποία δεν έχει σχέση με το δίκαιο, τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου, αλλά καθαρά έρχεται να εκδικηθεί και να εξοντώσει έναν άνθρωπο με τη λογική ότι είναι ήδη ένοχος, ότι είναι συνήθης ύποπτος, με μία λογική που μας γυρνάει πάρα πολλά χρόνια πίσω. Είναι σημαντικό ότι υπάρχει ένα μεγάλο κίνημα αλληλεγγύης προς τον Νίκο Ρωμανό, οι δράσεις αυτές πρέπει να συνεχιστούν, ο Νίκος Ρωμανός αυτή τη στιγμή κρατείται με μοναδικό στοιχείο μισό αποτύπωμα – ούτε καν ολόκληρο, σε ένα κινητό αντικείμενο (μία σακούλα) κάτι το οποίο είναι αδιανόητο. Ο Νίκος Ρωμανός αυτή τη στιγμή θα έπρεπε να είναι έξω και να περιμένει το δικαστήριο έτσι ώστε να υπάρξει και η τελική του αθώωση. Η απαγόρευση εισόδου στον Πέτρο Δαμιανό, τον άνθρωπο που έχει αγωνιστεί όσο κανείς για την εκπαίδευση στις φυλακές εγγράφεται στην ίδια, εκδικητική λογική και προφανώς συνδέεται με τη στάση του στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού». 

«Το βραχιολάκι αποτελεί“προνόμιο” για συγκεκριμένα αδικήματα και κατηγορουμένους»

Η γενικότερη κρίση των θεσμών και του κράτους δικαίου, σχετίζεται και με την αίσθηση για δύο μέτρα και δύο σταθμά στην απόδοση δικαιοσύνης. Η πλευρά Ρωμανού έχει ζητήσει, έστω, να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο κατηγορούμενος. Η προσωρινή κράτηση, άλλωστε, αποτελεί έσχατο μέτρο δικονομικού καταναγκασμού. Η κ.Ραγκούση τονίζει πως, και στην προκειμένη, τα δύο αυτά μέτρα και σταθμά, ισχύουν. «Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το βραχιολάκι να αποτελεί “προνόμιο” για συγκεκριμένα αδικήματα και για συγκεκριμένους κατηγορουμένους, οι οποίοι μπορεί να είναι κατηγορούμενοι για υπεξαιρέσεις και απάτες εκατομμυρίων ευρώ -ακόμα και για υποθέσεις που αφορούν δημόσιο χρήμα,  και δεν μπορεί να αποδοθεί σε έναν άλλο κατηγορούμενο», καταλήγει.

Διαβάστε ακόμη

Ινδία και Πακιστάν σε επικίνδυνες ατραπούς: Επιθέσεις με drones και πυραύλους - Άμεση αποκλιμάκωση ζητούν οι G7

73c01d7b-d28f-49d9-8158-d17c0d2e933d.jpg

Περιστέρι: Σοκάρει τροχαίο ατύχημα με εγκατάλειψη

52e8431c-754f-4b34-8822-386c7a20c2cd.jpg

Πάπας Λέων ΙΔ΄: Θα μπορέσει να αντιμετωπίσει ραγδαία άνοδο της καθολικής δεξιάς στις ΗΠΑ;

aaea2211-30a8-4e9c-9f93-53d031a56186.jpg

«Θα γίνει την ώρα που θα βγει στη σκηνή»: Διέρρευσε η έκπληξη που ετοιμάζει η Klavdia στη Eurovision

87e137e3-779b-4c4d-9d5f-8f9fe78344d0.png