Πώς θα προστατευθούμε από τις αναπνευστικές λοιμώξεις

Πώς θα προστατευθούμε από τις αναπνευστικές λοιμώξεις

Με τέσσερα μη φαρμακευτικά μέτρα μπορεί να προστατευτεί ο μέσος πολίτης στην περίοδο που διανύουμε κι όπου καταγράφεται έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων διαφόρων τύπων, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος των Εποπτών Υγείας Ελλάδας Αντώνης Παπαδάκης.

Όπως ο ίδιος τονίζει αυτό το διάστημα είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί έχει χαλάσει ο καιρός, βρισκόμαστε διαρκώς σε κλειστούς χώρους, υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στα μέσα μετακίνησης, στα καταστήματα. Είχαμε στην εορταστική περίοδο που βρεθήκαμε πολύ έξω συναθροίσεις μαζί με φίλους, συγγενείς και το αποτύπωμα το βλέπουμε τώρα με μια αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία κυρίως λόγω κορονοϊού αλλά και γρίπης και υπάρχουν βέβαια και τα υπόλοιπα, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός. Υπάρχουν άλλες λοιμώξεις, υπάρχουν βακτηριακές λοιμώξεις, αυτό που δημοσιογραφικά αναφέρεται ως ένα κοκτέιλ λοιμώξεων.

«Πρέπει να σας πω ότι από τα στοιχεία της περιφέρειας, από τις διευθύνσεις υγείας, της περιφέρειας Κρήτης μέσα στο μήνα Δεκέμβριο, είχαμε 10 εισαγωγές λόγω γρίπης σε νοσοκομεία. Μάλιστα 3 εξ αυτών ήταν σε ΜΕΘ, 2 από αυτές ήταν παίδων και μάλιστα είχαμε και διασωλήνωση», σημειώνει, αναφερόμενος στην εικόνα της Κρήτης.

Ο κ. Παπαδάκης πιστεύει πως πρέπει άμεσα να εμβολιαστούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και για τον κορονοϊό και για την γρίπη αφού μόλις ένα 20% των ανθρώπων που απαιτείται να εμβολιαστούν για κορονοϊό έχει κάνει το επικαιροποιημένο εμβόλιο, ενώ 40% των πολιτών παραμένει ανεμβολίαστο για τη γρίπη.

Κανόνες υγιεινής

«Άρα λοιπόν δεν πρέπει να ξεχνάμε όλα αυτά μαζί που επηρεάζουν τώρα το τοπίο το υγειονομικό και θα πρέπει να τηρούμε σχολαστικά την ατομική υγιεινή, με πολλή προσοχή στα χέρια μας, πλύσιμο χεριών και αντισηψία πολύ καλό αερισμό των χώρων. Όσο πιο καλά ανακυκλώνεται ο αέρας, σε ένα κλειστό δωμάτιο, τόσο μικρότερη πιθανότητα να κολλήσει κάποιος αν υπάρχει κάποιος φορέας κάποιας νόσου.

Ακόμα θα πρέπει, όπως σημειώνει, να απομονωθούν τα κρούσματα. «Έχουμε στα σχολεία τις 5 μέρες άδεια, αλλά δυστυχώς μόνο για τον κορονοϊό, θεωρώ πως πρέπει το Υπουργείο Υγείας να το ξαναδεί και να δικαιολογεί τις άδειες των παιδιών που είναι με γρίπη. Έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα με τύπου Α και κυρίως H1N1. Όπως αναφέρθηκε και από τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, απαιτείται πολύ καλή αναπνευστική υγιεινή.

Απευθύνω θερμή παράκληση να μην ξεχνάμε τους κανόνες. Για το πώς βήχουμε για παράδειγμα με τη χρήση χαρτομάντιλου μιας χρήσης και πως το πετάμε και τη χρήση μάσκας εκεί που λέει η νέα οδηγία του ΕΟΔΥ στα γηροκομεία, στα νοσοκομεία, στους χώρους περίθαλψης όπου όποιος έχει εμφανή συμπτώματα, πρέπει να φοράει μάσκα. Αλλά κι εκεί που υπάρχει γνωστό πρόβλημα. Η μάσκα μου προστατεύει τον απέναντί μου. Άρα λοιπόν το κάνουμε ως δείγμα κοινωνικής ευαισθησίας φορούμε τη μάσκα, αν δεν μπορούμε να απομονωθούμε και έχουμε συμπτώματα», δηλώνει ο κ. Παπαδάκης.

Στα σχολεία

Το άλλο μέτρο που θεωρεί πως είναι εξαιρετικά σημαντικό αφορά τα παιδιά που επιστρέφουν στο σχολείο να έχουν τη δέουσα προσοχή ειδικά με τον πυρετό και πρέπει να επιστρέφουν στο σχολείο όταν είναι απύρετα για ένα εικοσιτετράωρο χωρίς τη χρήση αντιπυρετικών. «Δεν πρέπει το σχολείο να είναι η επόμενη επικίνδυνη κατάσταση που θα μεταφέρει το πρόβλημα μετά και στα σπίτια, στους γονείς, στον παππού, στη γιαγιά. Βλέπουμε και γονείς να έχουν καταλήξει στο νοσοκομείο με γρίπη ή και με κορονοϊό εξ αιτίας των παιδιών που κόλλησαν στο σχολικό περιβάλλον. Θερμή παράκληση λοιπόν να τηρήσουμε αυτά τα πολύ απλά 4 μη φαρμακευτικά μέτρα και να προβούμε στον εμβολιασμό κατά της γρίπης όπου απαιτείται», δηλώνει.

Τέλος, επισημαίνει πως το εμβόλιο για την γρίπη προλαβαίνουν να το κάνουν όσοι οφείλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους γιατί η κορύφωση της γρίπης δείχνει να παρατείνεται και να πηγαίνει τον Φεβρουάριο. «Αλλάζει, επιμηκύνεται η κορύφωση της γρίπης, άρα προλαβαίνουν και σήμερα να πάνε στο φαρμακείο να κάνουν το εμβόλιο και οι υπόλοιποι να κλείσουν ραντεβού για κορονοϊό. Ειδικά οι άνω των 60 είναι προαπαιτούμενο για την υγιεινή και ασφάλεια τις επόμενες μέρες», υπογραμμίζει ο προϊστάμενος των Εποπτών Δημόσιας Υγείας.